Skip to main content

Čovjek je vrhunac kreacije. Njegovo istinsko biće, stvarnost,je Sebstvo-bestjelesno, bezvremeno, nepromjenljivo i vječno. Čovjek nije niti um, niti tijelo-on je božanska iskra-čista svijest.

Mi kao ljudska rasa sporo učimo. Čak i dan danas nismo u potpunosti shvatili značenje velikih duhovnih tvrdnji: Tat tvam asi – To si ti. Vječna indijska filozofija od zore povijesti.
Ja sam koji jesam – Biblijski izričaj.
Moj Otac i ja smo jedno – Isus Krist, koristeći ime Otac u značenju Stvoritelj.
Annal Haqq – Ja sam Istina. Izjava koju je izrekao al Hilaj, čuveni bagdadski mistik, u trenutku kad je iskusio svoju Stvarnost.
Kad spoznaš sebe, osjećaj za Ja nestaje ti znaš da ste ti i Bog jedan te isti – Iskustvo velikog šeika Muhyiud-Din Arabija, čuvenog islamskog mistika.Ik Onkar Samo duboka i čista duhovna praksa za samospoznajom (sadhana) može omogućiti, dokučiti i iskoristiti spoznaju tajni i materije i uma na čovjekovu dobrobit.
U knjizi Viveka Chudamani Šankara kaže ‘Ako moramo iskopati blago – nikšepa – koje se nalazi u utrobi zemlje, samo ga pozivati neće biti od pomoći. Morate točno znati gdje se ono nalazi, koristiti se savjetima stručnjaka; morate kopati na mjestu; morate razmaknuti stijene, kamenje i pijesak koji vam se nalazi na putu; morate to zagrabiti i izbaciti na površinu zemlje’. Isto tako bit sebstva moramo spoznati putem uputa onih koji su spoznali Brahmana; moramo proći kroz postupak kontemplacije, meditacije i vježbanja.

Slike se pojavljuju i iščezavaju u zrcalu svačijega uma, ali zrcalo ostaje. Nauči razlikovati nepokretno od pokretnoga, nepromjenjivo od promjenjivoga, sve dok ne shvatiš da razlike postoje samo u pojavama, a da je jednota jedina nepromjenjiva činjenica. Tu temeljnu istovjetnost možeš nazvati Bogom, brahmanom ili matricom (prakriti), riječi su najmanje važne.
Bitno je samo spoznati da je sve jedno. Kad jednom, s punim povjerenjem rođenim iz neposrednoga iskustva, budeš mogao ustvrditi: “Ja sam svijet, svijet je ja”, bit ćeš, s jedne strane, slobodan od svih želja i strahova, a s druge ćeš postati u potpunosti odgovoran za svijet. Tvoja jedina briga bit će nerazumna patnja čovječanstva.

Postoji moć, snaga u Univerzumu koja radi za prosvjetljenje – i oslobođenje. Mi je zovemo Sadashiva, koja je uvijek prisutna u srcima ljudi. To je ujedinjujući, sjedinjujući faktor. Sjedinjenje oslobađa. Oslobođenje – sjedinjenje. Konačni ništa nije Moje niti vaše – sve je naše. Samo budite jedno, jednota sa sobom i vi ćete biti jedno sa svim; u domu i u cijelom Univerzumu.”Ono što sve prožima, koje ništa ne prevazilazi, i koje, kao univerzalni prostor oko nas ispunjava sve potpuno iznutra i izvana, taj Svevišnji, Jedan, Brahman – to je si ti, TO”.
Svetac je jedno sa svima, koji živi i voli i koji je jednota u djelovanju.
Sve je Jedno. Buđenje čovjeka je nadohvat ruke. Buđenje za znanje Da je čovjek sam Bog. Ti nisi ljudsko tijelo, Ono je tek stan za dušu Ili iskru Božju koja je u njemu.

Join the discussion 2 komentara

 • Milena Bajic napisao:

  Ja sam beskrajno srecna sto sam trazila i pronasla Vas Sajt. Najljepse Vam hvala na svim ovim odgovorima na moja pitanja, koja mogu da pronadjem na Vasem Sajtu. Jednostavno uzivam i ucim.
  Veliko Vam Hvala!

 • girija napisao:

  Hvala i vama sto ste zadovoljni i sto mozete na ovom portalu pronaci sto vas zanima.
  Srdacan pozdrav
  girija

Komentiraj