Skip to main content

Jednom davno mudrac Narada suočio se s Bogom.
Gospod ga upita:
„Narada, u tvojim putovanjima po svijetu jesi li uspio otkriti njegovu tajnu? Je si li uspio shvatiti tajnu koja je iznad tog svijeta? U svijetu, što je najvažnije?

Ma gdje pogledao, u svemu možeš vidjeti pet osnovnih elemenata: zemlju, vodu, vatru, zrak i eter. Koji je od njih, po tvome mišljenju, najvažniji?“
Narada časak promisli pa reče: „Gospode, najkrući, najveći i najvažniji od svih elemenata mora da je zemlja.“ Gospod na to reče: „Kako zemlja može biti najveća kada je ¾ njene površine prekriveno vodom, a samo ¼ kopnom. Tu veliku zemlju razara voda.

Što je veće – ono što razara ili ono što biva razoreno?“ Narada tad shvati da voda mora biti veća jer ona razara zemlju. Gospod nastavi s pitanjima:

„Ali, Narada, postoji drevna priča koja govori o tome kako su se demoni skrili u vodu. Tada se pojavio mudrac Agasthya u namjeri da ih pronađe, i on proguta ocean u jednom gutljaju. Što misliš tko je veći. Agasthya ili ocean?“ Nedvojbeno, Narada se morao složiti s tim da je Agasthya svakako veći od vode koju je popio.
„Ali’ – nastavi Gospod – „priča kaže da je Agasthya kada je napustio svoje ovozemaljsko tijelo postao zvijezda sjevernjača na nebu. Takvi velikani poput Agasthye sada se vide kao malene zvijezde, u beskrajnom prostranstvu neba.
Dakle, što misliš – je li veći Agasthya ili nebo? Narada odgovori „Swami, nebo je zasigurno veće od Agasthye.“

Zatim Gospod upita: „Poznato je da je jednom kada je Gospod došao kao avatar mogao pod Svoje stopalo staviti i nebo i Zemlju. Misliš li da su Božja stopala veća od neba?“
Narada odgovori: „O, Božja stopala sigurno su veća.“
Ali tad Gospod upita: „Ako su Njegova stopala tako velika, što je s Njegovim beskrajnim likom?“

Narada shvati da je došao do konačnog zaključka. „Da“, reče on radosno. „Gospod je veći od svega. On je nemjerljiv. U svim svjetovima ne postoji ništa veće od Njega.“

Ali Gospod je imao još jedno pitanje: „Što je s poklonikom koji je imao snagu da zarobi toga beskrajnog Gospoda u svom srcu?
Reci mi sada, Narada, tko je veći – poklonik koji ima Gospoda u srcu ili Gospod koji se nalazi u srcu poklonika?“
Narada je morao priznati da je poklonik veći od Gospoda i zato poklonik mora biti na prvom mjestu, prevazilazeći i samog Gospoda. Ta ogromna snaga koja vezuje čak i Boga nalazi se u svakom pokloniku.

Sve što je beskrajno i ima snagu, na kako veličanstveno izgledalo, ako je nečim vezano, onda se to što vezuje mora smatrati moćnijim.

Komentiraj