Skip to main content

Sve Bude i sva osjetilna bića nisu ništa drugo doli Jedan Duh izvan kojeg nema ničeg drugog.

Ovaj Duh nema početka: niti se rodio niti može umrijeti. Nije neke određene boje, niti ima ikakav oblik ili izgled. Ne spada u nešto za što bi se moglo reći da postoji ili da ne postoji, niti bi imalo smisla smatrati ga nečim starim ili novim. Nije ni dug ni kratak, ni velik ni malen; jer ona nadilazi sva ograničenja, svaku mjeru, svako ime, sve oznake i sve usporedbe. On je to što je pred tobom – počni razmišljati o tome i već ti izmiče. Sličan je prostoru koji nema granica i koji je izvan svih mjerila i pojmova.

Sam taj Duh je Buda, i nema razlike između Bude i osjetilnih bića. Osim što su osjetilna bića navezana za obličja te tragaju za budinstvom izvan sebe. Što ga više traže to su sve dalje, jer koriste Budu za traganje za Budom: koriste duh ne bi li pronašli Duh. Čak i da se vjekovima neizmjerno trude ne bi ga tako nikada pronašli….”

Praznina nije prazna “from every ordinary human attachment” nego je prazna od svega. Praznina je naša Istinska priroda i ONA SE NE MOŽE ZAPRLJATI.

Pitali su Buddhu što je to cijeli svijet… Buddha je odgovorio, ovo tijelo, sastavljeno od 4 takvoće i uma jesu cijeli svijet.

MAJSTOR (po definiciji) ne prakticira ništa. MAJSTORU je sve praksa. Čak i ono što ti smatraš teorijom.

Zen učenje Huang Poa

Join the discussion 2 komentara

  • Ivan napisao:

    Postoji samo jedan duh i mi smo neodvojivi dio toga,jer ovo tijelo je smrtno i prolazno ali ja nikad ne umire.Tijekom zemaljskog života mi napuštamo ovo tijelo ali duh se ne mijenja i nikad ne umire,a mi mijenjamo samo oblik i život kreće u novi krug i tako u nedogled?

  • Girija napisao:

    Tako je. Zato svijesna osoba, mudrac nikad ne zaboravlja da je Duh unutar njega uvijek spokojan, unatoč aktivnosti guna u njegovom tijelu. On ne prebiva u prošlim zadovoljstvima, ne razmišlja o budućnosti, a ravnodušan je prema sadašnjosti. Potpuno slobodan od iluzornog pojma o fizičkoj individualnosti on je svjestan jednosti sa svim bićima.

Komentiraj