Skip to main content

AIKIDO je borilačka vještina koju zovu i “meditacija u pokretu”. Osnovao ga je Morihei Ueshiba O’Sensei (veliki učitelj).
Prilikom izgradnje hramova, ljudsko biće koristilo se umjetnostima poput geometrije, astronomije, aritmetike, matematike, alkemije, koje su nazivane zbog njihove primjene.
Od samih početaka čovjek je pokušavao sebe oplemeniti, steći nova znanja, specijalizacije i sposobnosti, tražeći put kojim će doseći . Konstrukcija hramova je vrlo jasan primjer ove žudnje čovjeka za podizanjem spomenika, kojima odaje počast Bogovima, da bi stekao njihovu naklonost i zahvalio im se. No čovjek je spoznao da treba podizati i svoj unutarnji hram, pročistiti se i truditi se biti poput Bogova.

Vitez ili Prosvijetljeni Ratnik svakog vremena i podrijetla objašnjava i utjelovljuje ovu žudnju za pročišćenjem, odanošću Bogovima i zaštiti Svetoga. Da bi dostigao dublju produhovljenost, ratnik mora biti hrabar, velikodušan, nesebičan, odan, iskren i spreman na borbu za plemenite ciljeve. Duhovno uzdizanje stoga zahtijeva anihilaciju ega. Put Viteza ili Put Ratnika (Bushido) je inicijacijska, mistično-pustinjačka staza, koju inicirani pojedinac slijedi te se obvezuje biti odan destrukciji lažnih idola, a najviše zastrašujući idol je naš vlastiti ego.

Samo onaj koji se može boriti protiv svog vlastitog ega sposoban je uzdići se prema višim razinama i pronaći ključeve ponovnog spajanja sa Božanskim (Morihei Ueshiba je ovo nazivao Chinkon Kishin).

Čovjek je anđeo koji je pao u materijalni svijet, stoga treba biti svjestan da ovo nije u skladu sa njegovom prirodom i da to može biti samo privremeno stanje. Treba učiniti da njegov svjetovni pokrivač oslabi i ponovno izgori u novi život; treba upravljati svojom duhovnom apokalipsom.
Čovjek koji krene borilačkim putem odlučno trenira borbu i neprestano osnažuje svoju volju kako bi se pripremio za sveti rat protiv samoga sebe, svojih strasti i instinkta. Istinski ratnik spreman je žrtvovati svoj život u ime višeg cilja: realizirati bolji svijet u kojem vlada ljubav, bratstvo i harmonija. Morihei Ueshiba bio je “živ probuđeni čovjek”.
Koristeći Platonov izraz: borio se protiv naglosti i požude te je mogao njima dominirati. Majstorstvo i kontinuirano vježbanje Aikido-a dovodi iniciranog do budnoga stanja u kojemu može osjetiti emocije, instinkt, pa čak i suparnikove misli.
Neprijatelj koji napada je prestrašeni čovjek; nalazi se u mraku svojeg vlastitog bijesa te je zaslijepljen ovom pomutnjom. Sposoban aikidoka postaje svjestan ovog limba (zatvora) u kojem njegov suparnik živi, stoga može prihvatiti njegov napad nevidljivom ali efektivnom akcijom ljubavi i suosjećanja, štiteći ga od najteže opasnosti: njega samoga.

 

Jedno od oralnih učenja (kuden) Osnivača Aikido-a kaže: .
Očito, potrebno je veliko tehničko majstorstvo da bi se mogli ponašati na ovaj način, te iznad svega, potrebna nam je čvrsta kontrola nad našim instinktom.
Prvo bismo trebali pobijediti naš vlastiti ego i uništiti ga ukoliko želimo biti sposobni transformirati ostale. Ovaj posao nije lagan već titanski, i da bi ga obavili do kraja neophodno je prvo pogledati unutar sebe, utvrditi prepreke u našim energetskim tokovima, te potom otvoriti svoje srce drugima, ne gledajući ih kao strana bića, već kao integracijski dio univerzuma kojemu i sami pripadamo.
Ova perspektiva pomoći će nam da razumijemo da naš cilj nije destrukcija, već očuvanje, zaštita i vraćanje reda u neredu.

Sensei Paolo N. Corallini 7DAN

Komentiraj