Skip to main content

Čitav je univerzum demonstriran u jednom. Ta je znanost nazvana znanošću vedante. POSTAJEMO ONO ŠTO MISLIMO Misao je veoma važna stvar, jer “ono o čemu mislimo, to postajemo”. Bio jednom Sannyasin, sveti čovjek, koji je sjeo pod drvo i učio ljude. Pio je mlijeko, jeo samo voće i radio beskrajne “pranavame” i osjećao se svetim. U istom je selu živjela zla žena. Svakodnevno je Sannyasin odlazio i opominjao je kako će je njezina zloćudnost odvesti ravno u pakao. Jadnu ženu, nesposobnu promijeniti svoj način života, ipak je potaknula grozna budućnost koju joj je opisao Sannyasin. Plakala je i molila Gospodina, preklinjala ga neka joj oprosti jer si nije mogla pomoći. Malo po malo prolazilo je vrijeme. Umru oboje – i sveti čovjek i zla žena.  Dođu anđeli i nju odnesu na nebo, dok demoni ponesu dušu Sannyasina. “Što je to”, uzviknu on. “Nisam li živio najsvetijim životom služeći štujući svetost?” “Jer”, kažu demoni, ” dok je ona bila primorana činiti nesveta djela, njezin je um uvijek usmjeren ka Gospodinu i ona je tražila spasenje, koje joj je sada došlo. Ali ti, baš suprotno, dok si izvodio samo svete čine, tvoj je um uvijek bio usmjeren na zloćudnost drugih. Vidio si samo grijeh i mislio samo o grijehu, pa sada moraš ići na to mjesto gdje se nalazi samo grijeh.

UM I NJEGOVI APETITI Unutarnji organi uma imaju četiri gledišta:
Prvi: Manas, misleća ili razmišljajuća sposobnost koja je obično gotovo potpuno neupotrebljiva zbog ne kontrole i neispravnog vođenja, predstavlja začuđujuću moć.

Drugi: Budi (Buddhi), volja (ponekad nazvan i intelektom).

Treći: Ahamkara, samosvjesni egoizam (od aham).

Četvrti: Chitta, supstancija u kojoj i putem koje djeluju sve sposobnosti, tlo uma onakvog kakav jest; ili more u kojem plivaju različite značajke. Yoga je znanost u kojoj zaustavljamo chittu od primanja ili preobrazbe u nekoliko osobitosti. Kako je odraz Mjeseca na površini mora isprekidan i onemogućen valovima, jednako je tako odraz Atmana, istinske BITI ili BIĆA prekinut mentalnim valovima. Samo onda kada je more mimo poput ogledala, može se vidjeti odraz Mjeseca; samo onda kada je „umna tvar”, shitta, kontrolirana apsolutnim mirom, BIT se može prepoznati.

Pitanje; Ako sam ja brahman, zašto ne spoznajem to uvijek?
Swamiji V: Da bi se ta spoznaja postigla na svjesnoj razini potrebno je određeno sredstvo. Takvo sredstvo nama je um. Ali, to je neinteligentna supstancija. Postaje inteligentna samo kroz svjetlo Atmana što se nalazi iza. Stoga je sigurno da kroz um nećete biti sposobni upoznati Atmana, suštinu inteligencije. Morate ići iza uma. Stvarna činjenica je da se tamo nalazi stanje iza svjesne razine, gdje nema dualnosti, znanog, znanja i sredstva znanja, itd. Kada je um stopljen, to je stanje spoznajno. Jezik ne može izraziti to stanje.

Što god postoji je jedno. Ne može postojati mnoštvo. To je ono što vidi znanost i znanje. Neznanje vidi mnogostrukost. Znanje ostvaruje jedno. Znanost je smanjivanje mnoštva na jedno. Čitav je univerzum demonstriran u jednom. Ta je znanost nazvana znanošću vedante.

Čitav univerzum je jedno. Imamo, dakle, sve te različitosti i vidimo ih – ono što nazivamo pet elemenata: kruto, tekuće, plinovito, svijetlo, eterično. Meditacija sve raščlanjuje u krajnju stvarnost – duh. Kruto se otapa u tekućinu, tekućina u plin, plin u eter, potom um, a um nestaje.

Sve je duh.
Imaginacija dolazi putem postupka imaginacije. Prolazite kroz sve te postupke pročišćenja elemenata – čineći da se jedan rastvara u drugi, taj opet u sljedeći viši, ovaj u um, um u duh i tada ste duh.

Ovdje se nalazi velika masa gline. Iz te gline ja sam modelirao malog miša, vi malog slona. Obje su glina. Rastalite oba. Oni su suštinski jedno.

Swami Vivekananda

Komentiraj