Skip to main content

Principi duhovne spoznaje

Kod rada na sebi u duhovnom smislu obično su obuhvaćene tri razine djelovanja, ili spoznaje. Mala informacija i uputa o tome može puno pomoći.

Kad proučavate neku temu pokušajte osjetiti tu vrijednost u sebi. Tada to radite na razini uma, pitate se da li je razumijete, imate li je u sebi. Samoispitivanjem istražujete u kojoj mjeri su te vrijednosti prisutne u vama.
Zatim dolazi drugi stupanj, koji možemo nazvati introspekcija. Preispitujete se do koje mjere slijedite vrijednosti iz pročitane teme a koje su se pokazale istinitim. Da li ih prepoznajete i u drugim sadržajima i iskustvu. Taj stupanj u vama je vaša savjest.
Zatim možete otići i korak dalje i procjenjivati, promišljati i razmišljati o toj vrijednosti. Možete utonuti, stopiti se s tom vrijednošću koju ste otkrili i shvatili iz pročitanog. Često to zovemo i uvidom „aha“, za koji znate da je istina. Tada promišljate postoji li ta istina u meni. Da li i drugi to razumiju, imaju li je u sebi?
U tom stanju spoznaje vi ste u kontemplaciji. Ovo stanje vas podiže na višu razinu, to je razina duha ili svijesti. Tu kontemplirate o savjesti. Tu se bavite proučavanjem duha, boga, atmana kako odabirete zvati unutrašnju iskru koja ste vi, vaše istinsko biće.

Dobro je znati, neke razlike poput razumijevanja jedinstva u različitosti, kad se sagledavaju činjenice s kozmičkog gledišta a kad s ljudskog gledišta. Ono ključno u svemu je duhovna ili unutarnja svrha ljudskog utjelovljenja a to je buđenje, probuđenost. Odnosno biti svjestan sebe. Tu nailazimo na pojmove poput bezvremeno, bezoblično i sveprisutno, odnosno, prepoznajemo se kao svijest koja stoji iza tog buđenja. Kad se svijest ne bavi razmišljanjem ona je u svojem prirodnom stanju, u bezobličnom. Tijelo koje je oblik spoznajemo kao bezoblično kad dublje zakoračimo u sebe, kad otkrijemo tko smo, postajemo svjesni sebe. Sve je svijest.
Oblici, kreacija sadržaji su samo igre svijesti. Oblik i bezoblično se prožimaju. Drugim riječima svijest se rađa u obliku, a oblicu su i misli, emocije i riječi. Čovjek je mentalni oblik.
Čuđenje zašto sposobni intelektualci, kao i duhovni vjernici ne razumiju ove nivoe generiranje svijesti,  jer samo vjerovanje ili intelektualna spoznaja da nismo tijelo ne dovodi do čiste spoznaje tko smo. Riječi zamisli i vjera ne može iskazati bezoblično. Svijest u čovjeku i izvan njega je ista, jedna svijest. Također je vrlo je važno shvatiti prirodu uma i njegove modifikacije. Um uvijek stvara koncepte, ideje, analize ili mentalnu sliku o buđenju. Ta zamišljanja hrane ego koji te zamisli teži doseći. Koliko smo postigli bivanje u budnosti , odnosno što dulje trajanje ove frekvencije jasnoće svijesti toliko smo se oslobodili od ega koji je potpuna nesvjesnost o dimenziji svijesti. Tu nam pomaže spoznaja da smo budni onda kad smo oslobođeni bilo koje vezanosti za identitet. Ono što se stvarno događa je svijest, ta svijest se vidi, pojavljuje kao tijelo. Svijest koja sam ja, postaje svjesna sebe, u tom miru nema razmišljanja. Kad smo svjesni svijesti (duha), mi smo budni, tada osjećamo život koji pokreče fizičko tijelo.

Tako na primjer treba shvatiti dobro razlučiti što je savjest a što svijest?
Savjest je ograničena,
o njoj pričamo iz ljudskog nivoa. Ono psihičko u nama je individualna razina kojom spoznajemo savjest.
A gledana sa kozmičkog nivoa svijest je univerzalno, sve prisutno bezoblično jedno.
Stanje duhovne spoznaje je stanje, kad se uzdignemo iznad uma, gdje nema podjele, nema dobro-zlo. Ovdje je važna i praksa meditacije. Tada je sve u jedinstvu, nema odvojenosti ni različitosti. Kad transcendiramo sve ograničenosti, povučemo um od vanjskog svijeta doživjet ćemo duh (dušu, atman) Svijest.
Tada nam ta svijest daje postignuće unutarnjeg viđenja da pripadamo jednom svijetu, vidimo istu bit u svemu. To je razina iznad tijela, uma, vremena i prostora, taj osjećaj jedinstva sa svime. U skladu ste sa cjelinom, svime što postoji (svijet, kozmos). To je smisao ljubavi. Jer tada ta cjelina, ukupnost, život djeluje kroz nas.

Znači kad pristupate, čitate duhovni sadržaj, temu koja može educirati, sudjelujte na tri razine, umom, savješću i sviješću . Sudjelujete u toku svijesti, bivate tok,bivate svjesni kroz razmišljanje kontemplaciju i meditaciju. Kroz sadržaj osjećamo ljudske i duhovne vrijednosti, razumijemo bičem da je istinsko Sebstvo, Svijest. Neka svijest uđe u sve. Osjetimo da je Bog živa stvarnost, koji se manifestira u savkom trenutku našeg života. Tako otvaramo sebe toku ili frekvenciji Boga za uzdizanje svijesti, spoznaje onog što jesmo.

Čovjek tako kroz ljudski oblik ispunjava svoju svrhu, postaje svjestan, postaje ono što on već oduvijek je.


Ostali članci u kategoriji: “Studijski kružoci”

[showposts category=”133″ num=”99″]

Komentiraj