Skip to main content

Put do Boga, Istine, srca, ljubavi nije moguć pretvaranjem, lažima i obmanjivanjem sebe.
Istina se ne može izravno spoznati. Prvo se mora znati što je neistina jer se u njoj većina nalazi. Shvatite da samo vi sami možete svoj veo skinuti i otkriti istinu. Istina nije skrivena nije obavijena velom, kao što mnogi od nas obavijaju velom svoj život, utapajući se u iluziji..
Ako ne vidite istinu, to nije zbog istine već zato što su vam oči zatvorene. Nema vela na licu istine, koprena je na vama. I to ne samo jedan veo već mnogi bezbroj inkarnacija prenošeni. Priroda istine je takva da je sveprisutna, gola i potpuna, no zašto onda oči ne otvorimo, što ili tko nas u tome sprečava Zašto ne otvorite oči? Mora da se radi o velikom ulogu! Koji je vaš ulog?, veliki ulog zbog kojeg se ne možete osloboditi.

Duhovni aspiranti iako puno toga znaju mnogi se pretvaraju da ne znaju.
Na primjer većina misli da su netko, da su posebni, a zna se da to nije istina. Taj netko važan je ego, lažni identitet, fikcija, zamišljaj. Vežete se za njega znajući dobro da to ne postoji. Pretvarate se i stalno podupirete lažni identitet bilo kojim oblikom, novcem, glumom, prestižem, znanjem, i raznoraznim manipulacijama očekujući lažne podrške. Mudraci kažu većina zna da nikad nisu voljeli niti svog oca, majku, ženu, djecu, prijatelje. Mnogi to dobro znaju ali izbjegavaju priznati, i nastavljaju i dalje misliti da vole.
Činjenica je da, ako volite već bi dosegnuli istinu. Ako čovjek istinski voli bar samo jednu osobu, Bog bi mu se već otkrio, shvatio bi istinu. To je razlog zašto svi pričaju o ljubavi ali nisu ljubav.
Ljubav je smrt svih umnih pretvaranja.Kad volite osobu, ne možete se pretvarati da ste nešto što nije istina. Kad volite potpuno onda ste otvoreni, otkriveni. To je jedinstvo cjeline. To je sloboda koja ne dolazi iz atme ona je atma (sebstvo).
Kad vas uzrokovanog, patvorenog i bez lažnih poza nema slobodni ste i tada se sve samo događa. Niste voljeli i nastavljate se pretvarati da volite, jer ako volite kako može postojati bol? Ako volite zašto onda toliko agonije, nesloge i disharmonije. To nije u skladu. U ime ljubavi svi čine mnoge stvari, ali ne vole, jer ne možete voljeti dok god ego caruje.
Dok ego ne nestane ljubav ne može procvjetati. Život istječe svakog trenutka, a pretvaranje se i dalje nastavlja, i tako život postaje ono čega nema, to čega nema postaju lanci, okovi, velovi. Bog, Istina nije skrivena.Svi ne mogu razumjeti prirodu Božanstvenosti.

Uzrok neznanja je zabluda – maya koja prisiljava čovjeka da vidi nestvarno kao stvarno, a stvarno kao nestvarno.
Priroda vezanosti je zabluda poistovjećivanja s tijelom. Dok smo u neznanju o svojoj stvarnoj prirodi, onda, sve ovozemaljsko je i dalje iluzija koja je  izražena na naš um način. Mi imamo mogućnost  spoznati stvrnost, sebe, i da se oslobodimo iluzije ali ne mahanjem ruku ili odmahivanjem, ili klimanjem glave znam , znam nego izmijenjenom sviješću koju smo znanjem unapredili.  Samorazvoj, jasno viđenje morate  učiniti sami, a postoji samo jedan uvjet – da vjerujete u sebe. Ako ne vjerujete u sebe, ako se vraćate mehanici uma, to vam može biti blokada, sve to morate nadići, sve je to bila jedna opsjena, imitacija života.
U tom smislu je pojam “ratnik” simbol svih oni koji imaju hrabrost i označava osobu koja se ne boji svoje manifestacije biti tko Jeste.
Duhovni put duhovna predaja u ovom kontekstu je teška, jer je bolno odbaciti pretvaranja a tu spadaju i sve iluzije svijeta kao navike, predrasude, što drugi mise, nije vrijeme, nesvjesnost i otrovi svijesti. Ali to se mora proći to je uvjet rasta. Ako odlažete znači da izbjegavate svoj rast.

 

Ono što treba shvatiti jest daje izlazak iz neznanja u svijet nakon mnogih života, vrlo bolan postupak. Odrastanje je bolno. Vi imate takav stav: navika je prodrla u vaše tijelo, ušla je duboko u vaš um… stigla je do same vaše srži. I sada je teško iskorijeniti sve to, prodrmati vas, protresti vas tako snažno da postanete svjesni. To sliči oduzimanju igračaka od djeteta. Ono će plakati, jecati, očajnički će vas moliti da mu vratite igračke. Jedan od dva osnovna aspekta duhovne svijesti jest onaj iz kojeg svo zbivanje, život i postojanje te sav pojavni, materijalni svijetdjeluje kao privid, kao nešto što u stvari ne postoji. Duhovna svijest omogućuje ispravanuvid u točku egzistencije u kojoj se trenutno nalazimo. Duhovna nas svijest centrira i daje pravuperspektivu, bilo da je riječ o odnosu prema sebi ili prema svijetu oko sebe, odnosno premamanifestiranom i nemanifestiranom aspektu svoga bića

Svatko mora proći kroz jedinu patnju, odbacivanje iluzija.

Vedanta je verovatno najbolje poznata i najpopularnija interpretaciuja hinduističke mistične filozofije.
Ona uči da je pojavni svet čista iluzija i da samo izgleda realan
. On, zapravo, skriva pred našim pogledom prirodu prave Stvarnosti. A ta prava stvarnost, krajnja Realnost, jeste Brahman, Apsolut, konačno Jedno. Posebno, individualno Jastvo takođe je iluzija, jer postoji samo jedno Jastvo: Brahman-Atman, koje je, dakle, jedina stvarnost.

Znanje, rad na sebi, svjesnost  su načini buđenja, svi imaju priliku, samo je pitanje tko će je iskoristiti

 

Komentiraj