Skip to main content

Duhovnost i duhovne vrijednosti nikad ne dovode do raznolikosti, niti do pluralizma. Jedinstvo je tema i cilj duhovnih vrijednosti, a duhovnost je educare.

Kako napredujemo na putu preispitivanja – tko sam ja – duhovne discipline počinjemo vidjeti svijet unutrašnjim okom umjesto fizičkim okom koje može vidjeti samo ono što je vidljivo na površini. Počinjemo uviđati značaj smjernice svih univerzalnih učenja. Tek tada se razumije „jedinstvo u različitosti“, „Ja sam u svima i svi su u meni.“, „Sve je JEDNO.“, i „sve što u svijetu postoji tek je permutacija i kombinacija energije i svijesti“ počinje imati smisla.

Postaje nam jasno da pravi je odgoj onaj koji promiče jedinstvo, ravnopravnost i miroljubiv suživot svih ljudi.» To»teče iz srca i zove se Educare». Spoznati jedinstvo, doživjeti jedinstvo, širimo jedinstvo po cijelom svijetu. Samo ono donosi čistoću, a čistoća razvija ljubav. Postoji razlika između religije, filozofije i duhovnosti. To su tri razine spoznaje, tri razine doživljaja i provođenja u djelo. Religija vas vodi do filozofije, a filozofija do duhovnosti.
Čovjek u svojoj evolucije raste iz jedne razine ka drugoj. Od biti svjestan na fizičkoj razini, do savjesti i Svijesti. Od tijela preko uma do duha. Od koncentracije preko kontemplacije do meditacije. Kako je čudesno to Božje vodstvo! Ono pokazuje evolucijski proces, neprestano putovanje u vječnost. To nije plan vezan vremenom.
Kakva je razlika između savjesti i svijesti? Savjest je ograničena, svijest je univerzalna. Zrak u balonu je savjest, zrak izvan balona je Svijest, a obje su isto. Zrak u vanjskoj gumi i zrak oko nje su različiti jedino po imenu i obliku. Zrak oko vanjske gume je iznad imena i oblika, premda se radi o istom zraku. I zato, govoreći općenito, s kozmičkog stajališta, to je Svijest, a kad govorimo s ljudskog stajališta nazivamo to savjest.

Drugim riječima, na individualnoj razini ātman je savjest, na univerzalnoj razini on je Svijest. Zrak u balonu je savjest, zrak izvan balona je Svijest. Rudnik zlata u rudniku je Svijest, kopanje zlata je savjest.

Educare zahtijeva meditaciju. Educare vas vodi do druge razine približavanja Bogu. Iza razine ove opipljive realnosti, gdje vrijede zakoni gravitacije. Educare odnosi na tu razinu, razinu meditacije. Meditacija nije vezana vremenom, nije potrebno da je čovjek ograničen i sputan izolacijom, da bi se smatrao religioznim. Meditacija nije ograničena vremenom ni prostorom. Meditacija ne znači sjediti uspravno.” Meditacija nije fizička vježba.
Meditacija je nadilaženje ega Bhagavān Sri Sathya Sai Baba je sadašnji avatar, kaže o meditaciji? Meditacija je povlačenje uma iz vanjskoga svijeta, to je stanje bez misli. Zato, ako kažem da meditiram svaki dan, to je glupost. To je sve samo ne meditacija. Ljudi kažu: “Vrijeme moje meditacije je od 4 – 5 sati ujutro.” To znači da nemaju pojma o definiciji meditacije, jer meditacija je izvan vremena i prostora. To je povlačenje uma, negiranje misli, stanje uma bez misli. A stanje uma bez misli je božansko stanje. Jer misao pretvara “nebo u pakao, a pakao u nebo”, kao što je Milton rekao.

Povlačenje uma je jedini put da se doživi Svijest. Kad se uzdignete iznad uma, ne postoji ni dobro ni zlo. Ni uspjeh ni neuspjeh, ni dobitak ni gubitak. Tada niste ni žena ni muškarac, već samo postojite. I to je sve. Stoga, kad se vinemo na razinu meditacije, kad transcendiramo sve te ograničenosti, kad povučemo svoj um iz vanjskoga svijeta, doživjet ćemo duh – ātmana, dušu, Svijest – parabrahman.

Dakle, educare koji govori o ātmanu na individualnoj razini je savjest, na univerzalnoj, kozmičkoj razini je Svijest. Sve se to može doživjeti uz pomoć procesa meditacije. Koncentrirajući se potpuno na razinu onoga što obavljamo, mi pokušavamo kontemplirati o odgoju u duhu ljudskih vrijednosti. Tada, pomoću meditacije saznajemo što je educare.
To konačno predstavlja onoga koji uistinu jeste. Biti svjestan, kontemplacija, meditacija. Priče, ljudske vrijednosti, vaše istinsko sebstvo, ātman, poistovjećivanje s njim – sve je to educare. Ljubav ste vi, vi ste doista prava ljubav. Vi ste utjelovljenje ljubavi, personifikacija ljubavi. To je educare. Educare ne znači biti ljubitelj, već biti sâma ljubav.

Educare je proučavanje duha, postizanje Svijesti stečene meditacijom. Ta je Svijest iznad tijela, uma, prostora i vremena. Tko ste doista vi. Jer smisao odgoja ima zahtijeva proučavanje sâmoga sebe.

Obrazovanje dolazi od učitelja, a educare od Boga

Kad jednom doživite Svijest, na toj razini niste različiti od drugih, niste odvojeni od drugih. Vi tada niste VIP, ne! Tko može biti VIP u duhovnosti? Može li postojati VIP pred Bogom? To je nemoguće! Ima li manjeg vala i većeg vala, manjeg mjehurića i većeg mjehurića u oceanu? Uostalom, svi su oni samo voda. Stoga, spoznaja da je meditacija povlačenje uma iz svijeta jedini je način da doživite Svijest.

Duhovnost je Educare najfinija sveprisutna snaga, koja se na bavi samo tijelom, niti umom kao u odgoju u duhu ljudskih vrijednosti. Radi se o ātmanu, vašoj pravoj srži, koja nije ništa drugo nego Svijest koju doživljavate kroz proces meditacije.

Komentiraj