Skip to main content

Branka: Mogu li dobiti objašnjenje o projekciji. Problem koji najviše imam je vezanost, to nikako, prepoznati u kojim oblicima me zarobljava. I što se preporuča nadići tu manu.

Girija: U sanskritu postoji jedna riječ za «vezanost» i «boje» — raga. Svaka vezanost daje određenu boju objektu pažnje, i to je ono što se naziva projekcija. Put mudraca kaže «Budi nevezan, postigni stanje bez vezanosti, jer samo ćeš tada do onog što je stvarno». Onaj tko živi u vlastitim iluzijama ne može spoznati Istinu. Projekcije nastaju isključivo kroz želje.

Branka: I što se preporuča nadići tu slabost, izaći iz tog kruga. Što mi je potrebno, na čemu raditi kod sebe.

Girija: Razvijati nevezanost. Živjeti u ovom svijetu kao da ne pripadaš tu. Potrebno je stanje svijesti neopterećenosti. No većina stvara začaran krug, pokušavajući izaći tako stvarajući novi začaran krug koji postaje nemoguće prevazići.

Branka: Zašto mi to izmiče ne razumijem taj problem baš jasno. I stalno se pitam zašto ne razumijevam svoj problem?

Girija: Nevezanost ti daje sposobnost okrenuti svoju viziju prema unutra i pomaže ti da preusmjerite um na unutarnju ljepotu. Um je vrlo snažan i odlučan da stvari učini po svojem. Nevezanost upućuje na prolaznu prirodu svega stvorenoga i ne dopušta umu da se veže uz te prolazne stvari. To ne znači da nam one trebaju biti odbojne ili da ih trebamo mrziti, već da ne razvijamo mentalnu vezanost uz njih.

Branka: Moj prijatelj koji je napredovao u spoznaji sebe, kaže da je i njemu to bio nateži test odbacivanje svijet-iluziju.

Girija: Potpuno odbacivanje predmeta pojavnog svijeta nije moguće. Međutim, ono što je moguće odbaciti je osjećaj za “moje”, osjećaj vlasništva. Kada se jednom ostvari odbacivanje, tada se može uživati u raznim predmetima koji se javljaju u svijetu, ali nas to neće povređivati. Sve u svijetu podložno je promjeni. Postoje tri osnovne vrste promjene – rast, postojanje i propadanje. To su promjene kojima su podložni svi predmeti. Razvijanje privida da je ovaj prolazni svijet trajan i vezanje za različite predmete je slbost uma i nedostatak duhovne energije.

Branka: Koji je najveći problem zbog čeka se vezujemo za privid, o čemu ovisi. I koji cilj postižemo nevezanošću?.

Girija: Strah je uzrok vezanostima, strah od gubljenja ponavljanja starog kalupa. Nevezanost je unutarnja sloboda, cilj je oslobađanje od svih mentalnih ograničenja tako da um postane savršeni reflektor iskustva. Sloboda je pristup uma, i ne zavisi nužno od vanjskih izražaja. Nevezanost je unutarnja sloboda, cilj je oslobađanje od svih mentalnih ograničenja tako da um postane savršeni reflektor iskustva. Sloboda je pristup uma, i ne zavisi nužno od vanjskih izražaja. Nevezanost nastaje kad osoba prodire sve dublje u svoje vlastito biće, slijeđenjem božanskih vrijednosti koje su u skladu sa osnovnim karakteristikama osobe. Znači razumijevanjem i dubljim uvidom u sebe, Istinu i Dharmu koje su se uzete za osnovu duhovnog rasta.

Branka: Po čemu mogu znati da li sam postigla nevezanost. Kako rješavati neke probleme koji će se neminovno javiti. U kojem vidu se sve vezanost javlja?

Girija: To treba dobro razumjeti jer, postoji još vrlo suptilan vid vezanost koju zovemo privrženost. Odbacivanjem nekih stvari vezanost može ostati. To je onaj primjer odbaciš 10 odjela a ostaneš vezan za ostala dva. Rješavaj problem bez vezanosti. Nisu u pitanju samo predmeti već i subjektivni osjećaji. Zato treba pokušati razumjeti suptilne obmane ako je privrženost prisutna i ti se moliš, ta molitva će pripadati ovom svijetu, jer takva vezanost sve pretvara u materijalno. Čak je i molitva grijeh ako se obavlja kao privrženost, ovisnost. Brige, strah, nemir su oblici vezanosti i suprotni su energiji ljubavi. Ako provodiš u djelo nevezanost, tada ćeš biti u stanju nadzirati svoj um.

(Pitanje, Travanj,2008)


Ostali članci u kategoriji: “Pitanja i Odgovori”

[showposts category=”7″ num=”99″]

Komentiraj