Skip to main content

Poklonik: U traganju za istinom pojedinac veoma brzo uviđa vlastitu nesposobnost i potrebu za voditeljem i učiteljem. To zahtijeva određenu disciplinu jer se od njega očekuje da vjeruje svojem učitelju i da bespogovorno slijedi njegove savjete i upute. Uza sve to, porivi i pritisci društva tako su veliki, a osobne želje i strahovi tako snažni da se nikako ne postiže jednostavnost uma i snaga volje koje su nužne za poslušnost. Kako uspostaviti ravnotežu između potrebe za guruom i činjenice da ga je teško bespogovorno slušan?

Maharaj: Ono što se radi pod pritiskom društva i vanjskih okolnosti nije previše važno zato što je to uglavnom mehanička radnja, puka reakcija na pritisak. Dovoljno je bez strasti promatrati sebe kako bismo u potpunosti mogli odvojiti svoje sebstvo od onoga što nam se događa. Sve što se učini bez prethodnog promišljanja, slijepo, pridodaje se sudbini pojedinca, karmi, a inače se gotovo i ne računa. Guru od tebe traži jedino jasnoću i intenzitet namjere te osjećaj odgovornosti prema sebi. I stvarnost svijeta mora biti dovedena u pitanje.
Naposljetku, tko je guru? Onaj tko je spoznao stanje u kojem ne postoje ni svijet ni misao o njemu vrhovni je učitelj. Naći gurua znači doći u stanje u kojem se zamišljanje više ne smatra stvarnošću. Molim te, shvati da guru predstavlja stvarnost, istinu, ono što jest. On je realist u najvišem smislu te riječi. Guru se ne može i neće upuštati u pojmove koji se tiču uma i njegovih obmana. On dolazi da bi te odveo u stvarnost. Nemoj očekivati od njega da učini bilo što drugo. Guru kojeg ti imaš na umu, onaj tko ti daje informacije i upute nije istinski guru. Istinski je guru onaj tko poznaje stvarnost, koja se nalazi onkraj blistavila pojavnosti. Tvoja pitanja o poslušnosti i disciplini nemaju za njega nikakvog značenja jer u njegovim očima osoba kojom se smatraš ne postoji. Ta pitanja odnose se na osobu koja ne postoji. Ono što postoji za tebe ne postoji za tvoga gurua. Ono što ti smatraš stvarnim on u potpunosti niječe. Guru želi da vidiš sebe na isti način na koji te on vidi. Tada više nećeš trebati gurua kojeg ćeš slušati i slijediti zato što ćeš slušati i slijediti vlastitu stvarnost.
Shvati da je sve što misliš o sebi samo struja događaja, da se sve to samo događa, dolazi i odlazi, a da jedino ti jesi, nepromjenjiv među promjenjivim, očiti dokaz među izvedenim zaključcima. Odvoji promatrača od promatranog i odbaci lažna poistovjećivanja.

Poklonik: Želi li pronaći stvarnost, pojedinac mora odbaciti sve što mu stoji na putu. S druge pak strane, potreba da opstane u društvu u kojem živi prisiljava ga da štošta čini i trpi. Treba li se odreći zanimanja i društvenog položaja kako bi se pronašla stvarnost?
Maharaj: Obavljaj svoj posao. Kad god imaš malo slobodnog vremena, pogledaj u sebe. Važno je jedino da ne propustiš priliku u trenutku kad ti se pruži. Budeš li ozbiljan, u potpunosti ćeš iskoristiti svoje slobodno vrijeme. To je dovoljno.

Poklonik: Hoću li u potrazi za onim što je bitno i odbacivanju svega nebitnog igdje pronaći prostor za kreativan život? Na primjer, volim slikati. Može li mi pomoći posvećivanje sveg svog slobodnog vremna slikanju?
Maharaj: Što god radiš, promatraj svoj um. Uz to, moraš imati trenutke potpunog unutarnjeg mira i tišine, kad je tvoj um u potpunosti spokojan. Propustiš li to, propustio si sve što je važno. Ne budeš li propuštao takve trenutke, tišina uma rastopit će i upiti sve drugo. Tvoja je teškoća u tome što želiš stvarnost, a istovremeno te ona plaši. Bojiš je se jer je ne poznaješ. Ono na što smo navikli poznato nam je, kraj toga se osjećamo sigurnima. Ono što je nepoznato nesigurno je i stoga opasno. Ali poznavati stvarnost znači biti usklađen s njome. A kad postoji usklađenost, nema mjesta strahu. Dijete poznaje svoje tijelo, ali ne i razlike koje se temelje na tijelu. Ono je samo svjesno i sretno. Naposljetku, to je svrha radi koje je rođeno. Užitak postojanja najjednostavniji je oblik ljubavi prema sebi. Kasnije, on prerasta u ljubav prema sebstvu. Budi poput djeteta i neka ništa ne stoji na putu između tvog tijela i sebstva. Tada nema neprestane buke psihičkog života. U dubokoj tišini sebstva razmišljaj o tijelu. Dijete je poput bijelog papira na kojem još ništa nije ispisano. Budi takvo dijete! Umjesto da pokušavaš biti ovo ili ono, budi sretan samo zato što postojiš. Tako ćeš postati potpuno budan svjedok polja svijesti. Ali ne smije biti nikakvih osjećaja i ideja koje bi se ispriječile između tebe i tog polja.

