Skip to main content

Da bi se učvrstio u sadani aspirant bi trebao njegovati kontrolu osjetila. Kada je nevezanost duboko ukorijenjena mentalna svijest i podsvijest (citta) postaju čiste i povlačenje osjetila iz tvarnog svijeta postaje moguće.

U 16 stoljeću u Indiji je postojao mladić koji je bio oženjen djevojkom koju je jako volio.
Jednog dana, kada se vratio kući iz tržnice, nije zatekao ženu kod kuće; ona je otišla svojim roditeljima na drugu stranu rijeke.
On ju je toliko volio da nije mogao zamisliti da ostane ni trena sam bez nje. Krenuo je kući njenih roditelja. Bilo je kasno noću kad je stigao na obalu rijeke i tada otkrio da je jako nabujala. Vidjevši leš, za koji je mislio da je trupac, kako plovi ka njemu, odvažno se uhvatio za njega i prešao na drugu stranu. Kako je bila već ponoć kad je napokon stigao pred kuću, odlučio je u to doba ući preko zida kroz prozor. Kako je sa krova visjela zmija za koju je pomislio da je uže, zgrabio ju je i uspio se prebaciti preko zida i pokucati na prozor svoje žene..

Kada ga je žena vidjela pred prozorom kako drži zmiju u ruci , prestravila se. Pustila ga je unutra i upitala ga je kako je uspio doći.
On je odgovorio. «Prešao sam rijeku držeći se za trupac drveta, i popeo se do prozora držeći se za uže.. Takva je bila snaga njegove vezanosti za ženu da nije bio svjestan ni leša ni zmije.

Ali ona je onda rekla «Pogledaj; ja se divim snazi tvoje vezanosti za mene i drag mi je način na koji si to pokazao, ali ti moram nešto reći. Kad bi imao istu jačinu vezanosti za Boga kao što je imaš za mene, bio bi oslobođen okova dualiteta, od pojavne svjetovne egzistencije.

To je mladića strahovito potreslo.
Bio je to šok terapija učinjena od njegove najvoljenije žene.

Vi također trebate dobiti takav šok. On se događa kad je stvarnost određena prije vas.

Njegova žena je rekla duboku istinu, i mladić je istog momenta napustio kuću promjenjivši pravac života. Postao je veliko pjesnik, pjevač, svetac i reformator 16 stoljeća.
Njegovo ime je bilo Tulsidas, i on je divna djela. Na kraju Ramajane Tulsidas piše «Smijem li voljeti Boga onako kako veoma vatren muškarac voli prelijepu djevojku

To se zove snaga vezanosti prenijeta sa nižeg na viši nivo, to je predanost.

Join the discussion 2 komentara

Komentiraj