Skip to main content

Kako razumjeti, smisao „Sve jedno“ili da su kap i ocean  jedno, čak i kada se kap može razaznati. Sva ljudska bića su Božje iskre poput valova u oceanu. Svaki čovjek je utjelovljenje božanskog postojanja, svijesti, blaženstva – sat-cit-ãnanda.

Postoji samo jedna svijest u cijelom svemiru. To je kao jedinstveno polje, iako ono ipak svugdje izgleda drugačije. Zapravo je isto svugdje, ali izgleda drugačije. Kao ocean, u kojem su različiti valovi, dolaze odlaze. No samo je jedan ocean.
Tko zna gdje počinje val a gdje prestaje ocean?

Fizički svijet je beskonačna vanjska odora neograničenog uma. Um nema svršetka u vremenu ili prostoru, a sve zajedno je veliko Biće, Jedna Svijest.

Naše osobnosti su prozori kroz koje se izražava beskonačnost. U jednom trenutku ćemo moći po volji uzeti tu kap i vratiti je natrag u ocean te, po volji, rekonstruirati kap i ponovno biti pojedinac. To je nešto što ćemo naučiti na svom duhovnom putovanju. »Budi ništa, a zatim budi sve.

Pokušajte sjesti u tišini i doživjeti um u njegovoj profinjenoj, neograničenoj prirodi i vidjeti stvarnost oko nas. Neposredno opažanje uma vrlo je jednostavno. Osjetit ćete činjenicu da je sve oko nas, mi vi, sve u postojanju i kreaciji svjesno. Ako svjesno pogledajte u oči nekoga pored sebe, primijetit čete  svjesnost  bez obzira na sve različitosti. Sama svijest je ista, polje svijesti u njima je jedno: Svi smo jedno u duhu. No o svemu možemo razgovarati o mnogim pojedinostima o tome kako se sve to izražava. Uvidite da je ono pomoću čega su oni/svi svjesni ista svjesnost pomoću koje ste vi svjesni. Njihove individualnosti su drukčije, njihovi intelekti su drukčiji, tijela su im drukčija, no sama svjesnost je jedinstvena kvaliteta prisutna kod svih. Tako smo svi jedno i oduvijek smo bili jedno. Nikad nismo bili odvojeni.

Zato se često koristi analogija sa kapom i oceanom radi jasnijeg razlučivanja jednog postojanja, ili o ovoj točki u svemiru, a istovremeno što trebao znati da je u toj točki sadržano ono što je izvan vremena i prostora. Ta aktivnost emanira iz beskonačnosti, te je sama relativnost beskonačna i sam fizički svijet nije ograničen.

Naravno često kažemo, nisu svi svijesni, ali zato kažemo da postoji svjesnost u kojoj se sve pojavljuje i iščezava. Naši su umovi samo valovi na oceanu svjesnosti. Kao i valovi, tako i oni dolaze i odlaze, a kao i ocean, beskonačni su i vječni. Spoznaj sebe kao ocean bitka, kao maternicu cjelokupnog postojanja. Sve su to samo usporedbe, naravno. Stvarnost je onkraj svake mogućnosti opisivanja. Možeš je spoznati jedino tako da postaneš njome.
Isto tako uvijek postoji na relativnoj nesvjesnoj razini neki sebični interes u svemu što čovjek radi. Sebični interes također je potreban, ali mora imati neke granice. Bog je ocean blaženstva. O veličini vaše posude ovisi količina vode koju možete skupiti iz oceana. Želite li skupiti više blaženstva iz oceana blaženstva, to jest Boga, morate povećati veličinu svoje posude, što znači da morate njegovati ekspanziju ljubavi. Ljubav u relativnom je čista svijest u univerzalnom.

Danas shvaćamo da je sve u svemiru zapravo svijest. Kad dođete do najsuptilnije razine fizike, ništa ne izgleda kao materija. Svijest je sve što postoji, svijest se transformira, i počinje izgledati kao materija. No zapravo svatko i sve je svijest. Ocean je kao jedinstveno polje. Njegova je dubina potpuna tiha i vječna. Na površini se uvijek mijenja. Baš kao i svemir. Baš kao i mi mijenjamo se drugačiji smo bili sa 6 god, i sa 100 ćemo izgledati drugačije ali smo uvijek to mi. Nikad se ne mijenjamo.

Kap naše osobnosti može postati jedno s oceanom i tada smo mi ocean. Međutim, u istom trenutku možemo spoznati da smo i dalje individualna kap ali u stanju jedinstva svijesti. To ne opažamo samo unutar sebe samih nego vidimo i da su sve stvari i sva bića, i zemlja ispod naših nogu, svi svjesno, beskonačno biće. To nam daje spoznaju  da je sve sveto  svijet u svojoj cjelokupnosti je svet i svako biće je sveto, jer duh, svjesno Biće, samo je tkivo svega što postoji. I uvijek je savršeno jedno, čak i kada se prikazuje ili manifestira kao različito.

Sam svemir  nema kraja u vremenu ili prostoru, baš kao što ni beskrajni prostor.
Zato nam mudraci kažu, doživite to jedinstvo, i tada ste jedno sa svima, možete biti jedno sa životinjama i drvećem, sa zvijezdama i univerzumom, jer  naš dom je čitav svemir. Taj smisao je najbliži pojmu riječi Ljubav koja je manifestacija jedinstvene svjesnosti. Nijedno mjesto nije nam nedostupno. Nijedno biće nije nam stranac i nijedno mjesto nije nam strano.  To nije samo intelektualna spoznaja. To je proizvod iskustva. Svi svjetovi, sve dimenzije   i sva unutrašnja stanja nesumnjivo sve možemo upoznati, iskusiti i biti.

Čisti um je poput bisera u školjci. Svjetovni život je poput oceana. U tom oceanu naći ćete biser čista uma u školjci ljudskog tijela. Taj biser je istina ãtmana. To je neokaljana čistoća, bez svojstava, vječna i nepromjenljiva. Njezin sjaj i čistoća ne mogu se ni s čim usporediti. Čista svijest, Ãtman nema nogu, ali se pomiče brže od bilo čega drugoga. On nema ruku, ali dotiče sve. Nema očiju, ali nema ničega u univerzumu što on ne nije. Da biste doživjeli tog ãtmana, ili jedinstveno polje sveprisutnosti . Valovi se rasplinjuju u umu, slobodni od misli i snova. Um postaje miran, bez pokreta, bez drhtaja, kao što je more mirno kad nema valova, kao što plamen svjetiljke ne treperi kad u kući nema ni daška povjetarca. U takvom se stanju Bog spoznaje, onaj koji je Sebstvo, koji je ja, koji je istina. I tada se otvaraju vrata Jedne Jedinstvenosti. Ta vrata, taj ulaz ne leži u riječima, već u Sebstvu. Zato se kaže sve je u tebi, budite u sebi..

Iz stanja svjesnosti i lagane usredotočenosti trebamo prijeći u jednostavno bivanje te unutar sebe reflektirati i vidjeti tu svjesnost.

Ono Jedno (TO)  otvaranje  se događa iznad  stanja svijesti.

Ja sam beskonačni ocean svjesnosti u kojem se sve događa.


Ostali članci u kategoriji: “Studijski kružoci”

[showposts category=”133″ num=”99″]

Komentiraj