Skip to main content

Ono što počinje mora prestati, ono što se pojavljuje mora nestati.Trajanje neke pojave je relativna stvar, ali princip je da sve što je podložno vremenu i trajanju mora imati svoj kraj i samim tim nije stvarno. Ne postoji živo biće bez iskre ljubavi; čak i lud čovjek snažno voli nešto ili nekoga. Morate prepoznati ovu ljubav samo kao odraz Gospoda. To je vaša stvarnost; prepoznajte Ga kao Gospoda koji prebiva u vašem srcu.

Stanje Najviseg Izvora. Postojanje. Bog. Apsolut. Stanje koje se ispoljava putem Ljubavi, kao energije djelovanja.
Bez tog izvora Ljubavi koja žubori u vašem srcu, vi ne biste uopšte bili podstaknuti da volite. Prepoznajte taj izvor, oslanjajte se na njega sve više i više, razvijte njegove sposobnosti, pokušajte da njime navodnite čitav svijet.
Odbacite svaku primjesu ja-sebe iz njega. Ne tražite ništa za uzvrat od onih kojima ga pružate. Kada se jednom ovo Duhovno Jedinstvo svih bića prepozna (spozna), relevantnost (bitnost) ove istine za svaku sferu života – fizičku, socijalnu, političku, ekonomsku, etičku, i Duhovnu će postati.
Nije da svijet ne postoji. Postoji, ali samo kao pojava u svijesti – sveukupnost poznatog, manifestiranog, u beskonačnosti nepoznatog, nemanifestiranog. Ono što se odvija je neka vrsta sna i ma što da se dogodi bit će dio sna. Sve pojave su samo pojave u svijesti; svaka će biti tu onoliko koliko treba trajati, ali u osnovi ništa što se događa nema nikakvu vrijednost niti značaj. Što je to što voliš sada? “Ja sam”. Daj svoje srce i um tome, ne misli ni o čemu drugom. Kada ovo postane bez napora i prirodno, onda je to najviše stanje. Nema se što učiniti.
Samo budi. Ne čini ništa. Budi.Predati se u duhovnom smislu znaći odbaciti svoj ego, drugim riječima Vede kažu:»Ja nisam—samo jedno jeste»  Ako to možeš shvatiti, svijet će biti jedno moćno sredstvo dato od Boga, da ti priušti više svijesti. Tvoj neprijatelj ti je prijatelj, kletva je blaženstvo, nesreća se može pretvoriti u sreću. To zavisi samo od toga da li znaš gdje je ključ svijesti. Tada sve možeš preokrenuti u zlato.
Zbog toga Mudrac kaže: “Budi u svijetu, ali se nemoj  povoditi za svijetom,  budi u svijetu, živi u ovom svijetu. Živi u svakodnevnoj prilici gdje možeš biti izazvan da se nesvjesno ponašaš i gdje ti drugi mogu pomoći da budeš svjesniji.”


Voljenoga je teško naći u svijetu; on je svugdje oko nas – ali ti nisi dovoljno osjetljiv. Nisi dovoljno svijestan. On je svugdje – ali ti ga sada nećeš moći naći svugdje. Nađi čovjeka u koga se on slio – mačke i pse – i ma koliko da si ti neosjetljiv, dobićeš nešto od toga…moraš postati opijen. Da, postoje takvi ljudi u koje se Bog moćno sliva: Buda, Rama, Kabir, Krist, Krišna, Sai, Ramana, Yogananda itd.

Duhovnost što ustvari znači Božanska Stvarnost,je izraz poticaja unutarnjeg duha. Zašto se poigravati sa idejama? Budi zadovoljan sa onim u što si siguran. Cjeli naš život povezan je sa duhom. Dobra djela koja su izvršili vanjski instrumenti tijela ne mogu se smatrati duhovnim. Jedina stvar u koju možeš biti siguran je “ja jesam”. Drži se toga i odbaci sve ostalo. To je joga. Duhovno evoluirati ne znači da ćete slušati svakojaka predavanja, kupovati sve knjige, zadržavati sve podatke i gledati sve filmove. Duhovna evolucija dolazi samo iz iskustva, jer samo iz iskustva koje je protkano znanjem, možete doći do mudrosti.
Promjena Svijesti

Kada znaš ono sto jesi, ti ujedno i jesi ono što znaš.

Između bivanja i znanje ne postoji jaz. Problemi se javljaju zato što tragaš za tim, zaboravljajući da je to ono što ti jesi. Ti kao subjekt tragaš sa sobom kao za objektom. Ti si ono za čim tragaš. Ne čini ništa osim ovoga: nemoj identificirati svijest sa tijelom. Nema potrebe ni za kakvom spiritualnom vježbom osim biti svjestan činjenice da se sve događa samo u ovoj svijesti.

Možeš samo osjećati svijest, ne možeš je vidjeti. Ti je znaš; ti znaš da jesi. Pusti tijelo i um da rade svoj posao, ali znaj da taj koji radi nisi ti – ti si osjećaj prisustva. U čistoj svijesti ništa se ne događa.

Komentiraj