Skip to main content

Samospoznati  izjavljuju: „Da nije bilo mog učitelja, kako bih ikako mogao razumjeti?”

Taj odnos između učitelja i učenika je vrlo bitan taj međusobni odnos za živući prijenos istine, s uma na um, s duše na dušu. Oni tvrde  ne bih uopće imali mogućnosti obistiniti istinu učenja, ne bih bili sposoban dosegnuti skromnu razinu razumijevanja koju ostvare.
Naravno u naše ovo vrijeme susrećemo se sa bezbroj paleta zvanih, takozvanih, i samozvanih učitelja. Zato, treba što jasnije moguće shvaćanje o tome što je pravi učitelj, i što je pravi učenik ili sljedbenik, i što je istinska priroda stvarnosti. To je put ka transformaciji do koje se dolazi kroz privrženost učitelju, a što bismo mogli zvati „alkemija  povjerenja”.
Sve velike mudre tradicije, bilo da su kršćanska, hinduizam, sufi, budizam  nalaze oslonac svojoj snazi u međuodnosu učitelj-učenik.
Buda je rekao u jednoj od Tantri: „Od svih buda koji su ikada dosegnuli prosvjetljenje, niti jedan to nije ispunio a da se nije pouzdao u učitelja, i od tisuću buda koji će se pojaviti u ovom eonu, niti jedan od njih neće dosegnuti prosvjetljenje a da se ne pouzda u učitelja.” Svi stvarni učitelji govore isto unatoč tome što je naša istinska priroda bog, ona je „zasjenjena”  tamnim oblacima neznanja i zabluda. Ali prava priroda, međutim, naša buda priroda, nikada nije potpuno u mraku.

Naša buda priroda, dakle, ima jedno aktivno vrelo, koje je naš „unutarnji učitelj”. Od onog trena kada smo postali uspavani, taj je skroviti učitelj neumorno radio za nas, neumorno pokušavajući nas vratiti natrag sjaju i prostranosti našeg istinskog bića. Niti jedan tren,  nas unutarnji učitelj ne napušta. U onoj beskrajnoj sućuti svih buda i svih prosvijetljenih bića, bez prestanka je naš unutarnji učitelj radio za naše razvijanje – ne samo u ovom životu nego također u svim našim prošlim životima – koristeći sve vrste iskustvenih načina da nas probudi i da nas vodi natrag do istine. U našem bivanju kada smo molili i čeznuli za istinom kroz dugo vrijeme, tijekom mnogih, mnogih života, i kada je naša karma postala dovoljno pročišćena, dogodi se vrsta čuda. A to nas čudo, ako ga možemo shvatiti i upotrijebiti, može odvesti do trajnog ukinuća  neznanja .
Unutarnji učitelj, koji je uvijek bio s nama, objelodani se u obliku „vanjskog učitelja” kojega, zamalo kao čarolijom, mi ustvari „neposredno” susretnemo. Taj takozvani slučajni susret je najvažniji u svakom životu.

Tko je izvanjski učitelj? Nitko drugi nego utjelovljenje i glas i predstavnik našeg unutarnjeg učitelja. Učitelj čiji ljudski oblik, ljudski glas i mudrost zavolimo voljenjem dubljim nego ikojim drugim u našim životima, je nitko drugi nego vanjsko izražavanje tajnovitosti naše vlastite unutarnje istine. Što bi drugo moglo objasniti zašto se osjećamo tako snažno povezani s njim ili s njom?
Na najdubljem i najuzvišenijem nivou, učitelj i učenik nisu i ne mogu nikada biti na bilo koji način odvojeni; jer učiteljev je zadatak naučiti nas primiti, bez ikakvog zatamnjenja bilo koje vrste, jasnu poruku našeg unutarnjeg učitelja, i osposobiti da jasno shvatimo neprekinutu prisutnost tog prvobitnog učitelja unutar nas.

Svi možete okusiti, u ovom životu, radost tog najsavršenijeg oblika prijateljstva, i čega izranja alkemija  povjerenja.

Blagoslovi svih buda uvijek su prisutni onima koji imaju potpuno povjerenje u njih. Isto kao što sunčevi zraci padaju svugdje jednolično, ali samo ondje gdje su skupljeni u žarište kroz povećalo oni mogu zapalili suhu travu. Tako i gdje su sve-prožimajući zraci Budinog milosrđa skupljeni u žarište kroz povećalo vaše vjere i odanosti, plamen blagoslova zasvijetli u vašem biću.
A onda je bitno znati što je istinska odanost. Nije to bezumno obožavanje; nije ni odreknuće vaše odgovornosti prema vama samima, niti nerazlikujuće slijeđenje nečije tuđe ličnosti ili hir.
Istinska je odanost neprekinuta prijemljivost istini. Prava odanost je ukorijenjena u plahu i punu poštovanja zahvalnost, ali onu koja je bistroumna, prizemljena i inteligentna.
Ne samo da je učitelj neposredni predstavnik vašeg vlastitog skrivenog učitelja, on ili ona je također nositelj, tijek i prenositelj svih blagoslova od svih prosvijetljenih bića. To je to što daje vašem učitelju izvanrednu moć da osvijetli vaš um i srce. Oni su ljudsko obličje apsolutnog, kontakta svijesti,  preko kojega vas svi bude i sva prosvijetljena bića mogu dotaknuti. On ili ona su kristalizacija mudrosti svih buda, i jasan izraz njihova milosrđa usmjeren uvijek prema vama; zrake njihove univerzalne sunčeve svjetlosti upućene su u vaše srce i um da bi vas oslobodili.
Milosrđe i moć buda uvijek su ovdje,  ali naš  zamračen um nam onemogućuju da sretnemo bude licem u lice. Ali mi možemo sresti učitelja, on ili ona je ovdje, živući, dišući, govoreći, djelujući pred nama da nam pokažu, na sve moguće načine, put buda: put do oslobođenja, svojom beskrajnom plemenitošću, ljubavi i mudrosti.

Za one koji ih prepoznaju, prihvate oni postaju  utjelovljenje živuće istine.  Čistim i odanim prihvaćenjem,  znaći da je prosvjetljenje moguće u tijelu, u ovom životu, u ovom svijetu, čak ovdje i čak sada; a to je i najviše nadahnuće dok radite na sebi (samospoznaji). Za njih su učitelji utjelovljenje  duhovnog zova da i sami postignu prosvjetljenje, najprije u svom umu sve dok ga zaista ne dosegnu. Oni znaju da tek kad dosegnu prosvjetljenje, imat će potpuni uvid o sebi samomeme. Kada je učitelj kadar otvoriti vašu unutarnju dušu i ponuditi vam neporeciv moćan letimičan pogled u prirodu vašeg uma, val ushićene zahvalnosti zatalasa se u vama prema onome koje vam je pomogao vidjeti i istinu koju vi sada spoznajete utjelovljenu u njegovu ili njezinu biću, učenjima i mudrom umu.
Taj nepatvoren, iskren osjećaj je zasvagda prisutani ponavljan kao neporecivo unutarnje iskustvo, je jasnoća izravnog prepoznavanja – i to, i samo to, je ono što se zove odanost, povjerenje. Mogu znači „žudnja i poštovanje”: poštovanje prema učitelju, koje postaje sve dublje i dublje što vi sve više i više shvaćate tko on ili ona uistinu jesu, i žudnja za onim sa čime vas on ili ona mogu upoznati, budući da dola­zite do spoznaje da je učitelj vaša duhovna veza s apsolutnom istinom i utjelovljenje prave prirode vašeg uma.

Komentiraj