Skip to main content

Tanja1; Nikako još ne mogu potpuno razumjeti smisao «Ja jesam». Taman sam pomislila ili shvatila da razumijem ali mi opet izmakne. Jednostavno još ne razumijem ne osjetim sve o tome
Girija;  Jesi se zapitala? Jesti što?, Pokušaj objasniti što ti jesi?

Tanja1Pa jesam, čini mi se da nekad znam, uzmimo rekla sam si. Ti si Tanja službenica, koja imaš obitelj i radiš na sebi duhovno se osvješćuješ. I dalje ne shvaćam što sam.
Girija; Ovo što si rekla, to si. To što ne shvaćaš, to si (neshvaćanje).

Tanja1; Evo sad bi rekla, ti si Tanja duh, ili  Ja sam duh, ono vječno.
Girija; Dobro, onda si to, upravo što si rekla, duh si, vječno si, razumiješ nešto više sada?

Tanja1; Dobro, ali, uzmimo kad sam ljuta,  bila sam neki dan i zapitala sam se, Ja Jesam ? I tu se izgubila, nisam osjetila u što sam uključena.
Girija;  Pa, ovisi i o tome u što sti uključena, Ti jesi bijes, znaći kad uključiš bijes, ti jesi bijes. Kad uključiš zbunjenost, obmanu,  ti jesi ta zbunjenost. Kad uključiš podržavanje neistine i privida ti jesi neistina. Kad uključiš jasnu spoznaju i razlučivanje ti jesti razlučivanje. Sve su to poistovjećivanja.

Tanja1; Ali kako sam to??
Girija; Pokušaj ne baviti se onim  “kako” ovdje. Drži u umu osjećaj “ja jesam”, uđi u to punim osjećajem, postani to u potpunosti. I tada osjeti, ne nešto da si poput ono ovo, već samo Ja Jesam. Ono što je golo postojanje.

Tanja; Da, malo više razumijem, moram to ponoviti.
Girija; Znači, pripazi da ne slijediš neki um val koji se nameće onim ovim, da si ono ili ovo, poput službenice,  kad si rekla ja sam duh, u tome je, prije tog, i poslije toga, ” Ja Jesam” stanje koje je samo, jedno, svjesnost. Poimaš samo to „ Ja jesam“. Jer ti jesi čista svijest, i ne trebaš se stalno identificirati da si nešto, netko jer kao to moraš biti.

Tanja1; Da,  osjećam da se to nameće  što sam, da sam majka, žena, službenica.
Girija;   Sve su to samo refleksije u umu svjedoka, u “ja jesam”, koji je opet oblik suštine.
Možda ti je lakše da probaš ići putem negacije, otkrivaj i samoispitivanjem sve što ti nisi.

Tanja1; Da to sam isto pomislila da pokušam i na taj način to bolje osvijestiti.
Girija; Probaj, preispitaj se, da sve što je konkretno nisi ti, nisi, ovo tijelo, um, misli, nisi , prostor , ono, ili ovo, nabrajaj sve što ti padne na um. U biti i “Ja Jesam” i “Ja Nisam” je isto.

Tanja1; Onda nisam ni mama, ni kćer?
Girija; Nisi, a i Jesi. Osvijesti tim putem, da nisi ništa što zamišljaš i opažaš, to može pomoć da brže shvatiš da si vječni duh (atma, Bog). Probaj, iskusi.

Tanja1; To je ono razlučivanje što je jako važno shvatiti.
Girija: Da,, kada jednom upotrijebimo moć razlučivanja, kako bismo istražili neku  vrijednost, uzmimo nestvarnost svijeta, otkrivamo  tada suštinu „iza“ sveg pojavnog,  bavimo ovom vrstom spoznaje. Zbog toga je važno steći znanje o Sebi, proces kojim postajemo svjesni vlastite Stvarnosti.

Tanja1;Tako se može shvatiti ono što zovemo Istinsko Biće, Apsolutna Istina.
Girija; Tako je, Apsolutna istina ili Sebstvo, ili Ja, ili Duh, ili Svijest, je ono što mi jesmo, to postojanje tu svijesnost zovemo, „Ja Jesam“. Nemoj da te zbunjuju nazivi, riječi.

Tanja1; Što je onda ovaj Svemir?
Girija; Ovaj svemir je Božji san. Njegova prostranost nagovještava bezgraničnost svjesnosti. Iako materija ima granice, svjesnost je nema. Osnovna je supstanca svemira svjesnost.

Tanja1; Što je materija?
Girija;  Materija je samo energija na grubljoj razini ostvarenja, jer kozmička energija jednostavno je projekcija Čiste  Svijesti (Božje volje).  Isto tako za svakog je nešto, ono što sam o tome misliš. Dobro vratimo se na „Ja“. Što je za tebe „Ja“? ili „Ja sam“

Tanja1;Pa to je svijest, duh, ona Jedna Istina?
Girija; Atma –  znaći ”Ja sam”- kako bi je razlikovali od osjećaja ega (tjelo Svjesnosti) koji kaže ”Ja sam taj i taj.” Shvatiti ono Ja koje stoji iza ”mene” i ”mojeg” znaći izgubiti ograničeni ego u neograničenom Sebstvu. Jedna Istina je Ono što JE .

Tanja1; Zašto to tako teško shvaćam?
Girija; Sve što je jednostavno , ispada neshvatljivo, većini nerazumljivo, a razlog je zato što   percepcija i razlučivanje sebe, svijeta, postojanja moguće je samo kroz Svjesnost. Tvoja  Ja Svijest je u Bitku,   ili čistoj svijesti kojeg još nisi svijesna dok god si uvjetovana nečim (zamislima). Pokušaj vidjeti Samu Sebe.

Tanja1; Slažem se to trebam postići, čim shvatim „Ja“, i kad spomenem, „Svjesnost“, ili Sebstvo izgubim se.
Girija; ”JA” je Svjesnost koja prožima sve. Pravo Sebstvo se otkriva samo sebi, a ne onome s osjećajem odvajanja  koji se želi poistovjećivati za dvojnost. Ovo Ja je Sebstvo na koje  mudraci ukazuju u izjavi ”Ja sam To.  Znaći malo ”Ja” (onaj koji nešto radi, misli, čini) bi trebao nestati jer će tek onda stvarno ”Ja” (Bitak , Svjesnost – Sath Chit) ostati. samo radi dalje na sebi, preispituj se,  svijesno dok ne shvatiš da “Sve Jeste jer Ti Jesi”.


Ostali članci u kategoriji: “Pitanja i Odgovori”

[showposts category=”7″ num=”99″]

Komentiraj