Skip to main content

Srce – anahata čakra, sjedište božanskog jastva (sjedište Atme)

“Čakra Srca nalazi se u središtu prsnog koša. Kao prvo od onih viših središta, Srce je mjesto na kojem se počinje razvijati nasa sposobnost za stvarno, iskreno čovjekoljublje. Postajemo svjesni svoje povezanosti s drugima.
Srce je srediste bezuvjetne ljubavi.
Pozornica koja se naziva svijetom ima zadaću naučiti biti humano ljudsko biće, što je vrlina spremnost na požrtvovnost i jednakomjernu ljubav prema svim stvorenjima. Zato se svrha ljudskih bića u svijetu sastoji u tome da pročistimo svoje srce. Čisto srce stvara mjesto suosjećanju. A srce puno suosjećanja hram je Božji. Postoji samo jedan stvaralački princip za sve što je stvoreno. Svi su rođeni iz Svjetlosti i jedna te ista svjetlost svijetli u svima i zato se kao takvo nijedno Njegovo stvorenje ne može se smatrati odvojenim.

Srce na koje se misli nije samo mišićni organ, već stvarno Sebstvo, prvobitna Svijest. Ono se naziva Srce, zato što je Izvor inteligencije iz koje se um rađa i razvija u svijet. U taj Izvor um se mora vratiti, kako bi se relativnost mogla sklupčati i prestati. Kada se um, zajedno sa životom, vrati u Srce i ostane u jedinstvu sa Njim, tada više ne može na Sebstvo projicirati pojavni svijet koji ga skriva Tijekom integriranja Srca, doživljavate bezuvjetno prihvaćanje samog sebe. Vise ne ovisite o drugima i njihovu prihvaćanju, cjeloviti ste u svojoj nutrini. I kako u vama raste ljubav bez nekog vanjskog uzroka, ljubav pročišćena od ovisnosti, tako sve vise u sebi osjećate buđenje želje da pomažete drugima. Sve što je važno reći je, da morate imati intuiciju koja vam govori, da je viša svijest moguća, te da vam može pružiti odgovor na probleme s kojima se danas suočavate. Viša svijest vas može dovesti do jednog oblika sreće koji ne možete niti zamisliti prije no što do njega ne doprete, ali koji postoji u stvarnosti. Upravo to je ono, što nam pjesnici i proroci oduvijek pokušavaju poručiti.”
Um stvara mrak neznanja i razdvojenosti, srce ga prevazilazi.

Srce je srediste ženstvenosti. Žene mnogo lakše osjećaju i izražavaju onaj brižan i njezin aspekt višeg Srca, no muškarci. U isto vrijeme, možda su ranjivije kad se radi o nižim aspektima Srca-ovisnosti i emocionalnosti. Muškarci trebaju naučiti pokrenuti i integrirati upravo ovo središte, i to kao najvažniji i prvenstveni dio svog rada na sebi. Srediste Srca je mjesto, gdje se osjećamo osamljeni. Moramo shvatiti da je samoća samo dualistički dodatak osjećaju ugode, koji crpimo iz ovisne ljubavi. Emocionalne reakcije, stvorene neznanjem ili nepažnjom, nisu nikad opravdane. Sve što radite činite to sa jasnim (smirenim) umom i čistim srcem.

Ljudsko srce je sjedište Božje. Sam čovjek je Bog.. Zato se mora održavati čisto, jer samo onda može odražavati Njegovu Svjetlost i učiniti život stvarno blagoslovljenim. Tijelo je hram Božji. Hramove izgrađene ljudskom rukom držimo posve čistima, ali svetom hramu Božjem, koji smo mi sami, posvećujemo jako malo pažnje. Ono što je glavni smisao u svim svetim učenjima je da moramo naći Boga u sebi te ostvariti kontakt sa Njim.
Bog je Apsolut no kada “dolazi” , dolazi u principu svjetla, blaženstva, totalnog smiraja. Samospoznaja je zapravo jedno potpuno isto iskustvo koje čovjek prolazi kad umire, iznutra naravno.

Plamen lampe ima dva značajna kvaliteta. Jedan je da ukloni tamu; drugi je neprestano kretanje naviše. Čak i kada je lampa stavljena u jamu (okno), njen plamen je usmjeren nagore. Drevni Mudraci su vjerovali da kretanje plamena na više označava Put Mudrosti, a također i Put Božanstvenosti. Međutim, vanjsko svjetlo može ukloniti samo vanjski mrak, ali ne i mrak neznanja u čovjeku…

Vede objavljuju, Bog je prisutan unutra i izvana. „Anthar Bahischa Tat Sarvam Vyapya Narayana Stithaha“, Dakle, čovjek mora biti čist i iznutra i izvana. Voda je ta koja pomaže vašem tijelu da bude čisto. Ali Ljubav je ono što drži vaše srce čistim. I molitve bi trebale biti sa nepodijeljenim (punim) srcem i voditi integralan (jedinstven) život

“Voli Boga svim srcem, dušom i umom svojim.”
– Bhakti yoga –

Komentiraj