Skip to main content

Vrhunac svih ljudskih vrijednosti je Nenasilje. Istina, Ispravno djelovanje, Mir i Ljubav stapaju se u Nenasilje. Kada etika Nenasilja bude prihvaćena kao sredstvo za postizanje svjetskog mira – zavladat će sklad u cijelom svijetu.

Ahimsa, nenasilje, nenasilnost najintimniji je dah Života. Ahimsa je najdublji izražaj Ljubavi, koja je esencija i srž cjelokupnog života.
Nenasilje je stanje uma koje prepoznaje jedinstvo unutar prividnih raznolikosti. Ona se manifestira kao nepovrjeđivanje zakona prirode i poštovanje zakona i reda. Ona poziva na obuzdavanje poriva da se povrjeđuju drugi i priroda u cjelini. Nenasilje izvire iz suzdržavanja, ćudoređa i poštenja. Put kojim prolazimo od materijalnog ka duhovnom, je onaj koji nas vodi iz mraka neznanja do svjetlosti spoznaje, sve dok konačno osoba u sveopćoj ljubavi ne procvjeta u vrijednosti nenasilja.

Nenasilje ne znači isključivo, ne nanošenje fizičke boli. Ono ide mnogo dalje i očituje se na razini misli i riječi. Izgleda da se put koji slijede životinje na zemlji zaustavlja na drugoj vrijednosti, dok ljudi kojima su namijenjene krajnje spoznaje, mogu razviti cjelokupni sustav vrijednosti.

Rijetka je prilika roditi se kao čovjek. Priroda čovjeka je sreća. Problem je u tome što čovjek nije u stanju spoznati svoju istinsku prirodu. Lišen je mira i sreće. A zašto? Čovječnost nije samo puki oblik ljudskog tijela. Čovječnost je zapravo oblik same Kozmičke Osobe. Sve snage koje prožimaju kozmos, prebivaju i u čovjeku. Čovjek nije u stanju spoznati vlastite mogućnosti, pa ih ne koristi ni u najmanjoj mjeri. Kako to da čovjek, iako obdaren dragocjenim i rijetkim životom, nije u stanju živjeti, širiti te vrijedne vrline i uživati mir? Nesvjestan svojih unutarnjih potencijala i zaboravljajući svoju prirodu, čovjek postaje uskogrudan i sebičan, i pati zbog nedostatka mentalnog mira. Živjeti treba ne povređujući nikoga. Ljubav i nenasilje izrazi su duše ili psihe.

Nenasilje, nepovređivanje, je najmoćniji oblik Yoge. Zbog toga je važna edukacija i provođenje duhovne discipline Kako bi se postigla čistaća tijela i jasnoća uma. Nenasilje i nesebičnost u životu su bitni za preživljavanju jednog inteligentnog i duhovnog entiteta, stvarnosti. do vašeg cilja. Nasilje i nenasilje opisuju nečiji stav prema drugima. Za čovječanstvo je nenasilje zakon života, a nasilje zakon smrti. Najdublji korijen nasilja mogu se iskorijeniti samo nenasiljem.

Ljubav u razumijevanju jeste nenasilje. – Baba

Nenasilje proizlazi iz razumijevanja ljudskih vrijednosti i božanskosti kao jedine stvarnosti. To znači ne povrijediti nikoga niti mislima, ni riječima ni djelom i doživjeti da isto božansko načelo živi u prirodi i u svim bićima Sposobnost razlučivanja, isto je toliko važna koliko i nenasilje. Ponekad moraš pokazati snagu, da bi uzmogao biti nenasilan. Praktična primjena načela ljubavi u obiteljskoj, društvenoj i političkoj okolini je nenasilje.

Nasilje izaziva samo novo nasilje. Ratovi nastaju u umovima ljudi, ondje započinje mir i nenasilje. Na duhovnom nivou nenasilje znaći milosrđe i ljubav prema svima. Na nivou govora, nenasilje znači ne vrijeđati nikoga. Na nivou djelovanja nenasilje znači suosjećanje za sve živo, za životinje kao i za ljude. Samo nenasilje može osigurati mir u svijetu. Nenasiljem čovjek ljubi ne samo prijatelje već i neprijatelje. On mrzi grijeh, ali ne i grešnika.

Možemo predstavljati nenasilje samo ako se i sami zalažemo za nenasilje. Imaj zato na umu Budhu koji je ahimsu, nenasilje smatrao najvažnijim pravilom ponašanja. Oblikovanje karaktera i vrline nenasilja i nenasilnosti važan je cilj edukacije u ljudskim vrijednostima: ona se može provoditi samo zahvaljujući buđenju i poticanju latentnih vrijednosti koje nisu drugo nego odraz savršenstva koje proizlazi iz ljudskog bića.

ČOVJEK + LJUDSKE VRIJEDNOSTI = potpuna osoba

Komentiraj