Skip to main content

Potpuno odbacivanje predmeta pojavnog svijeta nije moguće. Međutim, ono što je moguće odbaciti je osjećaj za “moje”, osjećaj vlasništva. Kada se jednom ostvari odbacivanje, tada se može uživati u raznim predmetima koji se javljaju u svijetu, ali nas to neće povređivati.
Nevezanost vam podaruje sposobnost da okrenete svoju viziju prema unutra i pomaže vam da preusmjerite svoj um na unutarnju ljepotu. Kada je Arjuna pitao Krišnu kako pokoriti um, On mu je odgovorio: “Arjuna, ako provodiš u djelo nevezanost, tada ćeš biti u stanju nadzirati i svoj um.” Živjeti u ovom svijetu kao da ne pripadaš tu. Potrebno je stanje svijesti neopterećenosti. No većina stvara začaran krug, pokušavajući izaći tako stvarajući novi začaran krug koji postaje nemoguće prevazići. Zašto ne razumijevamo naše probleme? Neprihvačanjem univerzalnih načela postojanja.
Sve u svijetu podložno je promjeni. Postoje tri osnovne vrste promjene – rast, postojanje i propadanje.
Često odbacivanjem nekih stvari vezanost ostaje. Razvijanje privida da je ovaj prolazni svijet trajan i vezanje za različite predmete je zabluda. Kad se čovjek na nešto navikne, kad postane ovisan o nekim uslovima, on može napustiti svjetovno, ali to ne pravi nikakvu razliku. On može napustiti sve ali privrženost ostaje i nastavlja se odražavati u nekom drugom pravcu. Možete napustiti veliku kuću i odbaciti 20 odjela a i ostati ovisni o dva odjela. Sva energija, sva ovisnost koja je bila vezana za 10 odjela sad će se vezati za ta dva odjela. To ništa ne mijenja. Rješavajte probleme bez vezanosti. Nisu u pitanju samo predmeti već i subjektivni osjećaji.

Zato treba pokušati razumjeti suptilne obmane ako je privrženost prisutna i vi se molite, ta molitva će pripadati ovom svijetu, jer je takva vezanost sve pretvara u materijalno.Čak je i molitva grijeh ako se obavlja kao privrženost, ovisnost. Nevezanost upućuje na prolaznu prirodu svega stvorenoga i ne dopušta umu da se veže uz te prolazne stvari. To ne znači da nam one trebaju biti odbojne ili da ih trebamo mrziti, već da ne razvijamo mentalnu vezanost uz njih… To su promjene kojima su podložni svi predmeti.
Nevezanost nastaje kad osoba prodire sve dublje u svoje vlastito biće, slijeđenjem božanskih vrijednosti koje su u skladu sa svim osnovnim karakteristikama osobe. Znači razumijevanjem i dubljim uvidom u sebe, u Istinu i Dharmu.
Ako želite doseći Boga i ostvariti njegovu viziju, najvažnije što morate razviti je nevezanost ili odbacivanje vairagya. Nevezanost je oslobađajuća sila koja razvija sposobnost jasnog “viđenja” stvri kakve jesu, ona vam omogućuje da preusmjerite vaš um i uronite u prirodu stvrnosti i kreacije. Um je vrlo snažan i odlučan da stvari učini po svojem. U tom smislu je Guru važan na početku puta samoostvarenja, a kasnije ga zamjenjuje unutarnje sebstvo.
Guru pomaže i daje radost i hrabrost, da ukloni sadakovu slabost i strah. Guru poučava da plod mora biti sladak, premda se zbog kore može činiti gorkim. No važni su njegov sok i slatki sadržaj. Maknite koru ljutnje, zavisti, zlobe i pohlepe, upijte slatkoću ploda kako bi ona mogla dozrijeti u vama. Budite lotos koji se rađa u mulju i blatu, koji se probija kroz vodu i izdiže svoj cvijet iznad nje, ne želeći ga smočiti, premda izvire iz vode.
Budite poput lotosa – čisti i nevezani.

– Sathya Sai Baba

Join the discussion 2 komentara

  • Elizabeta napisao:

    Draga Vesna , hvala na ovim tekstovima, na svemu sto ste podelili s nama …… jedan od najboljih portala za duhovni razvoj, divno, divno ….. radujem se sto sam krocila na ovo mesto , toliko razlicito od njemu slicnih ….. puno pozdrava Elizabeta

  • girija napisao:

    Namste Elizabeta!!
    Girija-Goga
    (ne poznajem baš nijednu Vesnu)

Komentiraj