Skip to main content

Kako god gledali, analizirali može se vidjeti da ljudi ostaju kakvi jesu, nepromijenjeni. U to se možete svakodnevno osvjedočiti  i to potvrditi, bar u onom dijelu nečije, a i svoje osobnosti, koja i dalje isto reagira, sudi i percipira sve i svakoga. Tu ne računamo na razne životne vanjske promjene bilo ponašanja, bilo stava ili djelovanja u novim zanimljivim trendi usvojenim ulogama, no sve su to i dalje samo nesvjesne halje. Ma što radili u takozvanom duhovnom pregnuću, sljedbi, praksi i istraživanju dubine oceana ključan je razlog nesvjesnosti duha što ne mogu zaboraviti na sebe. Neosviještenost ostaje, jer sve prepreke koje se pojave na vašem putu do samospoznaje, slobode, uzrokovane su premalom voljom za slobodom, samospoznajom. Kad vaša želja za slobodom postane vrlo intenzivna, prvi put možete vidjeti što je za slobodu bitno, a što nije bitno, vidjet ćete beskrajni labirint pojmova koje je ego stvorio da bi zarobio vašu pažnju.

Toliko se svi bave nekakvim podešavanjem sebe u okvirima razmišljanja ovisnim o čvrstim dobrim starim filtrima, da svatko prazno platno duhovnosti koristi za svoje svakojake projekcije i fantazije. Platnom se rijetko tko bavi.

Ono što se najteže i najduže proučava, uči ,analizira i pokušava razumjeti i dalje su pojmovi svijesti i svjesnosti. Simpatični su, a i hrabri svi koji direktno pitaju traže i pokušavaju te pojmove uvidjeti kod sebe kao i općenito što mudri o tome kažu. Dok god to nije potpuno jasno nema pomaka jer percepcija predmeta puka je iluzija.

Postojanje je samo po  sebi svijest i to je razlog zašto postoji nešto, a ne ništa. To je pravo stanje stvari, i zato što je  tako prirodno, tako jednostavno i tako očigledno, svakodnevno nam izmiče pažnji. Sve su granice zamišljene. Ne postoje stvarne granice. U stvarnosti postoji samo beskonačna sloboda beskonačnog prostora. S vremena na vrijeme u svom svakodnevnom životu usredotočite se na prostor umjesto na predmete.

Vrlo jednostavna metoda svjesnosti gledanja svjesnosti cjelovita je i dobra praksa. Kao i uvijek vrlo jasne i jednostavne stvari kao i metode svima izmiču. Isto kao što vrlo mali broj takozvanih sadaka rijetko ostaju na jednoj vrhunskoj moćnoj izvornoj  mantri  „Om“, već gomilaju uče i troše vrijeme na skupljanju bezbroj raznih mantri i dovode se  u ono stanje previše prtljage, rasipanju energija, umjesto čišćenja i odbacivanje varijacije istoga. Ovdje molim ne umanjujemo vrijednost ni jedne mantre.
Riječi svijest, osviještenost, pažnja, jasno vidjeti, koncentracija, svjesnost, fokusiranje, sve imaju isto značenje.

Svijest nije kvaliteta Ja. Sebstvo je bez kvaliteta.  Svjesnost nije djelovanje Sebstva.  Ja ne radi ništa.  Sebstvo, naše biće, JE Svjesnost.

Na putu svjesnosti dobar je način praćenja svjesnosti gledanjem svjesnosti. Važna je stvar koja ujedno daje i snagu i postojanost prodirati u dubinu. A to je da kad god ste zadovoljni i kad god osjetite mir koji vam daje metoda svjesnosti gledanja svijesti, ne trebate drugu praksu.

