Skip to main content

Ispravnost

Izgovor zamisli utisnute u vaše srce putem usta zove se istina. Primjena izgovorenih riječi u praksi se zove dharma.
Ispravnost u razumijevanju (dharma) je ispravno misliti i jasno se izraziti, jer sve ono što činimo nosi sa sobom naš kvalitetu bića, a to ukazuje, ako iz nas izlazi ljutnja ili mržnja znači da smo bolesni, konfuzni, djelomični i površinski. Dokaz koliko smo razboriti, jasni i cjeloviti ovisi o dostignuću unutrašnje zrelost čije je mjerilo ljubav i samilost koja spontano izvire iz nas. Slobodno i otvoreno učestvovati u smislu više sinteze već stečenog znanja je bit u komunikaciji i jasnog razumijevanja.

Znanje koje smo kroz višegodišnja ponavljanja usvojili treba sagledati kroz vlastite stavove i kroz vlastita iskustva u smislu jedinstva u različitosti. To je i vrlo važna činjenica, odnosno duhovna vrijednosti našeg vremena. Razlučivanje je najvažnije postignuće koje se poput milosti zadobiva uvažavanjem različitosti i nevezanošću, neposredno budne svijesti pune pažnje. Svaki učesnik u svom izražavanju sebe, u radu i odnosima unosi vlastito iskustvo duhovnih istina koja su mu pomogla u osvješćivanju i sagledavanju tih vrijednosti .

Svemu treba prići sabrano, postojano, ravnodušno, savjetuje se imati na umu da je u svakom razgovoru to susret sa Bogom. Zbog toga svi kažu kako je duhovni put u početku težak a kasnije kad uspijemo preobraziti našu prirodu punu navika i predrasuda i podiči svijest na višu razinu, život će nam biti lakši. Razumijevajući duhovne istine kroz razlučivanje mijenjamo svoj um, oslobađajući ga vezanosti od svjetovnih prolaznih stvari. Tada se energije duha u satvi skladno kreču.

Riječi su važan simbol i ako ih se razumije, shvaća u potpunom miru duha u tišini, one /riječi/ postaju moćne. Ako u nekom razgovoru zaključak nije bio sličan vašem, ili niste vidjeli istu vrijednost na koju se ukazivalo, to ne znači da je vaše gledište manje vrijedno. Ne trebate se osjećati, uvrijeđenim i ne trebate se braniti protureakcijama. U tome je vrijednost druženja da na kraju uvijek nešto novo i drugačije uvidimo o istom, jednoj istini. Sve te različitosti su duhovne vrijednosti, a otvorenim učestvovanjem pridonosimo svima u sagledavanju sebe u svemu. tako postižemo živi rad u mišljenju i jedni druge budimo.

Često nailazimo na pojmove i tumačenja o negaciji svijeta. Da bismo živjeli u ovom svijetu moramo poreći svijet. U kojem smislu?

Moramo maknuti ideale, podjele, koncepte, nadmetanje, zavist. Ne radi se o poricanju nečega izravno. Bitno je razumjeti da ste vi svijet , a svijet ste vi, nema dva. Što upornije težimo višim stvarima naše su rasprave, intelektualiziranja kraća. Intelekt kako znamo je instrument analize koji uvijek vodi pojedinačnom /dijelu/, a to je um analiziranje.

Kada odbacimo um univerzum je jedan, sve razlike nestaju. Što više idemo «više»–intelekta je sve manje. Ako želite napredovati trebate prihvatiti univerzalne vrijednosti, ići iza uma, iza intelekta u dijelu sebe koji zovemo Atma, Apsolut, Ljubav, Istina, Duša, Postojanje, itd. Istina se rađa u nama saznanjem « ja sam Atma». Svijet je bio vani i dalje će biti tamo, ali u unutra će biti odsustvo vezanosti za svijet, neće biti svijeta /samsare/ unutra.
Čovjeku oslobođenu od želja, briga i bojazni lakše je spoznati istinu, nego čovjeku koji je zatrpan željama i strahovima o ishodu nekog pothvata.

Koliki je značaj i prodornost osjećaja ispravnosti u ljudima? Čak i mala djeca prigovaraju kad the bitcoin phenomenon je nešto neistinito ili nepravedno. Istina sažima bitne elemente svih filozofija i religija. Bez ispravnosti nema temelja niti jednom moralnom sustavu. Slijedite trag istine do božanske volje koja se prvenstveno objavila u srcu čovjekovu. Božanska se volja nadalje objavljuje u govoru koja je osnova za ispravno razlučivanje. Kad se primjeni u djelo, to jedinstvo uma  postaje ispravno djelovanje

Svrha duhovnog razvoja je probuđene duše i transformacija samog života. Razumijevanjem i primjenom, te Istine moraju biti dio vašeg bića. U toj točci u kojoj ne vidimo svijet več istinu počinje Mudrost—uvid u sebe. Samospoznaja. Nikad ne zaboravite da je sve jedno.

Postoji jedna vrsta saznanja koja je s onu stranu čula. Kad to saznanje /uvid/ ne protivrijeći ni razumu, ni već stečenom ljudskom iskustvu —-To saznanje je samo sebi dokaz Istina.

 

Komentiraj