Skip to main content

Omkar

Om ili aum – kozmički prazvuk; sveti slog koji sažima sve Vede, sve njihovo značenje; izraz u kojemu su sadržani svi drugi zvukovi i mantre; prema Mãndukya upanišadi, sveti slog aum je četverodijelan; ‘A’ simbolizira stanje jave – jãgrat, ‘U’ stanje snova – svapna, ‘M’ stanje dubokog sna bez snova – sušupti.

Dok ono što slijedi, dakle, tišina, simbolizira četvrto, transcendentno stanje svijesti – turìya, stanje čistog blaženstva; simbol Boga; om je temeljna mantra iz koje izlaze svi drugi zvukovi.

Omkar se pjeva 21 put da bi stekli kontrolu nad različitim oblicima svog života, a to su: pet osjetila, pet organa akcije, pet vitalnih omotača i pet tijela što zajedno s umom čini broj 21. Za početnike se preporuća grupna meditacija sa bhajanima, što čini pripremu za pojedinačnu meditaciju u vlastitu domu. Okus će rasti, trajanje će postajati duže, a mir koji osjećate bit će dublji. Duhovi sadake trebaju vježbati meditaciju bez skretanja s pravog puta. Sve je ostalo Njegova Milost. Nisu u pitanju dani ili godine. Nekima će trebati mnogo ljudskih života, drugi mogu ostvariti cilj samo u nekoliko dana. To ovisi o čovjekovoj čvrstoj vjeri (sraddha), posvećenoj ljubavi spram Boga (bhakti) i sadhani. To se ne može proračunati i shvatiti rasuđivanjem

Ponavljajte Om polako, konteplirajući o njegovoj golemoj moći. ”A” izvire iz grla, ”U” se kotrlja niz jezik, a ”M” završava na usnama, što znači da Om koji je sastavljen od slova A-U-M predstavlja zbroj i bit svih riječi koje mogu proisteći iz ljudskog govora. To je praiskonski temeljni zvuk, simbol univerzalnog Apsoluta.
Nakon ”M” mora nastati nečujan odjek, koji predstavlja bez svojstava bezobličnu Apstraktnost – krajnje Nespoznatljivo (nirakaraparabrahman). Uspinjući glas mantre Om (pranava) mora se zaokrenuti na ”M” i spustiti polako kao što se uzdizao, uzimajući toliko vremena koliko je trebalo za njegovo uzdizanje, sve dok ne nestane u tišini koja odzvanja u unutarnjoj svijesti.

Svet slog pun značenja i duhovne moći (mantra) i izgovaranje imena Boga (japa) nužne su za svakoga.
Što je mantra?
Ma dolazi od manana (kontemplacija, razmišljanje), a tra znači spasiti; mantra dakle znači: ono što će vas spasiti budete li na to meditirali. Ona će vas čuvati od zamki svjetovnog života koji je preplavljen smrću, bolom i patnjom.

Od svih mantra najviša je i najbolja pranava (Om). Ona je kruna svih mantri. Krišna je rekao (Bhagavadgita) da se za meditaciju na pranavu moraju proći pripreme discipline svladavanja osjetila, koncentracija uma i drugog, jer bi njezino puko ”prizivanje u sjećanje” bilo beskorisno. Kakva korist od izgovaranja zvuka om,om, ako misli vrludaju umom? Zvuk neće dovesti do oslobođenja.

Osjetila se moraju obuzdati, misli moraju biti jednousmjerene, a sveta se Divota mora pojmiti. U Bhagavadgiti je rečeno: kad umirući posljednjim izdahom izgovori za brahman riječ om, on postiže brahman. No, u tom trenutku to možete izgovoriti samo onda, ako ste se sve godine života koncentrirali na om. U Giti se to označuje kao kraljevsko znanje, tj. ono što osvjetljuje put do prosvjetljenja (rajavidya). Obično se čovjek svojom ljubavlju veže uz beznačajne, prolazne stvari i tako se zapliće u pogoršanja i patnje. Zato ljubav treba povući s takvih stvari te je usmjeriti na Gospoda.

Savjetuje se: kad se disanje toliko uspori ”dah” se smještava između obrva (treće oko), tada treba početi sa ponavljanjem mantre Om (pranava). Tada u tom području počinjemo primjećivati Božansko svjetlo.
Om aktivira trostruku Božansku moć: Božanski zvuk, Božansku vibraciju i Božansko svjetlo.
Uzročno (kauzalno) tijelo čuje unutarnji zvuk ”A” na visokoj frekvenciji.
Bestjelesno (astralno) tijelo osjeća ”U”, unutarnju vibraciju iz kozmosa.
Fizičko tijelo osjeća ”M” kao unutarnje svjetlo koje se ispoljava kao vanjsko svjetlo kroz cijelo tijelo.

