Skip to main content

Svo učenje samo je prisjećanje

Privid Potreba

Postepeno, kako su se Prividi gomilali jedan na drugoga, bilo je sve teže i teže razumjeti Život. Ljudi su postavljali sve više i više pitanja na koja nije bilo odgovora. Ako je to istina, zašto onda ovo? Ako je to istina, zašto onda ono? Nije prošlo dugo vremena, a filozofi i učitelji počeli su dizati ruke.
»Mi ne znamo«, rekli su, »a ne znamo čak ni je li moguće znati«. Tako se rodila zamisao o Neznanju. Ta je zamisao služila mnogim svrhama, pa se vrlo hitro raširila i uskoro je postala posljednji odgovor.
Mi jednostavno ne znamo. Ljudske ustanove u njoj su počele tražiti ne samo svoje sklonište, nego i određenu vrstu moći. »Mi ne znamo« pretvorilo se u »nije ni mišljeno da znamo«, što je postalo »nije vam ni potrebno da znate«, a to se konačno pretvorilo u »ono što ne znaš, neće te ni povrijediti«. To je religijama i vladama pružilo ovlast da kažu što god žele, da se ponašaju kako god im se svidi, a da nikome ne moraju polagati račune. »Nije ni mišljeno da znamo« zapravo se pretvorilo u religijsku doktrinu.

Postoje određene tajne Svemira za koje Bog ne želi da ih mi saznamo, tvrdila je ta doktrina, pa se čak i raspitivanje o takvim stvarima smatralo bogohuljenjem.
Ta se doktrina brzo proširila od religije na politiku i vladu. Posljedica: u vašoj je povijesti postojalo razdoblje kad su određena pitanja, postavljena u određenom trenutku i na određeni način mogla dovesti do toga da čovjek izgubi glavu.
Doslovce. Ta je zabrana postavljanja pitanja Neznanje uzdigla do željenog obilježja. Postalo je vrlo mudro i vrlo pristojno ne postavljati pitanja. To se pretvorilo u prihvaćeno ponašanje. Uistinu, u očekivano ponašanje. I premda se čini da kažnjavanje za uvredu nanesenu drskim pitanjima možda nije tako oštro danas, kao što je bilo u proteklim stoljećima, na vašoj planeti postoje određena mjesta gdje se malo toga promijenilo. Određeni totalitarni režimi još i u ovom trenutku zahtijevaju da se čuju samo glasovi suglasnosti, a da se glasovi neslaganja utišaju, katkad i na najokrutnije načine. Takvo barbarsko ponašanje opravdava se proglasima da je »nužno uvesti red«. Prosvjede međunarodne zajednice dočekuje ogorčeno odbijanje, dok ugnjetavačke vlade objavljuju da su takva pitanja »unutrašnja stvar«.

A sada vam ovo kažem: suština ljubavi je sloboda. Svatko tko vam kaže da vas voli, i da vam se raduje, podarit će vam slobodu. To je, eto, tako jednostavno. Ne morate tragati dalje niti dublje, da biste pronašli tananije značenje. Već sam vam i prije rekao, a reći ću vam ponovo. U srži ljudskoga iskustva postoje samo dvije energije: ljubav i strah. Ljubav podaruje slobodu, strah je oduzima.
Ljubav se otvara, strah se zatvara. Ljubav pozdravlja slobodno izražavanje, strah ga kažnjava. Tim mjerilom možete znati voli li vas netko, ili vas se plaši. Ne slušajte što govori. Promatrajte što radi. Ljubav vas uvijek poziva da slomite spone neznanja. Da postavite bilo koje pitanje. Da potražite bilo koji odgovor. Da izgovorite bilo koju riječ. Da podijelite bilo koju misao. Da podržite bilo koji sustav. Da obožavate bilo kojeg Boga. Da živite svoju istinu.
Ljubav vas uvijek poziva da živite svoju istinu. Tako možete biti sigurni da je to ljubav. Ja vas volim. Zbog toga sam vam došao reći da je Neznanje Privid. Vi znate sve što se može znati o tome Tko Vi Uistinu Jeste -što je suština ljubavi. Nema ničega što biste trebali naučiti. Trebate se samo prisjetiti.
Rekli su vam da ne možete spoznati Boga, i da je uvreda za Mene čak i postavljanje pitanja o Meni. To nije istina. Niti jedna od ovih dviju izjava nije istinita. Rekli su vam da postoji nešto što Ja trebam od vas, i ako Mi to ne date, možda se nećete vratiti Kući, u Jednotu sa Mnom. To nije istina. Niti jedna od ovih dviju izjava nije istinita.
Rekli su vam da ste odvojeni od Mene, i da ste odvojeni jedan od drugoga. To nije istinaNiti jedna od ovih dviju izjava nije istinita.
Rekli su vam da ćete, ako ne učinite ono što ja od vas zahtijevam u tom nadmetanju, biti kažnjeni i da je ta kazna osuda na vječne muke. To nije istina. Niti jedna od ovih izjava nije istinita. Rekli su vam da je Moja ljubav prema vama uvjetovana, i da ste, ako znate i ispunite Moje uvjete, i sve ostale uvjete potrebne da biste pobijedili u natjecanju za život, tada nadmoćni. To nije istina. Niti jedna od ovih izjava nije istinita.
Konačno, rekli su vam da vi ne znate da su te izjave neistinite, i da to nikada ne možete znati, jer je sve to previše složeno da biste vi to mogli razumjeti.
To nije istina.
Niti jedna od ovih izjava nije istinita.
1. Bogu ništa nije potrebno.
2. Bog ne može doživjeti neuspjeh, a ni vi.
3. Ništa nije odvojeno ni od čega drugoga.
4. Svega ima dovoljno.
5. Nema ničega što biste morali činiti.
6. Nikada vam se neće suditi.
7. Nikada vas se neće osuditi.
8. Ljubav ne poznaje uvjeta.
9. Nešto ne može biti nadmoćno samome sebi.
10.Vi već sve to znate.

Iz knjige : Prividi, Neale Donald Walsch

Komentiraj