Stvarno ja

Tara: Najviše se bavim proučavanjem što dublje shvatiti „Istinu“ o onome što nazivamo jastvo, stvarni mi odnosno ja. Kroz učenja drugih religija dosta sam ugradila bitne činjenice i prepoznajem suštino. Imam još neke nedoumice zbog raznih naziva i podjela, što mi izmeće.

Ivo: Prateći duhovna predavanja , nailazim na termine personalno i transpersonalno, bez objašnjenja o istosti drugim nazivima, to me zbunjuje.

Kodai: Molila bi još malo pojašnjenja o Sebstvu. I primjerima jednote u svemu. Također o malom i velikom „ja“. Kad se spominje –odraz-, to još nisam dobro shvatila.

Girija: Naše istinsko Ja koje ćemo u daljnjem tekstu zvati Sebstvo ima svoju personalnu i transpersonalnu (impersonalnu) dimenziju. Personalna dimenzija Sebstvo (to još zovemo ograničena atma, duh u tijelu) se popularno naziva „ego“ a transpersonalna dimenzija se već milenijima naziva Bog. Pojasnit ću te pojmove, koji simbolično opisuju ta dva ključna simbolična pojma. Kad vam to jednom bude jasno lakše čete pojmiti to jedno u svim temama.

Sinonimi za Boga su: Brahman, Transpersonalno ili Impersonalno Sebstvo, Totalno Sebstvo Jahve, „Ja Jesam“, Viši Ja, Alah, Krišna, Krist, Čista Svijest, Maha Puruša, Bitak, Apsolutno Biće, Izvor sveg postojanja, vidljivog i nevidljivog, Duh, Kozmički Um, „Ja-Ja“, Beskrajni Ocean Svjesnosti, Istinsko Biće, itd. U stvari Bog je samo Jedan bez drugoga jer je neograničen i vječan, a dva entiteta takovih kvaliteta ne mogu postojati jer bi nužno ograničavali jedno drugo pa tako postoji samo Jedan Bog. To bi svi duhovni aspiranti trebali imati jasno u svijesti i potruditi se kod bilo kojih rasprava ponoviti bar nekoliko naziva tog Jednog. Taj jedan Bog ima jako mnogo imena. Dakle Bog je samo Jedan i Beskrajni je Ocean Svjesnosti Sam u Sebi ili Sam po Sebi. Sada se za trenutak vratimo na tzv. „ego“ i njegove sinonime: personalno Sebstvo, ličnost, osoba, personaliti, niži ja, lažni ja, niži um, tjelesni ja, psihička duša (jer možemo razlikovati i vegetativnu i duhovnu dušu). To je um dimenzija, dakle materijalno.

Koja je razlika između Istinskog Ja i lažnog ja? Koja je razlika između sunca i njegove zrake koja se reflektira na kapi rose kao malo, minijaturno sunce? Pokušajte to razumjeti na način da to imate ugrađeno kao znanje, koje čete živjeti. Razlika je ta, što maleno sunce koje se reflektira u kapi rose nema svog vlastitog postojanja bez svog izvora, istinskog sunca, kao što niti lažni ja ili ego nema svog vlastitog neovisnog supstancijanog postojanja bez Istinskog Ja, Boga. Isto kao što se maleno sunašce reflektira u kapi rose kao refleksija na ogledalu, tako se i ego reflektira u umu kao zrakai predstavlja više ili manje iskrivljeni odraz Boga ili Svijesti, te nema svog vlastitog i neovisnog postojanja. Da li je odraz više ili manje iskrivljen ovisi o čistoći ili nečistoći reflektirajućeg medija-uma.

(Pitanje,Kolovoz,2006)


Ostali članci u kategoriji: “Pitanja i Odgovori”

[showposts category=”7″ num=”99″]

Komentiraj