Skip to main content

Shivayoga je tehnika otvaranja Trećeg Oka. Treće Oko je enigmatski organ koji ima univerzalnu mitološku povijest. To je srednje oko Shive; oko Horusa u egipatskoj tradiciji, rog jednoroga. Treće Oko je organ koji je očito uspavan, ali koji po rođenju postoji kod ljudi i čije je buđenje samim rođenjem pravo svake osobe. To je organ unutarnje vizije koji obuhvaća vječnost, dok dva fizička oka gledaju naprijed ne videći ni prošlost ni budućnost.
Fiziologija je uvidjela važnost srednjeg mozga i endokrinih žlijezda; stoga polaže važnost na pituitarnu i pinealnu žlijezdu. Poseban odnos ujedinjuje pituitarnu žlijezdu s vrhom treće šupljine s jedne strane, a s druge s čitavim sistemom endokrinih žlijezda kroz cijelo tijelo. Treća šupljina je uski prorez koji leži blizu baze moždanih hemisfera i razdvaja dva talamusa jednog od drugoga. Na stražnjem dijelu tog proreza mala kvržica sive tvari strši prema natrag i visi iznad corpora qualdrigemina srednjeg mozga. To je pinealna žlijezda. Ona predstavlja sve što je ostalo od Trećeg Oka koje je krasilo čelo nekih gušterskih predaka u davnim vremenima – takav tip guštera nalazi se samo na Novom Zelandu i datira. se u prošlost na kraj perioda paleozoika u epohi permija. Jedna od gušterovih karakteristika je da ima dosta dobro razvijeno Treće Oko iza i između uobičajena dva. Poznato je kao pinealno oko i kod čovjeka je prisutno kao pinealna žlijezda. Pituitarna žlijezda je smještena pri dnu lubanje i ima dva režnja, prednji i stražnji.

Pinealna žlijezda je povezana sa stražnjim dijelom pituitarne. Pituitarna žlijezda daje notu ostalim žlijezdama koje zavise od nje kao što je orkestar zavisan od prve violine. Ona kontrolira unutarnju pokretljivost i agilnost sistema pospješujući rast tijela. Održava efikasnost raznih struktura i sprečava pretjerano skupljanje masti. Funkcija pituitarne žlijezde je kontroliranje razvoja tijela da bi odgovarao razvoju svijesti. Ona vrši svoju funkciju kroz druge žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem. Glavna promjena koju ona donosi u organizam je buđenje genetičkih funkcija stimuliranjem spolnih žlijezda.
Pinealna žlijezda je tu zbog sprječavanja pituitarne da prerano probudi spolne funkcije i djeluje kao kočnica na prednjem dijelu pituitarne žlijezde. To je razlog zbog kojega se ta žlijezda povezuje s duhovnom prirodom čovjeka.
Pinealna žlijezda je rudimentarni organ kod većine ljudi, ali se razvija, iako polako. Moguće je ubrzati njenu evoluciju u stanje u kome može vršiti svoju funkciju predviđanja događaja u potpunosti. Pun razvoj tog organa pomaže Yogiju da transcendira matematičko vrijeme koje je samo iluzija nastala zbog slijeda stanja svijesti, kako putujemo kroz vječno trajanje.

U Yoga Shastra se o toj pinealnoj žlijezdi govori kao o Trećem Oku, čija se funkcija odvija kroz sredinu čela. Zbog toga u simboličnim prikazima Shive vidimo u sredini njegovog čela otvor iz koga izlaze crveni plameni. To Treće Oko je sada atrofiralo i jednostavno zbog toga što je tendencija čovjeka otišla prema dolje i uronila se u spolna uživanja. To oko i organi požude su, kaže se, dvije strane vage, od kojih jedna mora udariti u prečku ako druga postane teška. Samo kad čovjek preraste kamu – požudu ili libido i učini ga što je moguće lakšim, tek tada će se Treće Oko ponovno otvoriti i pinealna žlijezda će procvjetati u sjaju.


Kod čovjeka postoje organi za slušanje, gledanje, doticanje, kusanje i mirisanje. Isto tako postoji i organ za mišljenje i to je pinealna žlijezda. Naravno da je ona uspavana, ali je se može galvanizirati u aktivnost. Kada se ona pokrene u aktivnost snaga misli se podiže na isti stupanj, a kozmička inteligencija počinje funkcionirati. Učenjaci misle da je pinealna žlijezda ostatak Trećeg Oka, stoga je ona rudiment. Adepti tvrde da je ona embrionalna i stoga sposobna da se razvije. Cijeli proces Shivayoge je smišljen da omogući razvoj te uspavane pinealne žlijezde intenzivnim gledanjem u Lingu. Pinealna žlijezda je malo tijelo čunjastog oblika u sredini glave iza i tik iznad pituitarne žlijezde. Sadrži pigment sličan onome u oku i povezana je s dva živčana vlakna s optičkim vlaknima. Kontrolira utjecaj svjetla na tijelo i zbog toga su učenjaci sugerirali da je to ostatak Trećeg Oka.

