Skip to main content

Za definiciju katarze možemo reći da je “proces pročišćavanja, očišćenje kroz iznošenje zasićenog emocionalnog materijala potisnutog u podsvijest, u područje svjesnosti”. Iako je za mnoge to doživljena patnja ona ipak rezultira totalnom preobrazbom pojedinca, to je neki vid unutarnje evolucije, a možemo reći i oslobađanje od nečega.
U ayurvedi katarza znaći tjelesno očišćenje, eliminiranje iz tijela tvari koje uzrokuju bolest. Sveci su pod katarzom podrazumijevali oslobađanje duše od tjelesnih sklonosti i strasti, kroz razvijanje duhovnog života. Često je to moralno ili mentalno pročišćenje. Također postoji niz filozofskih tumačenja o katarzi, poput, oslobađanje ideja potisnutoga ili zaboravljenoga sadržaja, često je popraćeno emocionalnom reakcijom, a znači i svjesno oslobađanje. U našem današnjem društvu možemo reći da je katarza od svega toga ponešto.
Što god da se iskusilo sa tijelom, umom, srcem ili sviješću, sve će utjecati na promjene u cijelom organizmu. Utječe i na osobu u cjelini.

Trebamo znati da duhovni rast nije uvijek proces u kojem prevladavaju ugodni trenuci.
Katarza često obuhvaća unutarnje potrese, i značajne promjene u našim mentalnim i emocionalnim obrascima ponašanja. Ona podrazumijeva suštinsku preobrazbu našeg unutarnjeg ustroja, duboku spoznaju duhovne dimenzije poput uvida “Samo sebe možeš ostvariti”. Shvaća povezanosti «svega sa svime» da bi u konačnici dovela do jasne spoznaje jedinstva svega stvorenog u nedjeljivu sveprožimajuću inteligentnu energetsku cjelinu. Tako postajemo svjesni da se ništa ne događa samo od sebe, da smo sami odgovorni za sve što nam se događa, bez obzira da li djelujemo na svjesnoj ili potpuno nesvjesnoj razini.
Nešto budniji pojedinci odmah mogu osjetiti osjećaj očišćenja i slobode. Dok kod mnogih se često  događaju navale plača , tjeskobe, izgubljenosti i novi osjećaj nikad doživljena otvorenost sebe spram svega i svakoga. Poneki tu otvorenost ne žele da išta ostane tajno i skriveno. Naravno postoje i ekstremni slučajevi puknuća osobnosti kad su moguća nekontrolirana izražavanja, ponašanja koja mogu završiti i u izolaciji pojedinca jer im je katarza poremetila već postojeću slabost osobnosti i samosvijesti. Treba ponajprije razumjeti da večina slučajeva teže nekim ekstremima, sve je samo pitanje vremena kad će potražiti pomoć, savjet za svoje iskustvo katarze. Zna se dogoditi da se osobe vezuju za doživljeno, proživljeno iskustvo tog snažnog iskustva koje ih totalno izbace iz poznate osobnosti sebe, koje za njih postaje nešto živo, i kasnije kroz sjećanje na te činjenice kojih više nema.

Poistovjećivanje za nešto što se dogodilo i čega više nema, zna postati problem, tu treba biti oprezan u razumijevanju proživljenog.
Ukoliko želimo shvatiti mehanizme funkcioniranja ovakvih stvari, trebamo prije svega upoznati ekstreme, i po stupnju prisutnosti određenih elemenata ustanoviti s čime točno se osoba identificirala, ili nije. Često je u pitanju neuskladivost duhovnih želja i težnji.
Mi sami dodjeljujemo atribute nečemu što je dobro ili loše, korisno ili štetno za nas. Istina je, doduše da mi nemamo utjecaja na mnoge stvari koje nas okružuju, no istina je i to da mi sami odlučujemo na koji način ćemo reagirati na sve to. Odlučujemo se odrediti tko i što smo? I krenuti svojom voljom putem samoostvarenja ili se dalje hipnotizirati prividima promjenljivog svijeta. Zbog toga trebamo prihvatiti odgovornost za sve naše reakcije na zbivanja u sebi i okolini,a naročito nakon snažnih doživljaja.
Iako postoji sklonost uma da izbjegne svako novo promijenjeno stanje svijesti koje se iznenadno dogodi nije uvijek moguće poništiti iskustvo kao da se nije dogodilo. Ponekad je važno odbaciti glupost zvanu potiskivanje; treba naučiti što je to izražavanje, jer jedino kroz osjećanja, emocije, osjetljivost dolazite do one vibracije koja omogućava komunikaciju o svemu tome.
Bez obzira o kojem se iskustvu uslijed katarze radilo, koje dubine, kvalitete i potresi se događaju na cijelo biče, dolazi potpuno nova obnova, neki oblik sagorijevanja u kojoj je svaka ćelija obnovljena, bili svjesni toga ili ne. U tom novom preporodu sva prljavština sagorijeva, u tom novom rođenju energija se uzdiže i nosi vas u vatri novog plesa. Tada osjetiš pulsiranje svemira i svoju usklađenost sa svime.

