Skip to main content

Što je mir ? To je osjećaj koji se može doživjeti u trenutku postizanja oslobođenja (nirvana). Mir je kruna koju bi čovjek trebao težiti kao stanje svijesti. Svatko želi mir u ovom svijetu. Gdje je mir? On se nalazi u vama. Tišinu i mir donosimo sa svojim rođenjem. Sve su osnovne ljudske vrijednosti, istina, ispravno djelovanje, mir, ljubav i nenasilje posljedica svojstva uravnoteženosti. Uravnotežena osoba govori istinu i djeluje na ispravan način. Ispunjena je mirom i ljubavlju. To je moguće stoga što se svojstvo uravnoteženosti izražava preko svih osjetila. Postoje dvije vrste mira, jedan je onaj koji sami stvorimo, nešto poput potisnute buke.

A druga vrsta mira je onaj koji dolazi sam, koji je rezultat razumijevanja Istine, i ispravnog življenja u skladu sa ljudskim i duhovnim vrijednostima. Tada u sebi postajemo prazniji i omogućavamo miru i tišini da ispune taj prostor. Tada postajemo prijemljivi, otvoreni i spremni za komunikaciju. Takav mir posjeduje vlastitu ljepotu, to je drugačiji kvalitet koji posjeduje dubinu, pozitivnost. Mir je dimenzija stalne meditacije. U svojoj dubini svaki čovjek ima jednu suptilnu točku koja je tiha i mirna. Mir je nusprodukt kretanje energije prema gore, a napetost je nusprodukt kretanja na dole. U stanje mira tijelo se toliko smiri da osjećamo da je nestalo. Nećemo osjećati tijelo. A kad smo mi mirni mirna je čitava egzistencija, jer ona nas odražava. U tom miru u tom spokoju smo stalno budni jer postojimo u trenutku kojem se događa rast, i to je komunikacija sa sobom-Bogom-Sebstvom. Jer se samo u tišini čuje taj glas.

Zato se mudraci i prosvijetljeni obznanjuju putem tišine u miru. Šânti znaći mir i taj se mir zaziva triput, kako bi uklonili tri izvora patnje koji djeluju kroz pojedinčevo tijelo, božanstva i kozmičku inteligenciju. Zašto tri puta ponavljate riječ ‘śanti’ (mir)? Prva se odnosi na tijelo, druga na um, a treća na dušu. Jer vi i nisite jedna osoba, nego tri: ona koja vi mislite da jeste (fizičko tijelo); ona za koju vas smatraju drugi (mentalno tijelo); i ona koja stvarno jeste (ātman). Sva tri aspekta moraju biti u stanju mira. Način da se to postigne je samo ljubav. Gdje je Ljubav, tamo je Mir. Gdje je Mir, tamo je Istina Mir i blaženstvo su u vama, a ne negdje izvan vas. Kad netko kaže : “Ja hoću mir.” Kako to postići?.Na jedan vrlo jednostavan način. Ukloniti “ja” koji je ego i “hoću” koji je želja – i mir je tu. Ako su naše misli riječi i djela u harmoniji, tada posjedujemo mir u svom biču koje nam pruža samokontrolu i jasan uvid u sebe kako funkcioniramo.

Ako znamo da je um sredstvo, samo kanal za provođenje duhovnog impulsa koji je Bog , ljubav, tada je naša osobnost spremna i podešena za komunikaciju sa unutarnjim glasom, koji je isto sto i Bog, atma, cista svijest. Drugim riječima sa umirenim umom, koji zna svoju prirodu sa tijelom u ravnoteži, sa srcem ispunjeno Božjim likom mi postajemo ono što stvarno jesmo. Mir i krivica su u suprotnosti, prihvaćanjem straha odričemo se ljubavi.

Mir je sadržan u ljubavi. Riječi “mir, spokoj, umirenost, tišina” imaju svaka svoju nijansu u značenju i nije ih lako definirati. Mir – (santi). Spokoj – (sthirata). Umirenost – (ačanjčalata). Tišina – (niškala niravata). Umirenost je stanje u kome nema nemira ni ometanja. Spokoj je umireno nepokretno stanje na koje ne može da utječe nikakvo ometanje – ono sadrži još manje negativnosti od utišanosti. Mir je i pozitivnije stanje; ono u sebi nosi osjećaj ustaljenog i harmoničnog mira i oslobođenosti. Tišina je stanje u kome nema pokreta ni uma ni duha, ili, drugačije rečeno, veliki mir u koji vanjski pokreti ne mogu prodreti niti ga izmjeniti. Postojati u miru koji je iza svega i u “nečem istinskom” u vama je razlog zbog kojeg morate naučiti živjeti i osjećati da ste taj mir vi sami. Ostalo treba promatrati kao nešto što nije vaše pravo vlastito, već samo bujica promjenljivih i povratnih kretanja na površini, koja će sigurno nestati kad bude izronilo istinsko Sebstvo.

Potpuni mir u kojem ste povezani u jedinstvu svega ,sebe, okoline, svijeta i koji ispunjava vaš um i život i tijelo i okružuje vas na naćin da živite u njemu – znak je Božanskog prisustva u vama i kada ga jednom postignete sve ostalo će početi dolaziti ispunjeno trajnim mirom. Težite i molite se Snazi (Sakti) za utišanost uma, čistoću, spokoj i mir, probuđenu svijest, snažnu devociju, snagu i duhovnu nadarenost za suočavanje sa svim unutarnjim i vanjskim teškoćama, ustrajni do kraja. Ako se svijest probudi i ako postoji devocija i snažna težnja, umu će biti moguće, pod uslovom da je spoznao mir i spokoj, napredovati u spoznajisve-sebe.

Komentiraj