Skip to main content

Zbog velikog utjecaja modernog života lakomisleno se tretira izraz duhovnosti. Postoji i razlog, stoljećima se ponavljaju duhovne izreke papagajski, bez razumijevanja njihovog značaja. Većina misli da je duhovnost pjevanje bađana, puđe, dobra djela, meditacija o bogu. Čovjeka prate dva nedostatka koja ga sprečavaju da misli o Bogu, prvi jer prikriva svoje bezbrojne greške, i drugi jasno objavljuje i najmanje greške drugih.

Duhovnost znaći uništenje životinjske prirode u čovjeku i pomaganje da shvati svoju božansku svijest.
Duhovnost u suštini znaći da čovjek nebi trebao da razvija samoživost i ponos božanskih sila, već da razvije duhovnu snagu. Najvažnija činjenica koja je najviše zanemarena je to da duhovnost znaći da sve moći koje se očituju u čovjeku potječu od duha , a ne uma (ja-ego).

Duhovnost ne znaći prelazak od svjetovnog do božanskog, već da čovjek ispolji božanstvenost koja je u njemu. Pogrešno je misliti da je duhovnost odvojena od svakodnevnog života, ona je ostvarenje uloge duha u svakodnevnom životu—način života.
Duhovnost ne znači vođenje usamljenog i povučenog života. Prava duhovnost zove na jednotu cijelog čovječanstva.
Duhovnost predstavlja višu razinu u životu.
Danas su ljudi zaokupljeni stjecanjem onoga što je vezano uz fizičko i materijalno, zaboravljajući moralne i duhovne ciljeve. Kako onda mogu ostvariti napredovanje na duhovnom putu? Ako želite steći duhovno iskustvo tada je potrebno skupiti potrebnu snagu i pristupiti završnom ispitu.
Duhovnost je izraz poticaja unutarnjeg duha. Cjeli naš život povezan je sa duhom. Dobra djela koja su izvršili vanjski instrumenti tijela ne mogu se smatrati duhovnim. Bađani, puđe, sadane dobri su činovi i metode kao pomočni elementi pročišćenja uma, važan je rezultat u promjeni stavova. Ako ne pokorimo animalnu prirodu svi vanjski oblici obožavanja su beskorisni i bezvrijedni. Što znaći životinjska priroda? To je poistovjećivanje tijela sa sebstvom (atmom).
Predati se u duhovnom smislu znaći odbaciti svoj ego, drugim riječima Vede kažu:»Ja nisam—samo jedno jeste»

U duhovnoj dimenziji pojedinac se rastapa u Božanskom i postaje jedinstven. Rastapanje nije nestanak osobnosti već nestanak ličnosti /malog ega).Duhovnost je svijenost jedinstva svih stvari, poput razumijevanja da su sve religije u svom izvoru ujedinjene (ispod površine). One su jedno u svom korenju, ali nikad u svom ispoljavanju, odnosno na površini su svaka za sebe.
Bez duhovnosti, sve je ništavno. Ako vi želite da živjeti zdravo, kreativno, i radosno i imate beskonačna bogatstva  dijeliti, tragajte za onim što ste. Dok je um poistovjećen na tijelo i svjesnost je poistovjećena u umu, probuđenost duhovna je slobodna.
Duhovnost dolazi kad se čovjek kroz ljudske vrijednosti preobrazi u ljudsko biče.
Duhovnost je sloboda od vlastitog uma, (ne vezanost za čula, i «ja i moje»).
Samo u duhovnosti uzrok ne postoji. I baš zbog toga što duhovnost podrazumijeva slobodu unutar sebe, malo je onih koji su stvarno duhovni ( spiritualni). Duhovnost je jedinstvo koje se događa putem potpunog povjerenja odnosno cjelovitog sjedinjenja, u kojemu je um očišćen od svake vezanosti i mržnje, od sebičnosti i osjećaja posjedovanja.

Duhovnost egzistira samo u «sada», svijesnosti.

Svetost, cjelina, duhovno je stanje u kojem jeste, i u kojem ne osjećate nikakvo «Ja». Oslobođenje od posljedica neznanja može se osigurati samo duhovnim znanjem (jnana).

Samo znanje o Atmi je pravo znanje i istinska duhovnost.

Bez duhovnosti, život je u neravnoteži. Ako vi želite živjeti zdravo, kreativno, i radosno i imate beskonačna bogatstva  dijeliti , posvetite se za onim što ste vi. Dok je um orijentiran , okrenut na tijelo i svjesnost je okrenuta u umu. Tijelo ima svoje prohtjeve, a um svoje bolove i zadovoljstva.
Duhovna probuđenost je nevezana, slobodna, i neuzdrmana. Ona je lucidna, mudra, tiha, puna mira, svjesna, i neuplašena, hrabra, bez želja i straha. Meditirajte na nju kao vaše istinsko biće, postojanje, i pokušajte biti u njoj u vašem svakodnevnom životu, i vi ćete to ostvariti u njenoj punoći

Komentiraj