Skip to main content

Japa Yoga je najlakši i najsigurniji oblik meditacije i može biti prakticiran svuda i od svakoga, kao i u bilo kojim uvjetima. Japa yoga označava jedinstvo Sebstva i Božanskog principa kroz ponavljanje (kruženje) svjesnosti.

Mala (brojanica) je niz perli koje se koriste za recitiranje mantri, sanskrtskih molitvi, u setovima od 27, 54 ili 108 puta.
Japa znači okretanje pa tako japa mala doslovce znači ‘okretanje brojanice’.

Mantra je riječ ili molitva koja se izgovara naglas ili u tišini, da se prizovu duhovne kvalitete. Pjevanje ili izgovaranje mantre koristi se kao duhovni alat u gotovo svakoj kulturi i vjerskoj tradiciji, a pomaže u usmjeravanju uma na meditaciju.
U yogijskoj tradiciji mantra je sanskrtska riječ koja ima posebnu snagu da transformira svjesnost, liječi, dovodi u ravnotežu ili ispunjava želje.
Pjevanje mantre je oblik meditacije. Sjedeći u udobnom položaju, zatvorenih očiju, mantra se ponavlja tiho ili glasno. Um je usmjeren na mantru, odvojen od svih misli, dah je spor i dubok.

Dok mantrate, malu držite u desnoj ruci, neka visi preko srednjeg prsta, a palcem odvajajte jednu po jednu perlu. Za svaku perlu jednom izgovorimo mantru. Tako pomičite perle unatrag, napredujući prema krajnjoj perlici u nizu. Kažiprst je ispružen i ne smije dodirivati malu, kao niti mali prst. Kad dođemo do posljednje, Meru perle («planina»), koja je obično veća od ostalih, nju ne brojimo i ne prelazimo preko nje, već okrećemo malu i krećemo natrag. Tako posljednja perla u nizu sada postaje prva. Meru perla ne smije se dotaknuti palcem.
Ako imate malu od 27 perli, mantranje se provodi 4 puta, da se otpjeva ukupno 108 mantri, ili nekoliko puta 108.
Da bi se nova mala napunila energijom, potrebno je mantrati neprekidno svaki dan, ukupno 40 dana. Kad je mala napunjena energijom, možemo je nositi na sebi (unutar odjeće, skrivenu od pogleda) ili je dati drugima da im prenosi energiju mantre, kao i energetska svojstva male. Kada želimo mantrati novu mantru, naša mala dobiva energiju druge, nove mantre, a stara se gubi. Stoga se preporuča za svaku mantru imati posebnu malu, ako je ikako moguće.
Kada malu ne koristimo, najbolje ju je držati na nekom čistom i svetom mjestu, najbolje u svilenoj vrećici,  kao što je osobni oltar ili na kipu božanstva.

Odabir vrste perlica
Perlice za male izrađuju se od različitih materijala, a svaki od njih ima specifična energetska svojstva.

Tulsi (tulasi) biljka ili ‘sveti bosiljak’ svakodnevno se štuje u cijeloj Indiji kao živo božanstvo. Perlice sačinjene od stabljike ove biljke dovode se u vezu s Radhom i Krishnom i imaju smirujuće djelovanje. Tulsi se smatra najvažnijom biljkom u Ayurvedi.

Sandalovo drvo smiruje um i olakšava meditaciju. Prirodno vrlo ugodno miriše i kažu da povoljno djeluje na kožu. Dužom upotrebom perlice sandalovine postaju sjajne i glatke.

Crvena sandalovina se koristi u tantričkoj praksi, za obožavanje Božice. Kažu da pomaže sublimirati destruktivne težnje i korisna je za ljude koji su jako aktivni.

Kamalaxmi (sjeme lotosa) ima temeljne kvalitete, razvija u nama osjećaj sigurnosti, stabilnosti i ispravnosti. Korištenjem, sjeme lotosa postaje tamno i bogatog sjaja.

Rudraksha (Shivino oko) simbol je ajna chakre (trećeg oka). Ima smirujuće djelovanje na središnji živčani sustav i regulira krvni pritisak. Dobro djeluje na fizičko i emocionalno stanje čovjeka.

Kristal kvarca se obično koristi u tantričkoj praksi, za obožavanje Božice. Može pomoći u razvoju psihičkih sposobnosti, ali i za temeljnu praksu.

