Skip to main content

Što je studijski kružok? To nije sam o čitanje knjiga, postova ili nekih tema. Studijski kružok znači zauzeti stav i rasprava o tome što taj stav za vas predstavlja, poput konferencije koja se održava za okruglim stolom . Svako može (sebi) ili u druženju i razgovoru predstaviti  svoje gledište iz čega dolazi do stvaranja nove vrijednosti.
Ako samo čitam o, tada se ne javlja sumnja. Ali ako svatko  iznese svoj stav, tada će se  sumnje razjasniti. Raspravlja se o određenoj temi, na studijskom kružoku se daju različita viđenja teteme. To je kao da promatramo dijamant kojem su tijekom brušenja izrezane mnoge plohe, ali samo jedna, ona na samom vrhu, je ravna ploha s koje je moguće imati uvid u sve. Zadatak je studijskog kružoka da otkrije koja je ta ravna ploha na vrhu.”
Studijski krug ili kružok je stjecanje znanja. Na sanskrtu se to kaže – svādhyāya, proučavanje. Nakon procesa studiranja dolazi odgoj u duhu ljudskih vrijednosti, educare. To je pravacana. “Znanje je moć.” Znanje je moćnije od atomske bombe, snažnije od nitrogenske bombe. Znanje je moć. To je znanje koje čovjek mora posjedovati, primjereno znanje, duboko znanje. U studijskomi kružoku nešto proučavamo zajedno, i poučavamo. Zajedno se razvijamo i napredujemo. Zajedno istražujemo, izviđamo. To zajedništvo je krug. Studiranje je učenje koje prodire u dubinu.
Proučavanje i učenje su različite stvari. Učenje je izvanjsko, ono je uobičajeno i prilično knjiško. Ono je ograničeno vremenom. Učenje je, sve u svemu, primanje ili prihvaćanje nekog materijala. Ali studiranje je zapažanje, razmišljanje, odjek. Proučavanje je istraživanje i ispitivanje. Svi uključeni proučavamo da bismo postali sigurni, i temeljito stvari proučavati.


Odgoj u duhu ljudskih vrijednosti bavi se proučavanjem zadanih vrijednosti, tako na primjer Rāma ( kao i Isus) označava istinu. Zapitajte se, dobro, govorim li ja istinu? To je pitanje! Svako može odmah započeti otkrivati vrijednosti u sebi, istražuju u kojoj su mjeri one prisutne u njima. Dublje sagledavamo stvari ne po nekoj osobi, ne po njegovoj ulozi, niti gledajući na tijelo, već po vrijednostima koje neki  karakter predstavlja. Taj se stupanj zove savjest. Kako daleko moja savjest dopire? Do koje mjere moja savjest slijedi poruku iz posta, teme? Do koje mjere je moja savjest zadovoljna s vrijednostima o kojima sadržaj govori, s vrijednostima koje su se do sada pokazale istinitima? To znači postati svjestan savjesti. Na razini uma, ne na razini tijela, nastaje razmišljanje. Kažete li Isus (Rāma), to je dovoljno. Čitalac odmah pomisli na teškoće koje je on imao. Nastavljaju razmišljati o vrijednostima koje on simbolizira te o izazovima s kojima se suočavao. To je mentalni proces, psihološki proces koji se događa u umu.
Dalje se događa napredak postupni prijelaz s niže na višu razinu saznanja. Ako je jedna razina je komplementarna drugoj, njezin je nastavak, dodatak Svjesnim sudjelovanjem postižemo koncentraciju koja prelazi u kontemplaciju koja je svrha za razumijevanje o višim vrijednostima kako bi se uvidi konkretizirali i u životu svjesno primjenjivali. Savjest i um su ljudske vrijednosti.


Meditirajući o porukama  uzdižete se do ljudskih vrijednosti. Pokušajte kontemplirati ili razmišljati o savjesti. To će vas podignuti na višu razinu, na sljedeći stupanj, na stupanj educare. Educare se odnosi na duh. Educare  nema posla s tijelom. Nema veze ni s umom kao u kontemplaciji o ljudskim vrijednostima. Taj se izraz odnosi na duh – ātman ili dušu.
‘Studijski kružok ne znači sam o čitati i raspravljati i usvajati određenu informaciju te ju pohraniti u glavi, već provesti u djelo ono što je naučeno. Znanje o tom e što autor govori ili čem u m udrac poučava nije cilj kojem bi studijski kružok trebao težiti. Ne informacija, već transformacija, preobrazba, ne instrukcija, uputa, već konstrukcija, to bi trebao biti cilj za kojim bi trebalo težiti. Teoretsko znanje predstavlja teret, ukoliko se ne pretoči u djelovanje, jer tada ga je moguće prosvijetliti mudrošću i usvojiti u svakodnevnom životu.

Znanje koje nam neće podariti sklad i cjelovitost u našem životu nije niti vrijedno stjecanja. Svakoj djelatnosti u koju se upuštam o treba procijeniti njezinu valjanost i vrijednost u odnosu na vrijeme koje smo u nju utrošili u odnosu na njezin doprinos i otkrivanju istine, kako o sebi tako i o prirodi

Studijski kružok ustvari zahtijeva proučavanje sâmoga sebe. Tada vas ono vodi do podučavanja.Ostali članci u kategoriji: “Studijski kružoci”

[showposts category=”133″ num=”99″]

Komentiraj