Katarza preporoda vas dovodi do duhovne ravnoteže.
Poznato je da je za mnoge ljude snažna  katarza moćna mora, često se svi uplaše i pokušavaju zatomiti i pobjeći od tog stanja koje poput ambisa osobu vrtloži u nepoznato. Isto tako ta iskustva bez obzira na oblik i uvučenost svijesti neki požele u tome ostati zauvijek, takvi kažu da su doživjeli prosvjetljenje ali im se to stanje  s vremenom izgubilo. Kao i za sva iskustva i ovdje je potrebno vrijeme i povjerenje u sebe da bi se stabilizirala svijest prihvaćajući obnovljenu svjesnost sebe. Osobi nije lako kad otkrije postojanje drugačije stvarnosti od one u kojoj je naučena živjeti. Kad uzletite i započnete svoje ne-osobno putovanje, jedna od stvari koje će se nepovratno izmijeniti jest vaša perspektiva. Vaša svijest širi vaše poglede, vidite više i misli vam sežu dalje nego prije. To je nužno jer ste dobili nova široka krila koja su vas i vaše nakane podigla daleko iznad običnog. Iz te točke gledišta, svakodnevna stara rutina života jednostavno vam više ne djeluju onako važno kao prije.
Često ako vas je zadesila neka nesreća više niste isti, trebamo pokušati razumjeti što god se događa, to ne znači odmahnuti rukom i zaboraviti, niti je to napad na vas. Treba pokušati to iskustvo ili događaj iskoristiti kao sirovinu za gradnju ili aktivaciju duhovnog. Treba shvatiti da sve što postoji i događa se ima neku vrijednost – pa tako i sve ono što smatramo kao “lošim”. Iz svega u životu se uvijek nešto može naučiti.

Uvijek postoji način da svako iskustvo pretvorimo u osobni rast, pa i katarzu.
Novo podignut prag osjetljivosti kroz primjenu viših spoznaja povezuju nas u jednu funkcionalnu cjelinu koja nas čini sposobnijima za obračun sa velikim dotokom energije informacija, i vanjskih utjecaja. Takva osoba više ne podliježe promjenama i slabostima nižih energija. To je taj duhovni prirodni evolutivni proces kroz katarzu ili pročišćen pomak nas izgrađuje iznutra čime postajemo kvalitetnije kreativno biće.
Mir i harmonija dolazi iz pročišćene nutrine, jasnog razlučivanja i najvažnije odvezivanjem od objekata i utjecaja okoline. U svemiru ništa nije samo po sebi dobro niti loše, naše dualističko razmišljanje polarizira svijet oko nas na prikladno i neprikladno, a mi se osjećamo dobro ili loše, ovisno o tome kakav stav imamo prema onome o čemu najviše mislimo, i što nas zaokuplja.  Nameće se zaključak da je upravo kvaliteta transformacije svijesti i novog života odgovorna za kvalitetu slike svijeta oko nas. Što bolje uspijevamo sagledati sve aspekte događaja koji nas okružuju, to će i naša reagiranja na ta zbivanja biti na višoj razini svrsishodna, a učinak djelotvorniji, pogotovo na «dugu stazu duhovnog puta». Stvari tako poprimaju drugačiji smisao, događaji se mogu bolje razumjeti, jer se sasvim spontano povezuju duhovne vrijednosti i praksa u stabilni karakter a zbivanja u jedinstvenu cjelinu. U meditacijskom žargonu taj proces se naziva širenjem svijesti.

A kada si potpuno pročišćen osjetiš da je i tvoje tijelo osvježeno da si istuširan finom energijom, da je postalo integrirano, nepodijeljeno; da se njegova materijalnost izgubila, da se više osjećaš kao snaga, pokret, proces, a ne materija. Mudraci bi rekli „sada si spreman“. Kad je riječ o potpunoj transformaciji, fundamentalnoj, koja ne podrazumijeva samo promjenu već i rast u kojoj se mijenja priroda Duše, s njom dolaze novi uvidi. Mijenja se ono što vjerujete o sebi. Vaše se stajalište mijenja, mijenja se način na koji se izražavate, a mijenjaju vam se i reakcije. Sve se mijenja, a promjena može biti tako snažna da se čini kao da je riječ o dva različita sna i o dvije različite osobe, prije katarze i poslije.
Katarza na razne načine, očite i manje očite, utječu na naše živote. Trajno pročišćena osoba u različitim situacijama, donosi čistije odluke i u svemu biva neometana od nevažnih utjecaja, te i sama uviđa da su mu temelji postali stabilniji. Odluke, stav i ponašanje koje će donositi bit će proizvod pročišćenosti osnovnog pogleda na sve postojanje.
Sa snažnom i razvijenom svjesnošću osoba biva slobodna od svih tenzija, štoviše, energija koja je akumulirana na taj način dozvolila nam je postati i biti kvalitetnija osoba. Aspekt koji smatramo najkonstruktivnijim donosi mudrost kojom prepoznajemo da je pravi potez u svakoj situaciji već potencijalno u nama. Ta mudrost je prirodna aktivnost našeg srca kada su sve prepreke otklonjene, jer si dozvoljavamo biti uvijek prisutni, jer je svjesnost oslobođena – to je posljedica a i put pročišćenja.

Drugim riječima posljedica katarze kao rezultat duhovne bistrine i pročišćenosti, je stanje ili stupanj koji vodi ka sve dubljoj pročišćenosti i kvaliteti nevezanosti (vairagya) , dok ova ne postane potpuna. Naime,ovaj pojam upućuje i na ono što nazivamo »podsvijest«, jer čišćenje, pročišćavanje o kome je riječ nije više čišćenje društvenih kontakata ili čišćenje tijela, nego postizanje staloženosti, neuzburkanosti, očišćenosti od svega što zamućuje, ometa jasnu svijest.

Čovjek se svakodnevno mijenja, za njega svijet postaje  odraz poput sunca koje sja u svakom trenutku ovdje ili ondje. U svakom trenutku sviće, isto tako svakog trenutka je promjena, a kada se vaše srce mijenja, svijet će se promijeniti za vas.
Katarza, pročišćenje na individualnoj razini na bilo koji način prijeko je potrebna.
Kod svjesnih osoba sam život im je pročišćavajući.

Komentiraj