Skip to main content

Treba se “povući” od ovog svijeta da bismo dobili pravo iskustvo Boga, u tome leži tajna buđenja (duhovnog života) , da se moramo okrenuti prema unutra i ostvariti odnos sa Bogom u nama…Jer ako ovaj svijet nije naša prava domovina znači da se moramo odmaknuti od ovog svijeta (iznutra) da bi dobili uvid u naš pravi dom… Ako je naša duša od iste esencije kao i Bog, znači da jedno poznaje drugo, ali je naša duša “slijepa” zbog vanjskih osjetila tijela koja nam odvraćaju pažnju od nas samih,odnosno od onoga što zapravo jesmo.

Jedino za svjesnost možemo reći da jest, a nikako za njezine preobrazbe. U beskraju svjesnosti pojavljuje se svjetlost, sićušna točka koja se brzo pokreće iscrtavajući likove, misli, osjećaje, koncepte i ideje, kao olovka koja piše po papiru. A tinta koja ostavlja trag jest pamćenje. Ti si ta sićušna točka čijim se kretanjem svijet uvijek iznova stvara.

Moraš znati da se u tebi nalazi dio duše koji bez prekida čezne za duhovnim svijetom. Djelovati u vanjskom svijetu ne smije se gubiti atmički princip, biti svjestan svoje prave prirode. Ni jedna svjetovna stvar koju doživljavamo nije nam sposobna dati bilo kakav trajni osjećaj. Svi naši doživljaji fizičkog svijeta nastoje samo povećati naše želje, vezanosti i našu energiju usmjeriti na vanjski svijet. Zbog toga trebamo nastojati odbaciti sve um modifikacije te našu energiju i pažnju posvetiti prepoznavanju unutarnje božanskosti. To je zahtjev koji nam je svima ponuđen. To je zahtjev uz koga je svaka ljudska duša vezana; tragati i prepoznati vječnost Mi moramo razviti žeđ za buđenjem.

Žeđ se nikada ne može ugasiti pijući slanu vodu – takav je objektivni svijet! Ljudske želje nemaju granica. One vas tjeraju da idete za opsjenama u pustinji, one vas tjeraju da gradite kule u zraku. Jednom kada im podlegnete, to rađa nezadovoljstvo i očaj. Ali, razvijte žeđ za ostvarenjem Boga u Sebi . Otkrit ćete hladan izvor radosti (ananda) unutar sebe.
Princip ljubavi izvire iz srca, ne iz svijeta. Blaženstvo je stvarnost, bezvremena i nepromjenjiva, svjesnost koja ne posjeduje ni tijelo ni um. Uistinu, prava sreća nalazi se u uzgoju unutrašnje istine.

Nestanak obmane dovodi do spoznaje Božanskosti u unutrašnjosti čovjeka. Božanskost se otkriva kad iskusimo istinu naše vlastite svijesti. Neopterećen mentalnom «prtljagom», pravi sadržaj duhovne svijesti sastoji se od istine, blaženstva i svjesnosti. Iskustvo ovog stanja prenosi nam puninu u kojoj otkrivamo svu radost i mir unutar nas samih.
Vanjski svijet tek zrcali Sebstvo. Svjetska blaga su malena i nevažna u usporedbi sa znanjem i blaženstvom koje se nalazi u nama. Oslobođen pojedinac ne ovisi o vanjskim objektima kao izvorima svoje sreće. Važno je shvati da je osoba kojom se smatraš dio svijeta koji percipiraš unutar svojega uma. Promatraj svoj um izvana jer ti nisi um. Naposljetku, tvoj jedini problem jest gorljivo poistovjećivanje sa svime što percipiraš. Odbaci tu naviku i neprestano se prisjećaj da nisi ono što se može percipirati. Upotrijebi svoju moć budne odvojenosti.

Vidi samoga sebe u svemu što živi i tvoje će ponašanje izraziti tu viziju. Kad jednom shvatiš da na ovome svijetu nema ničega što bi mogao nazvati svojim, gledat ćeš ga izvana kao što promatraš predstavu na pozornici ili sliku na platnu, čudeći se i uživajući, ali zapravo nedirnut. Sve dok zamišljaš da si nešto opipljivo i čvrsto, jedna od mnogih stvari koje trenutačno postoje u vremenu i prostoru, da si kratkoga vijeka i ranjiv, prirodno je da ćeš se tjeskobno brinuti za svoj opstanak i rast. Ali kad jednom budeš spoznao sebe kao onoga koji se nalazi izvan prostora i vremena i koji je s njima u dodiru samo u točki koja postoji ovdje i sada, no inače je sveprožimajući i svesadržavajući, nepristupačan, nedostupan i neranjiv – nećeš više biti uplašen.

Spoznaj sebe kakav jesi – protiv straha nema drugoga lijeka. Naša je prava priroda poput svjedoka, nevezana sudbinom i zapletajima svijeta. Budnost je tek druga riječ za neovisnost, t.j. ne ovisiti o bilo kojoj vanjskoj stvari ili osobi. Prilikom rođenja svijet je nastao u njemu, a s njime i svijest o bitku.

Sad samo trebaš nastaviti svoj rast u svijesti. Vrijeme je da se budno postavimo, i novim Probuđenim očima pogledamo svijet oko sebe. To je – buđenje.

Komentiraj