Uzročno tijelo može čuti suptilan glas Boga; duša je njegovo unutarnje uho.
Astralno tijelo može osjećati vibrirajuće kretanje kozmičke svijesti blizu hipofize kao osjećaj spiralnog kretanja.
Fizičko tijelo može vidjeti sedam unutarnjih svjetala (čakri) u meditaciji kao i vidljivo svjetlo fizičkog svijeta. Kompas uvijek pokazuje prema sjeveru Gdje ide naša misao, tamo ide i naša energija.
Bog je iznad osjetila. Prvi efekat ponavljanja Om i kontemplacije o njemu jeste da se sve više i više izražava moć samoposmatranja. Sve mentalne i fizičke prepreke počinju iščezavati, što su prepreke za sadaku.
Um treba biti apsorbiran u “AUM”.

“AUM” je Brahman, neustrašiv. Onaj ko je apsorbiran u “AUM” potpuno je bez briga. “AUM” je zaista niži Brahman; “AUM” je također vrhovni Brahman. “AUM” je neuslovljen, cjelovit, jedinstven, oslobođen posljedica, nepromjenljiv. Aum je uistinu početak, sredina i kraj svega. Znajući “AUM” na taj način, čovjek ga odmah dostiže.

Join the discussion 2 komentara

 • Mancy napisao:

  Poštovani!
  Jako lijep clanak ne znam koga bih pitala ako mi moze pomoci, mozete slobodno odgovoriti i na moj mail, naime, jucer sam na dnu mora, tj. na jezu izronila znak Om-a, onako je od plastike i vidi se po njemu da je vec duze vrijeme u moru, i sa druge strane je onako zlatne boje, uzela sam ga sa sobom kuci pa ako se netko malo bolje razumije u sve o i da li je uopce u redu da se nadje taj znak i sto bi to moglo da znaci ako ima uopce neko znacenjea a vjerujem da ima, hvala svima unaprijed 🙂

  • girija napisao:

   Stvari su onakve kakve ih vi sami percipirate. Da li je nešto važno, dobro, loše ovisi o vašem stupnju svjesnosti iz koje gledate na sebe, život postojanje. Neki ljudi se vezuju za sve što im se događa dajući svemu važnost koja ih određuje, neki ne obraćaju pažnju na ništa, neki promišljaju o svakom detalju što im se događa i zaključuju ono što odabiru da je za njih najbolje. Na vaše pitanje ima više razina odgovora. Na primjer ako ćemo usmjeriti pažnju na simboliku znaka „oma“, možete se priupitati što je taj simbol?, možda vam se na taj način nametnuo, upozorio, skrenuo vam pažnju da ga malo proućite, možda da ga i koristite kao mantru, ili sebi dublje pojasnite tu simboliku.
   Činjenica je da je Om ili aum – kozmički prazvuk; sveti slog koji sažima sve Vede, sve njihovo značenje; izraz u kojemu su sadržani svi drugi zvukovi i mantre; Tako mantra za koju tvrde da je prvobitni zvuk i da su iz nje nastale sve ostale mantre, jeste AUM ili OM Svrha OM mantre je jaka vibracija, koja vibrira tijelom, astralnim tijelom i mentalnim tijelom. Za nju govore da je sagorijevać samskara i karme.
   Možda vam ovaj smisao nešto govori.
   Alternativa ili astrolog bi možda na ovo odgovorili da vam je to znak upozorenja, koji vam skreće pozornost na to da obavezno morate nešto poduzeti: to u većini slučajeva znači da moraš promijeniti svoje stanovište. Moguće je da se ponekad neki znakovi pojave u izvanjskome i u snovima ili se netko može dovesti u vezu sa glasom Božjim.
   Jedan mudrac bi vam rekao da ono što mi stvarno jesmo nema nikakve veze sa vanjskim, sa materijalnim formama, sa čulima, niti što radimo. Svi simboli bilo religijski, duhovni se u spiritualnost koriste isključivo kao sredstvo za transformaciju kvaliteta uma, a ne kao nešto u što treba vjerovati i za što se treba vezati, jer su simboli samo sredstvo do tog cilja.

   Ukratko, to vaše iskustvo kao i bilo koje drugo je onakvo kakvu im vi važnost ili vrijednost dajete. Najbolje je slijediti svoj unutrašnji poriv, motiv ili težnju koju osječate.

Komentiraj