Skip to main content

Drevni indijski znanstvenici duhovnosti, radeći u svojim osobnim laboratorijima (mozak plus srce i intelekt), neposredno su iskusili uzvišenu snagu u kojoj svemir pluta takav kakav jest, te su otkrili da ima tri neodvojiva obilježja: postojanje – svijest – blaženstvo (sat-cit-ananda).

Sat znači neuništivo postojanje pri čemu su mu obilježja ljubav i energija,
chit ili potpuna svijest;
ananda ili trajno blaženstvo. Znanost polako ponovno otkriva ovu istinu. Osjećajni znanstvenici potaknuti su vjerovati da iza ovog vidljivog svemira postoji neki izvor. Ovo možemo vidjeti u jezgrovitoj izreci Freda Hoyla „Svemir je velika prijevara.“ i začudno priznanje Erwina Schrodingera „Ne znam kada sam došao, niti kada odlazim niti tko sam.“ Mnogi su trenutno žestoko uključeni u potragu za nečim što se zove teorija svega (TOE – theory of everything). Stoga ćemo ovdje navesti tvrdnju Sai Babe koja podržava TOE:
U ovoj drami koju zovemo svemir postoje samo dva glumca koji glume milijune uloga: jada (neosjetljivo) chaitanya (osjetljivo) i ili sat (energija) cit (svijest) Dakle, vidljivi je svemir sačinjen od permutacija i kombinacija sat (energije) i cit (svijesti). Ne postoji dva ista čovjeka. S obzirom na razinu razumijevanja i zrelosti pojedinca. Uvriježeno je vjerovanje da je Neposredan let, misleći pritom u duhovnosti na put znanja (jnana yoga), namijenjen samo za nekolicinu, jer ga je teško shvatiti. Ovaj je stav razumljiv. Golema literatura o ovom putu puna je filozofskih i gramatičkih argumenata koji većinu nas plaše.

Svrha je duhovnosti iskorijeniti našu zabludu „Ja sam ovo tijelo koje se zove X.“ Ova zabluda sili nas u sužanjstvo „željama“, što je glavni razlog ljudske nesreće. Jednom kad se ukloni ova zabluda razumijemo „Tko sam uistinu ja.“ – izvor trajne sreće. Poput cijelog svemira mi smo tek privremeni oblici svemirske moći koju zovemo Bogom, Brahmanom, Atmanom, Alahom te drugim imenima koje su nadjenuli oni koji su iskusili ovu snagu. Ona ima tri neodvojiva obilježja:

SAT CIT ANANDA. Neuništiva postojanost potpuna blaženstvo. Ljubav i energija svijest. Ono što nam se čini golemom prazninom u kojoj plutaju galaksije u stvari je ispunjeno nevidljivom sat-cit-anandom. Znanstveni je zaključak da je sveobuhvat postojanja u vidljivom svemiru uključujući i materiju i svijest nedjeljiva cjelina. Golema praznina koju vidimo u svemiru ispunjena je krajnje visokom (energija nulte točke) energijom. Jedan kubični centimetar ove energije nulte točke mnogo je veći nego sveukupna energija sve materije u poznatom svemiru. Sve što postoji u vidljivom svemiru je permutacija i kombinacija energije i svijesti (sat-cit-anada). Kako ne možemo predočiti sat-cit-anandu našim osjetilima ne znamo da je ona grubi materijal, as it were, od kojeg su sastavljena naša troma tijela, i da ostaju osjetljiva i živa samo tako dugo dok su sposobna biti povezana s oceanom sat-cit-ananda.

Put znanja – tko sam ja – služi uklanjanju neznanja o našem izvoru.
Tehnikom samoispitivanja – tko sam ja – ili atmavičara. Da bismo mogli shvatiti i potom iskusiti našu stvarnost potrebno je obaviti određene pripremne korake, sa svrhom prevladavanja prepreka na putu. Sai -neposredan let k Bogu Ne postoji više božanskih Sebstava, već samo jedno. Sunce sja na nebu, a odraz mu je u bezbrojnim posudama. Ipak postoji samo jedno sunce, a ne tisuće. Ta prividna mnogostrukost, nastaje zbog mnogih posuda i odraza Sunca u vodi. Postoje razne reakcije, odrazi i jeka, ali božja stvarnost je samo Jedna. Na nebu vašeg srca Bog je Sunce. Bog se odražava u posudi želja. Međutim odraz, reakcija i jeka nisu stvarne. Stvaran je samo Bog, samo atman.

Komentiraj