Odabir mantre

Najbolje je koristiti mantru koju ste dobili od Učitelja, a možete je odabrati i sami. Prilikom odabira mantre važno je znati zašto vam mantra treba poslužiti, a odabiremo više intuicijom nego umom. Možete probati recitirati svaku mantru nekoliko puta da vidite kako vam koja odgovara i onda odaberite onu koju najbolje ‘osjetite’.

Možete odabrati neku univerzalnu mantru, koja odgovara svima. Evo najpoznatijih:

Om
Od svih mantri najviša je i najbolja pranava ili Om (Aum). Om je praiskonski zvuk sadržan u životnom dahu i kruna je svih mantri. U indijskoj filozofiji Om označava kozmičku vibraciju, kozmičku mantru. Neprekidno ponavljanje Om-a i intenzivna meditacija o njegovu značenju preporučuje se duhovnim tražiteljima koji nastoje spoznati Boga u sebi.
Om, zvuk stvaranja, uvodi vas u beskrajnu moć, savršeni mir i bezuvjetno blaženstvo.
Mantru Om treba izgovoriti i ispred svih drugih mantri kako bi pojačala njihovo djelovanje.

So’ham
Svakim svojim udahom izgovaramo so’ham. Kod udaha izgovaramo so (On), a kod izdaha ham (ja). Pri izdahz slog ham mora vibrirati. Ova mantra znači da smo On (Bog) i ja jedno, On je Ja i Ja sam On. So i ham se stapaju u zvuk om, označavajući time stapanje vanjskog i unutarnjeg u jednu istinu. To je isto kao kad se sedam boja sunčeve svjetlosti stopi u jednu, bijelu svjetlost. Ponavljajte taj zvuk sa svakim dahom i to će vas spasiti od okova rođenja i smrti, jer to je pranavopasana (štovanje Boga putem Om-a ili pranave), kako to preporučuju Vede. Ponavljanje so’ham mantre je dobar način obuzdavanja uma od lutanja naokolo. Ponavljajte taj zvuk u svojim posljednjim trenucima. ‘Tko god umre s tom mišlju, stiže do mene’ rekao je Krišna.

Gãyatrì mantra
Gãyatrì je Majka Veda i ona uništava grijehe, univerzalna molitva kojom se ne traži ni oprost ni milosrđe, već se moli za čist i bistar intelekt u kojem bi se bez iskrivljavanja mogla odraziti Istina.
Baba je rekao da se njome mogu jednako koristiti i muškarci i žene svih podneblja i svih vjera. Ona priziva uzvišenu silu sadržanu u Suncu i u tri svijeta da probudi i ojača inteligenciju, kako bi mogla voditi čovjeka kroz intenzivnu duhovnu disciplinu – sãdhanu do konačnog uspjeha. Ona daje beskrajnu snagu da prevladamo sve poteškoće i vodi nas do mira i blaženstva. Ništa nas toliko ne pročišćava na Zemlji kao ova mantra.
Ponavljanje gãyatrì mantre daje plodove kao i recitiranje svih četiriju Veda. Ta mantra ponavljana tri puta svakog dana donosi veliku sreću- kalyãna.To je najuzvišenija vedska mantra koja uklanja strah i sve bolesti, daruje savršeno zdravlje, ljepotu, snagu, vitalnost, magnetsku auru lica (sjaj Brahme), uništava karmu i blagoslivlja nas oslobođenjem!
Onaj tko ponavlja Gayatri, ne mora ponavljati niti jednu drugu mantru!

Pripremila Mirjana Jakcin

Join the discussion 5 komentara

 • Safiris napisao:

  Upravo mi je iz Indije uručen dar Japa Mala od Rudraksha (Shivinog oka) i ista takva narukvica.Evo, svoju radost dijelim s tobom:)Svjetlosni zagrljaj od safiris:-*)

 • Safiris napisao:

  Zaboravila sam napisati ono najvažanije, ovaj dar shvatila sam kao znak početka jednog novog ciklusa – blagoslov:)

 • girija napisao:

  Lijep poklon Safiris Sveta Šivina brojanica.Rudrakša ima dvije funkcije, naime ona može dati Bhogu (uživanje) kao i Mokšu (oslobođenje.Zovu je je Manifestirani Šankara; sljedbenici Šive je predano obožavaju.

 • Brojanica napisao:

  Dali se isto moze koristit pletena brojanica za tu meditaciju umesto “Male”.

  Po meni bi to bilo moguce. Ali htela bi znati sigurno.

  Pozdrav,
  Tiffany

 • girija napisao:

  Može se koristiti.Materijal je ionako sredstvo
  važna je koncentracija na praksu jape.
  Namaste
  girija

Komentiraj