Yoga nauka proglasila ga je sjedištem kozmičke svijesti. Kad se pituitarna i pinealna žlijezda u potpunosti razviju i stimuliraju, njihove vibracije se spajaju i potaknu na rad Treće Oko, oko duše. Kad se Treće Oko otvori čovjek će imati osobni pristup višem znanju.

Pinealna žlijezda je sjedište kozmičke misli. Ljudska misao može se smatrati rezultatom zadržane akcije kojoj subjekt ne dozvoljava da nastavi do svojeg punog ostvarenja. Kod svakog koraka, nove inhibicije interveniraju da spriječe energiju od momentalnog pražnjenja u motivacijske kanale. To uzrokuje introverziju ili spremanje energije u unutrašnjosti, dok se misao ne zamijeni za zadržanu akciju.
Stoga bi bilo šteta smatrati introverziju otvorenim nazadovanjem, jer ovo drugo znaci stupanj unatrag u liniji evolucije. Introverzija je neophodan uvjet za samoostvarenje. To je bogata i svjetla jednostavnost koja postiže disperziju analize prelazeći i savladavajući je. To je plod prave intuicije, stanje unutarnje slobode. Stoga u potpunoj introverziji nema gubitka svjesnosti nego samo pomak pažnje.

Svijest je dinamična. Ona je u stvari nešto jako pokretno. Kad je vanjski svijet nestao krug svijesti se sužava i čini se da se povlaci u pinealnu žlijezdu, gdje se susreću sve organske funkcije i psihičke sile i tu uživa (svijest) jedinstvo. Tu leži tajna samadhija, tu leži instrument za prodiranje u dubine funkcionalne svijesti o Božanskom životu. Neki od natpisa nađenih u Mohenjo Daró i Harappi opisuju Shivu kao Munkan, Minkan, Bidugan i Orkan, što znaci redom Trooki, Ribooki, Otvorenog Oka i Jednooki. Tu se Jednooki očito odnosi na Treće Oko.

Odjek te prastare Istine čuje se u Bibliji kad Krist kaže: ,
»Ako je tvoje oko jedno, cijelo će tijelo biti puno svjetla».
Krist s jednim okom nije mislio nikakvo fizičko oko, jer je jednooka osoba hendikepirana u vidu. Stoga se jedno oko odnosi na Treće Oko koje je latentno u čovjeku kao pinealna žlijezda, čije će buđenje ispuniti cijelo tijelo unutarnjim svjetlom.

Tu bismo mogli podvuci i razliku između Shivayoge i Kundaliniyoge. One se razlikuju u metodi i cilju. Kundalini je uspavan, kao i pinealna žlijezda. Sjedište kundalini je pelvicki (zdjelični) pleksus, dok je sjedište pinealne žlijezde treća šupljina mozga. Proces buđenja kundalini se vrši uz teškoće, borbu i napor, ali proces buđenja pinealne žlijezde je lak, jednostavan i efektan. Kad se kundalini probudi penje se i susreće ovalno tijelo koje ima oblik točke O ili Bindu Rupa u cerebrumu.

U Kundaliniyogi nema silaženja. Kad je pinealna žlijezda stavljena u akciju kozmička svijest koja boravi u njoj silazi kroz živac optičkog vlakna da se spoji s pojedinačnom sviješću koja se nalazi u pituitarnoj žlijezdi. Susret se događa u sredini obrva. To spajanje uzrokuje porast intuitivnih sposobnosti. Ljudski mozak ima bitnu sličnost s ljudskim zametkom. Posjeduje sastavne dijelove tjelesnog oblika, s ponavljanjem endokrinog žljezdanog rasporeda koji je hermafroditski.

Pinealna i pituitarna žlijezda predstavljaju muški i ženski element, dok postoje dvije savršeno formirane male dojke poznate kao «mamarne žlijezde. Kad se pinealna i pituitarna žlijezda potaknu na novu aktivnost one se stimuliraju do točke gdje se postavljaju finije vibracije i nova zračenja. One na kraju jedna na drugu djeluju. Onda se stvara divna harmonija unutar glave između pituitarne i pinealne žlijezde. Kad se to dogodi rađa se prava svijest i Sveto Treće Oko prosja. U Shivayogi je od životne važnosti usredotočeno gledanje, jer ono proizvodi magnetizam koji galvanizira u aktivnost uspavanu pinealnu žlijezdu.

Kad rezultat usredotočenog ili netremičnog gledanja u Lingu transmutirane energije dižu se uz nervni kanal prema medulla oblongata” kroz pons”, zatim prelaze dolje u pituitarnu žlijezdu iza očiju. Povišene pituitarne radijacije prolaze kroz treću šupljinu dok ne probude uspavanu pinealnu žlijezdu i Treće Oko zasja između njih.

Komentiraj