Poklonik: Biti zadovoljan samim tim što postojim čini mi se najsebičnijim načinom provođenja vremena.
Maharaj: To je najdragocjeniji način na koji možeš biti sebičan! Svakako budi sebičan, odričući se svega osim sebstva. Kad voliš jedino sebstvo i ništa drugo osim njega, nadilaziš pojmove sebičnosti i nesebičnosti. Sve razlike gube svoje značenje. Ljubav prema pojedincu i ljubav prema svima zajedno uranjaju u jednu ljubav, čistu i jednostavnu. Ona nije posebno usmjerena ni prema kome, ali nikoga niti ne isključuje. Ostani u toj ljubavi, uđi sve dublje u nju, istražuj sebe i voli to svoje istraživanje. Na taj ćeš način riješiti ne samo vlastite probleme, već i probleme čovječanstva. Znat ćeš što trebaš činiti. Nemoj postavljati površna pitanja, posveti se onom temeljnom, istinskim korijenima svog bića.

Poklonik: Postoji li neki način da se ubrza moje samoostvarenje?
Maharaj: Naravno da postoji.

Poklonik: Tko će ga ubrzati? Hoćeš li to ti učiniti za mene?
Maharaj: To nećemo učiniti ni ti ni ja. Tvoje će se samoostvarenje dogoditi samo.

Poklonik: Ali upravo je moj dolazak ovamo to dokazao. Je li razlog ovom ubrzanju bilo druženje sa svetom osobom? Kad sam zadnji put otišao od tebe, nadao sam se da ću se vratiti. I vratio sam se. Sada sam očajan jer ubrzo moram otići natrag u Englesku.
Maharaj: Ti si poput novorođenčeta. Ono je postojalo i prije, ali nije bilo svjesno svog bitka. Prilikom rođenja svijet je nastao u njemu, a s njime i svijest o bitku. Sad samo trebaš nastaviti svoj rast u svijesti, to je sve. Dijete je kralj svijeta. Kad odraste, preuzima upravljanje nad svojim kraljevstvom. Zamisli da se ono tijekom svog djetinjstva ozbiljno razboljele i da ga je izliječio neki liječnik. Znači li to da mladi kralj svoje kraljevstvo duguje liječniku? Duguje mu samo kao jednom od čimbenika koji su pridonijeli tome. Bilo je toliko mnogo drugih čimbenika, od kojih je svaki pridonio na svoj način. Ali najvažniji čimbenik, onaj koji ima presudnu važnost, jest činjenica da je dijete rođeno kao kraljev sin. Slično tomu, guru ti može pomoći, ali glavna stvar koja ti pomaže jest činjenica da nosiš stvarnost u sebi. Ona će se sama uspostaviti. Sasvim sigurno ti je pomogao dolazak ovamo. Ali to nije jedina stvar koja će ti pomoći. Najvažniji je tvoj vlastiti bitak. Upravo tvoja ozbiljnost svjedoči da je tako.

Poklonik: Niječe li moju ozbiljnost težnja da steknem određeno zanimanje?
Maharaj: Upravo sam ti to objasnio. Sve dok si budeš dopuštao obilje trenutaka mira, moći ćeš se bez straha baviti svojim plemenitim zanimanjem. Ti trenuci sagorjet će sve zapreke, bez pogreške. Nemoj sumnjati u njihovu djelotvornost. Probaj!

Poklonik: Ali, već sam probao!
Maharaj: Nikad nisi bio iskren i postojan. Inače ne bi postavljao takva pitanja. Pitaš jer nisi siguran u sebe. A nisi siguran jer nikad nisi obraćao pozornost na sebstvo, već samo na svoja iskustva. Budi zainteresiran jedino za sebstvo, koje je iznad svakog iskustva. Druži se s njim, voli ga. Krajnja sigurnost može se pronaći samo u znanju o sebstvu. Najvažnija je ozbiljnost. Budi pošten prema sebi i ništa te neće moći iznevjeriti. Vrline i moći samo su žetoni kojima se igraju djeca. Korisni su dok si u svijetu, ali ne mogu te odvesti izvan njega. Da bi se uzdignuo iznad svijeta, potrebna ti je budna nepokretnost, mirna pozornost.

Poklonik: Što tada nastaje od čovjekovog fizičkog tijela?
Maharaj: Sve dok si zdrav, nastavljaš živjeti.

Poklonik: Neće li takav život unutarnje nepokretnosti djelovati na čovjekovo zdravlje?
Maharaj: Tvoje je tijelo preobražena hrana. Kakva je tvoja hrana, gruba ili suptilna, takvo će biti i tvoje zdravlje.

Poklonik: A što se događa sa seksualnim instinktom? Kako ga se može staviti pod nadzor?
Maharaj:Seks je stečena navika. Uzdigni se iznad nje. Sve dok je tvoja pažnja usmjerena na tijelo, nećeš se moći izvući iz pandži hrane i seksa, straha i smrti. Nađi vlastito sebstvo i budi slobodan.

Dio iz Knjige: JA SAM TO Razgovori sa SRI NISARGADATTA MAHARAJ

Komentiraj