Skip to main content

Razlika između educare i obrazovanjaje potrebno znati zbog načina na koji je educare shvaćen do sada. Način na koji se educare prenosi, ne zadovoljava sam smisao tog pojma. Bog pojednostavljuje stvari, dok ih čovjek komplicira. Dok Bog govori jednostavnim izrazima, mi smo sposobni time manipulirati i tako sve zakomplicirati, da drugi čovjek postaje ogorčen, uznemiren, nezainteresiran. Nije moj posao da sada o tome govorim. Mi moramo znati kako je sve to veoma jednostavno. Obrazovanje je počinilo mnogo zločina.  Obrazovanje će vam pomoći da nešto tvrdite te da ukrstite svoja gledišta s potrebnim umijećem, kako biste uvjerili onoga drugoga. To je savršeno umijeće manipulacije, to jest učiniti da drugi čovjek zaboravi što je htio pitati.
Što je obrazovanje danas postiglo? Citirat ću Bhagavāna: “Gdje ima mnogo obrazovnih ustanova, mnogo sudova i advokata, velik broj zatvora i bezbroj lopova, mnogo pljačkaških banda, otimačine i svega ostaloga – to je posljedica obrazovanja.”

Tehnologija znači – uzmi znanje
Prije kratka vremena Bhagavān je pozvao na razgovor grupu ljudi i pitao ih što rade. Oni su odgovorili da studiraju, kako bi postali profesori tehnologije.
“Tko je učitelj?” pitao je Bhagavān.
Oni nisu znali odgovor. Zatim je postavio isto pitanje jednom profesoru, a on je rekao: “Učitelj je onaj koji je svladao predmet.” Bhagavān se nije s time složio, već je rekao: “Učitelj nije učitelj nekoga predmeta nego onaj koji se spustio duboko u sadržaj predmeta. To je onaj tko je gospodar nad svojim osjetilima.”
Svi su se iznenadili. Ostali su zanijemjeli od čuda jer nitko nije mislio na taj način. Tada je Bhagavān postavio pitanje o drugim dijelu njihove rečenice. Pitao je što je tehnologija. Jedan student je rekao da je tehnologija primijenjena znanost.
Svami je pitao: “Ako je to primijenjena znanost, zašto koristite riječ tehnologija?” Zatim je pitao drugog profesora što je tehnologija. “Znanost u primjeni je tehnologija.” bio je odgovor.
“Posve pogrešno.”, bila je Svamijeva tvrdnja.

Što je onda tehnologija? Svatko je počeo navoditi svoju interpretaciju i definiciju te riječi. Ali Bhagavān je rekao; “Ne, ne, ne, ne! Kad ste već obrazovani, kad ste svladali neka umijeća i pokazali nadarenost, trebate ići u društvo i svima reći: ‘Uzmite znanje, uzmite znanje!’ To je tehnologija. Inače se radi samo o trikologiji, to jest o učenju što većeg broja trikova. Život je i bez toga pun trikova.

Dakle, tehnologija ne smije biti trikologija nego mora značiti: uzmite moje znanje Vaše znanje treba biti korisno vašim sugrađanima. Kad ste već rođeni u društvu, odrasli i odgojeni u društvu, kad ste znanje stekli u društvu, morate mu izraziti svoju zahvalnost tako što ćete se pojaviti pred društvom i reći mu: ‘Uzmite moje znanje.’ To je prava tehnologija.”, rekao je Bhagavān.
Obrazovanje dolazi od učitelja, a educare od Boga
Dakle,  ako se pitamo kakvo je današnje obrazovanje, uvjerit ćemo se zašto Bhagavān danas želi educare. Educare znači brinuti se o sebi i brinuti se o društvu. Educare znači upoznati svoj pravi identitet, istinsku prirodu i saznanje o Sebstvu. Educare je dakle, briga o Sebstvu, o vrhovnom Sebstvu. Znanje vam daje učitelj. On je odašiljač, prenositelj informacije s jedne generacije na drugu.

Obrazovanje se postiže uz pomoć učitelja, ali educare zahtijeva gospodara. Tko je gospodar? Bog je jedini gospodar. Zašto? Jer je zagospodario svim osjetilima. Mi smo samo ‘misters’, Mr. ovaj ili Mr. onaj. Master (Gospodar) je Bog. Bio je to mudrac Dakšinamurti i Ādi Śankara. Da, oni su bili božanski gospodari. To je razlog zbog kojega je moj veoma dobar prijatelj, gospodin Narasimha Murthy veoma oprezan i obraća se Bhagavānu kao “božanskom gospodaru.” U svakom svom govoru on Ga naziva “božanskim gospodarom” jer samo Bog je jedini gospodar.
I tako, dok se obrazovanje prima od učitelja, educare dolazi od Boga.
Obrazovanje daje znanje, educare osigurava mudrost

Obrazovanje vam daje znanje. Znanje o čemu? Ono vam daje činjenice i brojke, znanje o svemu što se događa i što se dogodilo. Dok vam educare osigurava mudrost. Znanje i mudrost su različite kategorije. Obrazovan čovjek se razlikuje od mudrog čovjeka. Obrazovan čovjek ima mnogo informacija, on ima obilje informacija skupljenih iz knjiga, sa svih polica koje su mu bile dostupne.
Učitelj se postaje, gospodar se rađa


Čovjek koji je okružen knjigama sličan je čovjeku koji je okružen bočicama s tabletama i pilulama. Ako je čovjek okružen bočicama s tabletama i pilulama, sirupima i raznim tekućinama, on je bolesnik. On je zbunjen čovjek. Ako mu postavite jedno pitanje, dat će vam deset odgovora, a nijedan vas neće zadovoljiti. Dakle, učitelji su kvalificirani da vas zbune, ali gospodar nema nikakvih kvalifikacija. On je rođen sa svojom mudrošću. Gospodar je rođen kao gospodar.
Učitelj se postaje, talenti se rađaju
. Pjevač je rođen, slikar i kipar su također rođeni sa svojim nadarenostima. Pjesnik je rođen. Učitelj postajete onda kad osvojite neki akademski naslov. S naslovom B.Ed. postajete učitelj na koledžu za obrazovanje, kad osvojite titulu Ph.D., možete predavati na sveučilištu. Učiteljem postajete.
Obrazovanje daje informaciju, educare donosi transformaciju
Tijekom obrazovanja primamo informaciju o svim poljima znanja, o fizičkim znanostima, o znanosti i tehnologiji, o humanističkim znanostima, o medicini i inženjeringu. Zato je obrazovanje simbol obilja informacija.
Osjetila su prozori u znanje, vrata koja vode do znanja, njima primamo informacije – dakle sve što se može vidjeti, čuti ili dodirnuti. To je obrazovanje.

Educare nije ta vrsta znanja. To je mudrost s kojom ste rođeni. Rođeni ste sa sviješću – prajñānam brahma, Bog je Svijest. To si ti – tat tvam asi. Vi nećete tek postati nešto. Ako ćete tek postati nešto, to kasnije možete izgubiti, ako ćete postati, tada to niste sada.

(iz predavanja Anil Kumara)


Ostali članci u kategoriji: “Studijski kružoci”

[showposts category=”133″ num=”99″]

Komentiraj