Skip to main content

Područje ezoterične istine toliko je veliko, a njegovi odjeljci toliko brojni i toliko raznoliki da je početnik sklon biti zbunjen i smeten opsegom horizonta koji se otvara pred njim, i mnogim vrstama znanja za koje se vjerojatno očekuje da će ih ovladati.
Tragače zavlače uglavnom dvije stvari, ljubav prema senzacionalizmu i lijenost, a obje potkopavaju njihovu iskrenost. Treba imati na umu da je senzacionalizam ili emocionalno uzbuđenje za mentalitet ono što je  pretjerano čulno uživanje za tijelo. Čak i religiozna, emocija može biti vrsta mentalne senzualnosti, i stoga neuravnotežena. Otkriće Istine je jak, snažan i koristan poticaj koji svako ljudsko biće može poduzeti, a sposobnost da ga se razumije najveća je osobina koju um može njegovati. Da bi postigao ovu neprocjenjivu nagradu mudrosti, čovjek mora očekivati ​​i biti željan proći kroz barem onoliko discipline, učenja i ograničenja koliko bi izdržao dok bi učio klavir ili trenirao kao boksač. Također mora zapamtiti da u razotkrivanju Istine nikada nema posljednje riječi, niti potpuno točne izjave o bilo kojoj čestici iste, jer niti ljudski jezik niti mozak to ne mogu obuhvatiti. Istina je za svakoga samo ono što on još može razumjeti. U određenoj fazi čak se može poučavati i neistina.
Staza (sebe, Boga, Bude praznine itd) opterećena je mnogim zamkama, opasnostima i iluzijama. Najslabije točke u nečijem karakteru, najsitnije pukotine u osobnom oklopu bit će lukavo napadnute. Iskrenost je talisman koji može omogućiti dosezanje i prepoznavanje Istine – čistu iskrenost o sebi, svojoj svrsi i drugim ljudima. Na primjer, primitivnim narodima morao se dati ljubomorni bog rata, sve dok nisu dovoljno evoluirali da prihvate boga mira punog ljubavi. Um (osobna svijest) se mora trenirati, baš poput mišića koji se nosi s određenim koncepcijama. Stoga onaj tko traži Istinu, sebe, ništavilo, kamen mudraca, i odlučan je sam otkriti i ovladati tajnama svemira i ljudske prirode, taj povećava i proširuje sposobnost razumijevanja još više. Tu vidimo razlog da milioni duhovnih tehnika, sljedbi, yoga, oblici predanosti učiteljima, vjere, nevjere ne stvaraju niti Bude niti svece, mudrace, niti yogije jedva 1% na planeti. 
Međutim, s onoga što se naziva ‘duhovno’ gledište, izgledi su beskrajno uzbudljiviji, nadahnjujući i prosvjetljujući. Tko je privučen duhovnim nastojanjima, transcendenciji tko osjeća poziv i privlačnost unutarnjih misterija, krenut će na hodočašće, putovanje, potragu u kojem nema povratka. Proći će kroz faze proučavanja sebe, razvoja sebe, a zatim potpunog zaborava sebe. Tada će shvatiti što je konačna privilegija i radost, koju  su sveci, avatari, siddhe došli pokazati, služiti. Skoro svi tragaoci kliču ‘služba’, služenje u bezbroj akcija, pomoći, rada, gradnji i učiteljstva. Isprva su svi predani, aktivni, radišni, pokušavaju služiti, i uz ometanje vlastitog nadahnuća, inspiracije.

Samo će neki možda shvatiti da je pravo služenje prije svega ‘Biti’. Razumjet će da ako se jednom polarizirao da bude trajni kanal ili ‘prijemna stanica’ za Svjetlost mudrosti, i može se održati u tom stanju konstantnog i ne promjenjivog zračenja, može postati fiksna elektrana, baklja svijesti u sferama uma. Može se povezati s drugima na višim razinama njihove nadsvijesti, može im govoriti i podučavati ih u sferi u kojoj nema riječi, preplavljujući ih prosvjetljenjem, mirom i snagom iz vlastitog osvještenog skladišta. Obilježja mudrih prilično se razlikuju. Mudrost daje poniznost, mir, staloženost i snagu; njegov se vlasnik prestaje bojati, biti užurban, boležljiv, zabrinut, ambiciozan, emotivan, sentimentalan ili promjenjiv. Mudar čovjek rijetko koristi riječ ‘ja’. Razumjeti temeljne životne istine znači razumjeti sve! To su istine za koje je rečeno da će nas ‘osloboditi’.

‘Duhovni učitelj’ obično je vrlo privlačan drugima. Ima snažnu osobnost i često budi izuzetnu ljubav i odanost u ljudima oko sebe. To je zato što se skupljao kroz mnoge živote, zbog svoje energije, iskustva, vitalnosti i moći koju sada može koristiti za dobro ili zlo. Sa druge strane vrlo zla osoba je potencijalno vrlo dobra, jer njegova pohranjena moć je ta koja se računa i koja stječe kontrolu nad ljudima. Zato je pobunjena izgubljena ovca važnija od svih onih koji krotko stagniraju u stadu.) Ona postoji u omjeru snage volje i inteligencije osobe koja je koristi i nedostatka istih kod žrtve ili žrtava.
Dobar primjer je usporedba da čovjeku prije 200 god objašnjavate o mobitelu ili dronu njegov mozak ni jezik nisu bili tome ravni, bilo bi nemoguće razgovarati – rekli bi da je živio u mračnom dobu. Ali jednom od mudrih egipatskih svećenika koji je živio prije 10 000 godina moglo se govoriti o ovim izumima i vjerojatno dobiti nekoliko sugestija.
Stanje čistog uma, ne uma, transcendencija, visoki stupanj svijesnog bivanja itd, oduvijek je oblik ljudskog razvoja.

