Skip to main content

Ovaj je svijet igralište pozitivne i negativne snage; isto to je i ljudsko tijelo. Ove dvije energije su pokretačke snage u ovom svijetu. Njihov cilj je točno utvrđen.
Drugim riječima: “Kako siješ, tako ćeš i žeti.”

Postoji Zakon Karme, ali isto tako i Zakon Milosti. Svrha ljudskog života je – za sve nas – da se vratimo natrag Bogu. Kada djeluje Zakon Milosti, prestaje Zakon Karme. To znači kad se ukloni uzrok nestaje posljedica. Samo se čovjek može osloboditi reakcija, jer on ima sposobnost buđenja, jer je on Bogu najbliži.
Cilj ljudskih bića je postati kao On. Tako uče svi sveti spisi, mudraci i baze su svih religija. Svako djelo ima svoju posljedicu. Ako u polju posijemo sjeme chilija, iz njega ćemo dobiti stotine (novih) chilija. Ako na istom polju posijemo sjeme manga, dobit ćemo stotine manga. Ljutina čilija i slatkoća manga razvijaju se na jednom te istom polju. Mi ne znamo što bismo na tom polju trebali sijati i kako da se oslobodimo posljedica. Čovjek svjesno i nesvjesno sije u sebi sjeme, i ono zatim raste samo od sebe.
Izgleda nema izlaza.
Mudraci nam poručuju: “Tako sigurno kao što su jedan i jedan dva, možete to prevazići, ako toga postanete svjesni.”

Kako postajemo svjesni?
Kako se oslobađamo karmičkih reakcija?
Kada se uzdignemo iznad umnih nivoa mišljenja – fizičkog, astralnog i kauzalnog nivoa – i postanemo Svjesni Atmičkog principa jednote, tada sve sjeme izgori i više ne može proklijati. U početku sve to izgleda nerazumljivo. Što se tiče reakcija karmi, za iskrene sadake, Guru ili Učitelji pomažu mnogo više.

Iskrenom predajom svog uma, volje i duše uspostavlja se kontakt sa Bogom u nama, gdje vječno svijetli Svjetlo u Izvoru Istine. To su vrata koja vode do završavanja reakcija karmi i pomaže aspirantu iznutra. Oni (Učitelji) rijetko diraju karme koje sada donose plodove i na kojima se temelji naš sadašnji život. Kad bi to učinili, dotični čovjek bi umro, jer su one (karme) uzrok našeg sadašnjeg života.
Što mudraci i učitelji rade? Oni duši daju hranu – Kruh Života . Daju nam vezu sa Principom Svjetlosti i Atmom u nama. To je Kruh Života; duša postaje jaka.
Što to znači? Kada se pojave ove sadašnje karme: čin posljedice – ponekad u obliku siromaštva, ponekad u obliku bolesti ili nečeg drugog – tada ove karmičke reakcije izgube svoje bolno djelovanje, jer je duša postala jaka. To je kao u borbi na fizičkoj razini, gdje je jedan čovjek slab, dok su ostali jaki. Kada slab čovjek primi udarac, posrnut će i uzviknuti: “Gotov sam!” A ostali, koji su jaki, ne mare čak i ako moraju primati mnogo udaraca. To je zato jer su dovoljno snažni. Karmičke reakcije uvijek dolaze, ali za one čija je duša jaka, koji imaju Jednotu Svijesti (Kruh Života), one gube svoj bolni učinak.
Za spasenje, Učitelji Svijeta daju vodstvo, za način života u «Sada», u jedinstvu misli riječi i djela, u sadašnjosti gdje ubiremo plodove (naših djela). Znači iako i dalje karmičke reakcije dolaze, vaša duša dobiva snagu primajući Kruh Života, dolazeći u dodir; sa Principom Svjetla iznutra. I naš se sadašnji život odvija na taj način.

Kada dođete u vezu s Bogom, kada postanete Svjesni Istine, i Apsolutne Stvarnosti, sve će uskladištene karme izgorjeti – upravo kao da u peći ispečete sjeme – ono više neće niknuti. Na taj način je cjelokupna karma završena. Mudraci kažu: Tako se karma rješava: kao prvo. propisuje se jedan određen način života; a drago, dobivamo jednu unutarnju, višu vezu. Naš sadašnji život određuje Praradba karma (sudbina), prema karmičkim reakcijama iz prošlosti. Nitko nema na raspolaganju previše vremena. Kada ta karma završi, mi odmah moramo napustiti tijelo.

Zato nas Učitelji upućuju i uče da živimo pozitivnim načinom života dok smo još u tijelu. Pozitivan način života je jedino moguć kada se uzdignemo iznad nivoa naših osjetila i okova našeg uma. Kada se uzdignemo u našu bit.

Komentiraj