Skip to main content

Dharma je duhovna dužnost, ali i više od toga. Ona je duhovna obveza koja u sebi sadrži koncept dužnosti i isjećaj za pravdu i poštenje. Postoje različite razine tumačenja istine i ispravnosti. Istina svjetovnih pojavnosti samo je relativna istina koja ima svoje ograničenosti. To iskustvo budnog stanja razlikuje se od najvišeg stanja svijesti, od iskustva vrhovne, apsolutne Istine.
Prosvjetljeni kažu: “Istina zrači poput sunčanog sjaja, ali čovjek zatvara svoje mentalne prozore i zabranjuje zrakama istine da prodru do njega.” Kad padne zavjesa neznanja, javlja se vrhovno saznanje, Istina. Na razini te apsolutne Istine ne postoji ništa drugo nego Bog koji je Istina. Ispravno djelovanje /Dharma/) je božanski zakon svojstven cijelom univerzumu. To je božanska pravda koja u univerzumu uspostavlja istinu i red.
Kad se poremete odnosi između čovjeka i univerzuma nastaju katastrofalne poplave, razarajući potresi, plamte samouništavajući ratovi. A čovjek ne shvaća kako je on uzrok svih tih nevolja oko sebe jer nije pazio na sklad u sebi, jer se nije brinuo da poštuje ispravno ponašanje.
Ispravnost /Dharma/ štiti onog koji ispravno djeluje.” Dharma uništava onoga tko je pokuša srušiti.” Stara je to istina koju su na svojim leđima iskusile generacije. To univerzalno načelo ne zna za pristranost i stranaštvo, ne pripada ni jednoj religiji, a prožeto je istinom. Protivi se svakom neredu, nedisciplini i otuđenju. Dharma podrazumijeva odgovotnost prema sebi, drugima i prema Bogu.

Dharma zahtijeva introspekciju i samodisciplinu koja se temelji na znanju o unutarnjoj božanskosti i rezultira radosnim i zadovoljnim životom.
Ispravnost /Dharma/ zahtijeva odanost istini, nenasilje i univerzalnu ljubav. Pravilo je da slijedimo dharmu kad činimo ono što govorimo, kad naša djela slijede naše riječi.
Ispravnost /Dharma/ karakterizira: osjećaj za pravdu, nadzor nad osjetilima, osjećaj za čast, ljubav, dostojanstvo, dobrota, suosjećanje i nenasilje. Osobnu dharmu slijedimo kad slušamo glas savjesti, to jest unutarnji glas koji dolazi iz srca. Znalci tvrde da je svjetski mir nemoguć dok mir ne zavlada u mislima i osjećajima svakog pojedinca. Današnji čovjek je mentalno napet, pun je strahova i nesigurnosti, mržnje i ljubomore. Nigdje ne postoji mir, ni u obitelji, ni u društvu pa ni u međunarodnim odnosima.

Čovjekovo tragedija leži u tome što je on izgubio svoju mentalnu uravnoteženost. Čovjek je stvoren na sliku i priliku Boga i zato je blaženstvo najviši cilj njegova života. Tu istinu znali su već i poznati sveci i vidioci, ali ju je današnji čovjek zaboravio i ne zna više pronaći put do mira. On ga pokušava pronaći u tabletama za smirenje, a kad u tomu ne uspijeva, postaje još više ljut i srdit.
Loše društvo zavodi dobre ljude da trpe nepravedne postupke. Jedan svakodnevni primjer pokazuje nam što se događa takvim ljudima; kad nas muči komarac, posežemo za sprejem protiv kukaca da ga se oslobodimo, pritom doduše uništimo komarca koji nas je mučio, ali s njim i mnoge druge komarce i ostalu gamad! Ne samo da mora umrijeti onaj jedan koji je odgovoran, nego i svi drugi u njegovom okružju!
Pred Bogom (sobom) će odgovarati oni koji nisu stali na put lošima, i njihovi nepravedni postupci (adharma) bit će prosuđeni kao nepravda. Nitko se neće moći izgovarati na neznanje i nezainteresiranost. On će mnogo puta upitati, ti, koji znaš o stvarima zašto se nisi suprotstavio onome što si spoznao kao zlo, kad god si to susreo? Zašto druge nisi učio istini koja ti je bila poznata?
Ova čudna slabost u vama – podnošenje tuđih propusta – dovest će vas do toga da morate s njima trpjeti posljedice loših djela.
Samo kad se suprotstavite svojoj nepravdi i sramnim djelima Koje danas doživljavamo u društvu, moći ćete s pravom reći da ste doprinijeli svoj dio o ponovnom uvođenju ispravnog djelovanja. Bez obzira radi li se o rođacima, prijateljima ili vašoj djeci, ako nepravedno postupaju, morali biste im prigovoriti da stvari postave na pravo mjesto. Navesti ih da poprave svoje ponašanje. Inače ćete u cijelom procesu automatski snositi krivicu i njezine posljedice.

Dužnost obavljena bez ljubavi je za žaljenje.
Dužnost koja se obavlja s ljubavlju je poželjna,
A ljubav koja u sebi nema obvezu je božanska.

Komentiraj