Nazivi energija poput ‘crne magije’, to je jednostavno korištenje razvijene moći uma u pogrešne svrhe. U trenutku kada je takva moć uspostavljena, imamo stanje hipnoze, u blagom ili intenzivnom obliku, i stoga stanje ‘crne magije’. To nije stvar prošlosti; to je manipulacija prirodnim zakonima. Rasputin je bio tipičan primjer modernog crnog maga. Sve se te stvari događaju, sadržavajući gotovo neraskidivu mješavinu ‘dobra i zla’.
Treba znati da ne postoji crna magija, koliko god moćna bila, nema zle sile niti astralnog užasa koji bi mogli imati i najmanji učinak na bilo koga tko ne sadrži djelić iste vibracije u vlastitom sustavu uma.
Onaj tko je potpuno pošten i svim srcem vjeruje u snagu dobra nedodirljiv je što se tiče zlih utjecaja.
Mudar aspirant naučit će razumjeti nužnost svega toga i razlučiti sigurno, zaštićen vlastitim čistim motivima. On neće izraziti osudu, reakciju, nesklonost ili neodobravanje onih vođa koji uživaju u šarlatanstvu ili nesposobnosti. Svaki od njih ima svoju publiku, koju privlače zbog sličnih vibracija, i ne bi mogli otići, u svojoj određenoj fazi, nigdje drugdje. Ponekad dobro poučavanje dolazi od vrlo pogrešnih ljudi. Lažno uvijek oponaša stvarno.
Svijet i njegove dimenzije su pune beskrajne raznolikosti i svi traže i uče na različite načine.

Postoji još jedno gledište zanimljivo kao odgovor kako je moguće oduvijek manipulirati ljudima.
S vremena na vrijeme i nauka i rijetki znalci ističu poznatu činjenicu iz Siddha yoge i Vedskih spisa koju Mudraci i Yogiji oduvijek prenose o stagniranju, padu i nesvijesti ljudske svijesti. Ta devolucija čovječanstva se događa u svakoj yugi.
Kao što postoji medicinska fiziologija, postoji i cijela jogijska fiziologija. Jedan aspekt jogijske fiziologije koji je na neki način usklađen s modernim neuroznanostima odnosi se na epifizu a posebno na pinealnu žljezdu. Oduvijek se smatralo da je ova žlijezda povezana s višim stanjima svijesti. Pinealna žlijezda je sićušno tijelo stožastog oblika u sredini glave, iza i neposredno iznad hipofize. Sadrži pigment sličan onom u očima, i povezan je s dvije živčane vrpce s optičkim thalmiom; rečeno je da kontrolira djelovanje svjetla na tijelo, i iz tih razloga znanstvenici su sugerirali da je to ostatak trećeg fizičkog oka.
‘Treće oko’ čovjeka, oko duše. Očigledno je da ova aktivnost daje umu savršen instrument za rad, odašiljač pomoću kojeg se vibracije vrlo različitih tipova mogu prevesti, interpretirati i preurediti. To mu daje osobni pristup velikom broju znanja, i sposobnosti. Nesvjesna iskustva, koliko god bila velika, nisu od značaja za nečiju evoluciju, rast i transformaciju. Svi fizički simptomi koje čovjek osjeća uglavnom se nalaze u glavi (umu). Mnoge kulture su bile svjesne značenja trećeg oka.
Svaki put kad se čovječanstvo raspada toj propasti pogoduje uništenje funkcije pinealne žlijezde. Svi mudraci to znaju da je pinealna Šiva, sjedište kozmičke svijesti. Pad ljudske prirode se sustavno događa desetljećima kad se društvo degenerira i  ljudske priroda se gasi to je zbog pada vibracije pinealne. Rezultate imamo upravo u ovom sada dobu kroz mnogobrojne obmane. U Evoluciji koja svjesno djeluje na principu stvaranja, održavanja i razaranja u svakoj yugi se planski stoljećima uništava funkcija pinealne žlijezde od strane sistema u funkciji razaranja. Upravljanje ljudskim potencijalima moguća je i u svrhu pokornosti, ropstva, kontrole održavajući nesvjesnu svijest čovječanstva.

Evolucija i devolucija odvija se konstantno. Možemo reći da upravo sada imamo tzv ljudsku devoluciju,(loša promjena) a za životinje evoluciju (dobra promjena).
Stvarno mudri, svijesni su naučili znati. Oni ne žele ni dokaz ni praksu, i uživaju u blaženstvu sada, u svemu kako jeste.

(Tema je razina dualnost ili dimenzija uma)

Komentiraj