Skip to main content

Čovjekova moć je tako ogromna da on čak ima moć odložiti je i samoga sebe učiniti bespomoćnim stvorenjem. Ovom se mogućnošću obilno služimo. Štoviše, čini se kao da se time čovjek najradije bavi. Ljude ništa više ne uzbuđuje od izjave da su moćna bića. Razlog tome je jasan: čovjek koji posjeduje moć, odgovoran je za svoj život. Nekima je to suviše. Oni radije preuzimaju ulogu žrtve, tada barem imaju mogućnost žaliti se i ujedno druge čine odgovorima za svoju bijedu.

Na koji je način moguće iz jednog snažnog bića napraviti slabo, degenerirano biće slikovito nam pokazuje priča iz Orijenta:
Na nekoj livadi je mirno paslo stado ovaca. Iznenada, iz obližnje se šume pojaviše lavovi koji se baciše na stado. Livada je bila natopljena krvlju ovaca. Lavovi su ostali oduzevši ovcama njihovu prijašnju slobodu. Ovce su jako patile jer su bile u potpunosti izložene nadmoćnim lavovima. One se skupiše da bi razgovarale o nastaloj situaciji. Ovako niti u kojem slučaju nije moglo ići dalje. Dogodilo se da je među ovcama bila jedna stara i lukava ovca koja je svoja razmišljanja iznijela ovako: «Snagom se ne možemo oduprijeti lavovima, mi se ne možemo pretvoriti u lavove. Ali moguće je nešto drugo, mi možemo iz lava napraviti pitome ovce. Možemo lavove navesti na to da zaborave tko su, to je moguće.» Ostale ovce složiše se da bi to trebalo pokušati. Tako je inspirirana ovca počela propovijedati krvoločnim lavovima. Rekla im je: «O, vi besramni lašci koji ništa ne znate o vječnom prokletstvu! Ja posjedujem duhovnu moć, ja sam poslanik Božji za lavove. Ja sam svjetlo za zamračene oči, ja dolazim da bih objavio zakone i podijelio zapovijedi. Ostavite se svojih besramnih djela! Vi koji u sebi nosite zlo, pomislite na dobro! Tko je divljak i brutalan, taj je tiranin.

Pravedna se bića ne hrane mesom nego travom. Vegetarijance Bog voli. Vaši oštri zubi su vaša sramota. Raj pripada slabima. Loše je stremiti bogatstvu, siromaštvo se Bogu više sviđa od bogatstva.

Umjesto da ubijaš ovce, ubij svoj ego i bit ćeš nagrađen! Morate biti ludi, ako niste spremni zaboraviti sami sebe. Zatvorite svoje oči, zatvorite svoje uši, svoja usta, kako bi vaše misli mogle doseći najviše nebo. Ova livada nije ništa, ona je iluzija, nemojte se zadovoljiti s iluzijom!» Tako je govorila lukava ovca. I dogodilo se što se moralo dogoditi. Lavovi, umorni od stalne borbe, postepeno usvojiše religiju ovaca. Počeli su jesti travu, njihovi zubi vremenom otupješe, a strašno svjetlucanje u njihovim očima izgubilo se, polako je nestalo hrabrosti iz njihovih srca. Izgubili su sposobnost da vladaju, izgubili su ugled, moć, blagostanje.
Njihova je tjelesna snaga nestajala, a duhovni strah je postajao sve većim. Strah od smrti, strah od Božjeg suda oduze im hrabrost. Strah je proizveo mnoge bolesti koje do tada nisu poznavali. Siromaštvo i malodušni način razmišljanja ovladaše krdom nekoć moćnih lavova. Ovcama je uspjelo uspavati lavove. Lavovi su ovu propast nazvali «moralnom kulturom».

Kakva se poruka krije u ovoj priči? Ako uspijete nekoga čovjeka uvjeriti da grešno živi i ako uspijete uliti mu strah, od njega ćete napraviti slabića i bit će vam jednostavno vladati njime. Ukoliko želite osnovati sektu: ovdje imate recept, koji je već tisućljećima uspješan. Ili, da formuliramo pozitivno: ne dozvolite da vas itko i išta uvjeri kako ste ono ili ovo, grešnik. Radije se pitajte, koji bi mogli biti motivi, zbog kojih se iz vas želi napraviti bespomoćnog čovjeka.

A najvažnije je upitati sebe, kako bi se grijeh mogao uklapati u sliku univerzalne ljubavi. To nije moguće, jer se bezuvjetna ljubav i grijeh (osuđivanje) međusobno isključuju. Što se mora promijeniti ako želimo poboljšati neku situaciju.
Odgovor uvijek dolazi spontano: do promjene mora doći samo osobnom preobrazbom od ljudskog ka božanskom. Na nama je da li iz sebe želimo napraviti jednog bespomoćnog ili snažnog duhovno osviještenog pojedinca.

«Ono što u nekom čovjeku vidiš, to ćeš ti postati;
Bog, ako Boga vidiš;
Prašina, ako prašinu vidiš.»

Komentiraj