Način praćenja svjesnosti može se provesti aktivno uz napor ili pasivno s malo ili nikakvog napora. Gubitak lažnog ega u svjesnosti i čvrsto držanje kao svjesnost istinska je jasnoća. Nitko se ne može suočiti i nadvladati um. Ignorirajte to kao nešto lažno, nestvarno. Spoznajte Ja kao stvarno tlo i budite čvrsto ukorijenjeni u njemu. Ego slika se pomiče refleksno u valovima uma.  Kako zaustaviti ovaj pokret, kako povratiti stanje mirovanja? Ne promatrajte ove pokrete, umjesto toga tražite Ja. Mudrost je steći i boraviti u tišini. Samo onaj koji je pobijedio misao, sjedi poput princa, na vratu veličanstvenog slona Znanja. Znajte sigurno da samo pokreti uma rađaju rođenje i svaku patnju u svijetu. Ako želite biti stvarni – to je mjesto gdje trebate ići!

Idemo probati tu svijest približiti i bolje objasniti, ukoliko već to znate dobro je ponoviti. Važno je koristiti što je moguće manje riječi za opisivanje prakse.
Svjesnost o kojoj pričamo je u primjeru: Kad se ujutro probudite, svijest je ona svijest koja se probudila ujutro. Iako se tada događa da se javljaju misli, one dolaze i odlaze, ali pozadina svjesnosti ostaje kontinuirana tokom cijelog vašeg bivanja (java budnosti) dok ne odete nanovo spavati.

Svjesnost ste vi, vaša svjesnost, samo vaša svjesnost koja trenutno gleda kroz vaše oči.

Možete pokušati i ovu metodu. Samo pogledajte neki predmet u sobi.

I tada primijetite svijest koja gleda kroz oči. Onda  zatvorite oči i primijetite da ste još svjesni. To je ona ista svijest koja je prije tren bila pogledala onaj predmet u sobi. Sada, s zatvorenim očima, promatrajte svoju svjesnost.

Kad promatrate svoju svjesnost, samo ostanite pri tome. Ne trebate raditi ništa drugo. Svijest je prazna, tako da nema objekta koji pokušavate promatrati.

To je samo svjesnost svjesnosti sebe. Također to nije nikakva posebna vrsta svjesnosti, već samo svakodnevna svijest s kojom svakodnevno prolazite gledajući sebe.

Zatvorite oči. Primijetite da ste svjesni. Pazite na tu svijest. Ako primijetite misli, samo ih ignorirajte i nastavite gledati svoju svijest. Ne gledajte u svoje misli, gledajte u svoju svijest. Odvrati pažnju od misli i gledajte promatrača, vidite vidioca. Ako primijetite da razmišljate, skrenite pažnju s misli i usmjerite na svjesnost. Pažnju vratite k svjesnosti svjesnoj sebe.

Svijest promatra svijest. Svjesnost svjesna svijesti. Znači zatvorenim očima primijetite da ste svjesni. Pogledajte tu svijest. Ostanite u svjesnosti gledajući na svjesnost.

Vaša sadašnja svijest promatra vašu sadašnju svijest, a ignorira sve ostalo.

Možemo za ovu praksu reći da je “pažnja kojom se pridaje pažnja”.

Oni koji su uspjeli potonuti u svom unutarnjem sebi prebivali su kao čisto znanje, tako da se njihova napunjenost bezvrijednim željama ukida. Svojom će čistom, svetom šutnjom uspostaviti ispunjenje stvarnog u sebi. Praksa meditacije na samoj svijesti je pravi put.

Svjesnost ste vi, to je istina. Istina je rastvaranje, ne-sebstvo, Jedinstvo. Istina je beskrajna, Jedna, ne-dualna, ona je Jedno bez drugog. Zbog duge navike zamišljanja da razmišljate kako živite u tijelu u svijetu, u praksi je potrebno puno vremena da se probudite. Niste mislilac koji živi u tijelu u svijetu.  Vi ste: beskonačni-vječni-svemir-svijest-ljubav-radost.

O Istini se nema što reći, nema ničeg za osjetiti, niti što za znati!
Ili si istinit ili si lažan.

Pitanje je, hoćete li istinu pod svaku cijenu!

Komentiraj