Skip to main content

Što je ono  izuzetno potrebno u današnjem svijetu?  Ovaj relativan svijet, svijet obmane također  ima svoje zakonitosti  više i niže vibracije . No, u kakvom svijetu živimo, prepunom prijevara,  nadmetanja,  iskorištavanja, proračunatosti i najviše trka za osobnim interesom. Gdje je poštenje, istinoljubivost, pravednost, samilost. Pohlepa  caruje! Pohlepa za novcem, moći, položajem, gotovo za svime i svačime. Ali postoji i pohlepa za duhovnošću. Hoće li ikada tome doći kraj? Što se više novaca zarađuje, dobro, zarađuje  sve više se i grabi, svi gube. Ali svi to rade, pa ‘izgleda glupo’ ako to ne radite i vi.”

Što to kvari ljude osim malih i velikih prevara.  Sitno politikantstvo, ljubomora, zadržavanje informacija, ulizivanje, manipuliranje, služenje smicalicama radi prestiža i sebe dokazivanja. Na van ništa od toga nije kažnjivo, ali je ipak prljavo. I što je najgore od svega, nakon nekog vremena vama sve to postaje normalno.  Ali ono nevidljivo tužno, ali istinito sve više se osipa ljudski osobni integritet..

Iako se većina slaže  da je znanje moć, to nije istina. Karakter je moć.
Imate li vi karakter? Jeste li karakterna osoba.? Ljudi su gladni karaktera. Karakter je ljudska  bit, njen temeljni sastojak , on  životu pruža kvalitetu, srčanosti, i jedinstvenosti koje su danas i prečesto ugrožene. Pojam karakter odnosi se na sklop  međusobno povezanih osobina poput ljudskih i i društvenih vrlina , a to su moralnost, etika, poštenje, ispravnost i ljudske vrijednosti.

Svrha svakog  svjesnog učenja,  obrazovanja, škole je karakter. Ako vam je karakter dobar, tada možete postići sve u životu. Karakter je obilježje na kojem se ljudsko biće prepoznaje  kao ljudsko ili humano, u svim oblastima života i ljudskih potencijala.  Tu dolazimo do pitanja; živite li  u skladu s unutarnjom istinom,  jer sve procjene, sudovi koje koristimo kako bismo procijenili druge, i u skladu s njima i sami živjeli, svjetovne su prirode, vezana uz niže sebstvo. Što to posjedujemo, kakav nam je društveni položaj, status,  intelekt, i ima li karaktera u svemu tome.

Današnja bolest  društva je nedostatak karaktera . Karakter je ona bitna srž o kojoj ovisi jedinstvenost i potpunost svačijeg života.
Sjeća li se itko kada je bio u stanju živjeti i djelovati u potpunosti u skladu sa svojom vlastitom dubokom istinom, a to  je izuzetan osjećaj. Za to je potrebno imati hrabrosti i samodiscipline da se živi u skladu sa svojom unutarnjom istinom.
Ne možete pasivno čekati na unutarnju istinu , treba je s poštovanjem pozvati. Morate se stalno okretati prema unutra, mirno, u tišini, uljudno postavljajući prava pitanja kako bi tanahni znaci postali jasniji.   Ono bitno je da je sve prožeto esencijom Duha koja nam pruža da svi osobno osjetimo cjelovitost i savršenost,  a bez Duha to naravno ne možemo.

Koje su to vrijednosti za koje možemo reći da su karakterne crte ljudskih bića? Kao prvo najvažnije je shvatiti pojam integriranog ljudskog bića koje sadrži bazne vrijednosti poput dobrote,  hrabrosti, samodiscipline i cjelovitost.

Ono što  donosi poštenje i moralnost  je dobrota na koje pomišljamo kada koristimo pojam integritet. Dobrota uključuje obzirnost i pošteni odnos prema drugima, uljudnost, ljubaznost, i poštovanje. Opisan na takav način, integritet  širi jedan oblik ljubavi. Korijen riječi ‘dobro’ u dobroti ukazuje i na kvalitetu, vrijednost i dragocjenost.   Dobrota  u sebi sadrži kvalitetu izvrsnosti i skladnost karaktera.
Hrabrost je vrlina koja nije odsutnost straha; ona znači odvažnost,  odlučnost nastaviti dalje unatoč zaprekama. To znači  biti otvoren, slijediti istinu  bez kolebanja u svim situacijama. Iza svega stoji osluškivanje unutrašnje istine koja vas štiti  na svakom koraku.  Za pobjedu, osobito onu unutarnju, potrebna je smionost. Hrabrost nije nešto o čemu se samo čita. To nije nešto što posjedujemo ili ne posjedujemo. Hrabrost je tijesno vezana uz glagol: to je nešto što se očituje u akciji. Isto se odnosi i na integritet, poštenje, moralnost, unutarnju istinu, dobrotu,  sve su to stvari koje se javljaju dok nešto činimo! Bez obzira na to što je čija uloga i dužnost u svjetovnom životu, treba se izvršiti i obaviti dobro. Bez obzira o čemu se radi  i tko si treba sve akcije odigrati što  je ljudski najbolje moguće, usklađeni sa svojim sebstvom .

Samodisciplina je također pojam  integriteta, osnaženo djelovanje u skladu s poticajima koji nam dolaze iznutra. To je disciplina u pozitivnom smislu riječi, a ne kažnjavanje, kao što mnogi često govore. Samodisciplina je samorazvoj. To je njegovanje unutarnjih sposobnosti. To uključuje fokusiranje pažnje tako da ona postaje snaga ” koju se može usmjeriti. Samodisciplina je ono što čini donosi uspjeh u zadanim odlukama. Za integritet su potrebni odvažnost i samodisciplina. Samo jedno nije dovoljno. Svi smo vidjeli neke situacije u kojima nije bilo odvažnosti, nije bilo pribranosti ni discipline da bi se ostvarili ciljeve.  S druge strane susrećemo vrlo disciplinirane osobe koje, premda dobro organizirane, kao da nemaju dovoljno odvažnosti za odlučnu akciju. Za integritet je potrebno oboje.

Živjeti u skladu s unutarnjom istinom je najvažnije od svega.  Ne ruše nas samo velika kozmička pitanja, i sitnija pitanja koja prolaze gotovo nezapaženo, nagrizaju nas i polako potkradaju dušu tijekom vremena . Treba se čuvati malodušnosti , truditi se da vrlina pobijedi, paziti da se ne izgubi veza sa  prirođenom dobrotom i nikada odstupiti od svoje ljudskosti

Unutarnja istina javlja nam se tihim šapatom, putem misli, slika i osjećaja ukopanih duboko u nama. Svaki pojedinac, koji je ikada rođen na ovom planetu, posjeduje tu istinu i ima sposobnost da je prizove. To je sposobnost  koju je moguće naučiti i koja zahtijeva rad. Jer sve karakterne vrijednosti  kao i integritet, djelotvornost su povezane sa povezano je sa našim istinskim duhom . Tako konstantno ponovno otkrivamo naše tanahne ali istinske svjesnosti.

Dodajmo i ovo
 Čovjek, ako živi samo u umu, nikada ne može biti nevin – nevinost je ono što dobroti pomaže da se spusti u vas, ili ono što vama pomaže da se uznesete do božanskog principa. Um je lukav, prepreden, stalno odmjerava, i zbog njegovog kalkulativnog karaktera, vi propuštate toliko toga – propuštate kraljevstvo nebesko. Kroz um  možete ostvariti kraljevstvo ovoga svijeta,  no i za što treba karakter i njegove osobine.  

Komentiraj