Skip to main content

Buda je rekao da je traženje poštovanja od osoba koje su skoro potpuno nesvjesne isto kao traženje poštovanja od kamenja.
Samo skidanje vela otvaranje očiju i odbacivanje iluzija vas može pripremiti na sljedeći korak na putu ka Bogu, Istini Sebi.
Pogledajte stvari kakve jesu pod bilo koju cijenu. Ako osjećate da će vaš ego biti uzdrman ako gledate stvari kakve jesu, neka bude uzdrman, što prije to bolje. Ako vaša slika u društvu bude zamućena i nastavak zaustavljen neka bude, jer društvo i okolina se sastoji od osoba koje su u zabludi kao i većina Biti poštovan od uspavanih ljudi, sanjara i glumaca nije vrijedno toga.

Ako čovjek može lažne stvari prepoznati kao lažne, dosegnuo je uvid i sad je spreman prepoznati istinu kao istinu. Prvi korak je prepoznati lažno kao lažno. A putovanje može započeti samo iz mjesta u kojem jeste. Tražite promatrajte svoja pretvaranja i odbacite ih. Takav bi trebao biti pošten, istinoljubiv, autentičan čovjek sa odlikama duhovnih vrijednosti, iskren prema sebi, ne podilazeći nikakvim vanjskim utjecajima. Ako niste voljeli spoznajte dobro to iskustvo, odbacite sve obmane, fasade ma kako upakirane bile, ostanite iskreni prema svom biču.

Duh je rob fizičkih objekata. Imamo dosta primjera održavanje lažnosti na svijet i odgoj sceni.U čitavom svijetu mi čujemo kako djecu uče: “Budi dobar, budi dobar!” Teško da ima djece, rođene u bilo kojoj zemlji svijeta, kojoj se ne govori: “Ne kradi, ne laži!”; ali nitko ne kaže djetetu kako da ne krade ili da ne laže, i što su ljudske vrijednosti, što je istina, ispravnost. Dopušta se umu da bude  prevaren iluzijama koje formiraju uvjerenja, unaprijed prihvaćenim definicijama i zamislima apsorbiranim na putu rasta prema odrasloj osobi – tako imamo stotine religija od kojih svaka tvrdi da je jedina ispravna a sve ostale lažne.

Kako je neznanje je plodno tlo za sve oblike zapreka, i bez obzira u kojem obliku mogu biti skrivene, latentne, uspavane i neizražene.
Odrecite se uma ( u smislu spoznajte ga) koji stalno kalkulira, misli o prošlosti i budućnosti i navlači nove velove, i tako nikad nije u sada, u ljubavi. Kad se otvorite tek tada je ljubav moguća duhovnost moguća jer tada istina čisto sjaji, ona nikad nije bila obavijena velom. Potrudite se to razumjeti.

U čemu je razlika između lažne i prave ljubavi?. Lažna ljubav je uvijek sredstvo za postizanje nečeg, sve što radi kalkulira, da nešto dobije kao prestiž, stil, odobravanje, pogodbu, tapšanje. Lažna ljubav stalno iste stavove premješta u nove lažne okvire. Svi oblici bolova i patnje su okovi koji nas zarobljava, čini ovisnim. Uzrok je uvijek, neznanje a ono što sljedi su samo posljedice akcije neznanja u mislima riječima i djelima.Znači neznanje je jedini uzrok sve naše patnje.Osobina svijesti je večno blaženstvo. I ako to nemamo uzrok svemu je neznanje, iluzija, lažnost. Sav bol Duše je samo jedna iluzija.

Lažna ljubav je strah i sebičnost koja je motivirana akcija, želite nešto za sebe. Obmana je ta koja ocrtava neograničen Besmrtan Duh granicama kompleksnosti tijela i uma. Za pravu ljubav budućnost ne postoji , motiv ne postoji, ona je slavlje, sloboda, mir uzdizanje. Svaki tren postaje duboko zadovoljstvo, čovjek je ispunjen i ne traži nešto više.

Prava ljubav je nemotivirana. Kao što se znanjem o špagi zmija pojavljuje kao obmana, slično tome, duhovnim se znanjem i svijet pojavljuje kao obmana. Kao što kroz oči zaražene žuticom bijelo izgleda žuto, slično tome, kroz bolest neznanja, ovaj se svijet pojavljuje umjesto duha
Razumijevanje Boga Istine nije pitanje vremena i ne može se postići dok se ne promijenite. Vaši stavovi su vaš svijet, ne možete ih prenijeti u drugi svijet—učinit ćete od drugog svijeta upravo ono što je bio svijet kojeg ste napustili.
Ljubav, Bog istina vas treba u potpunosti, ne u pogodbama, ugađanjima i kalkulacijama, prevrtljivošću. Sve što radite neka bude istinsko čisto. Radite sve sa umom koji voli Istinu. Morate za Istinu biti u cijelosti ne u djelićima.

Biti potpun je biti svet, cjelovit i autentićan.
Čovjek je nastao iz Boga (Madhava). Zaboraviti tu istinu je obmana (maya ) od koje čovjek pati.
Istinsko ljudsko biće ne može patiti od vlastite iluzije.

Tragalac, traganje i traženo – nijedno od ova tri stanja nije istina.
Ništa se ne događa – sve što se odvija u svijetu je obmana.

Komentiraj