Skip to main content

Ispitivanje i razlučivanje

Samo unutrašnja transformacije pomaže vam da rastete ka mudrosti. Život ima sam važno značenje a to je ako ostvarite divotu božanskog, svetog, ako postanete lotosov cvijet, besmrtni, bezvremeni. Ako postanete čista ljubav, ako možete da uljepšate svoje postojanje, ako postanete blaženstvo postojanja, samo tada život dobiva značaj; u suprotnom je besmislen. Tada je kao prazno platno: možete ga nositi cijelog vašeg života i možete umrijeti pod njegovom težinom, ali što je smisao?

Osnovni princip koji treba razumjeti, da ljubav bez slobode nikada na donosi ispunjenje.
Treba kontrolirati prianjanja za ego. Čovjek najviše želi slobodu. Čovjek žudi za slobodom. Sloboda je samo suštinsko jezgro ljudske svjesnosti Ljubav bez slobode prirodno teži da bude posesivna. A onog trenutka kada uđe posesivnost, počinjete stvarati okove za druge i za sebe – jer ne možete  posjedovati nekog a da ta osoba ne posjeduje vas. Ne možete nekoga učiniti robom a da sami ne postanete rob. Što god činite drugome, učinjeno je vama.

Mudraci kažu: Ljubav i sloboda nisu odvojene stvari, ne možete  birati. Ili ćete imati oboje,ili ćete morati odbaciti oboje. Čovjek mora  napredovati u tako osjetljivom balansu, u kome ljubav i sloboda mogu  cvjetati zajedno. Mogu, jer se to kod nekoliko rijetkih pojedinaca to dogodilo. I ako se to dogodilo samo jednom pojedincu, to se može dogoditi svakom ljudskom biću. To je vaš potencijal, vaše urođeno pravo.

Sloboda je potrebna za rast ljubavi, ljubav je potrebna da biste uzgajali slobodu.
Treba pokušati naći slobodu na dva načina, ispitivanjem i razlučivanjem.

Ima tri vrste slobode, i treba ih dobro razumjeti.
Prvo je sloboda od,
drugo je sloboda za,
i treće je samo sloboda – ni od ni za.

Prvo, sloboda od, jeste reakcija. Orijentirana je na prošlost; borite se protiv prošlosti, želite da je se oslobodite, opsjednuti ste njom. Sve takozvane ljudske pomoći se bave  pokušajima da vam pruži tu slobodu, slobodu od – od prošlih trauma, rana iz djetinjstva.  čovjek treba da se oslobodi prošlosti, svih prošlih socijalnih struktura, ekonomskih struktura. Sve forme u životnim odnosima u kojoj reagirate su ne sloboda. Ponekad nekim nadmudrivanjem izgleda daje  sloboda, ali to nikada nije istinska sloboda. Iz reakcije, potpuna sloboda nije moguća.  A samo potpuna sloboda je istinska sloboda.

Druga ideja je sloboda za; ona je orijentirana na budućnost. Mnogi ljudi su to također pokušali, ali to također nije moguće, jer orijentirani na budućnost i ne možete živjeti u sadašnjosti. Poznati su ti principi u svim domenama života da će sutra biti bolje, da će se ono dobro riješiti sutra svi su podložni ovim programskim konceptima uma. Mašta , zamisli su utopije koje ne mogu postati stvarnost. Ako reagirate na prošlost, određeni ste prošlošću. Ako zaboravite prošlost i pogledate u budućnost, i dalje vama upravlja prošlost, samo toga niste svjesni. Gledajući u budućnost sanjate zamišljene snove, ali oni ne mogu promijeniti stvarnost. Stvarnost ostaje ista; a snovi su vrlo porozni.  Um je tako širok, uvijek možete  izabrati nekoliko fragmenata koji će zadovoljavati određenu filozofiju, određeni pristup, sljedbu, određenu metodu- terapiju. Čovjek je ogroman kontinent
Znaći sloboda od, jeste reakcija. Sloboda za, jeste akcija.

Treće, samo sloboda, jeste sloboda, to je mistično. Orijentirana je na sadašnjost. Ne živite u prošlosti, ne živite u budućnosti, treba postojati u sadašnjosti.

Samo sloboda znači ; Ni za ni protiv, bez prošlosti, bez budućnosti, samo ada ovdje, samo živjeti iz trenutka u trenutak bez ideologije, bez koncepta.
Pravi mistik, nije protiv prošlosti, nije za budućnost. On je potpuno apsorbiran u Sadašnjosti. On  ne žive ni za kakav ideal, i ne živi protiv bilo kog ustroja. On nemaju nikakve ideje; u njegovoj svijesti ne postoji nikakva ideologija. On je samo u čistoći ovog trenutka. I kada sljedeći trenutak dođe, on živi sljedeći trenutak sa istim stvom istim stanjem sebe u svemu.
Yogi, svetac ili mistik ne pokušava se osloboditi prošlosti,  ne pokušava biti slobodan radi nečeg u budućnosti. Njihov napor za slobodom, koju oni nazivaju , mokšom ,potpunom slobodom, nema ništa sa onim čega više nema. Njegovo cijelo postojanje je ovaj trenutak, ovaj mali kristalno čisti trenutak. I biti u ovom trenutku znači biti u meditaciji.
Biti potpuno u ovom trenutku znači biti u meditaciji. I kad se dogodi  meditacija vidjet ćete dva krila koja se šire u vama: jedno će biti od ljubavi – poput samilosti – drugo će biti od slobode. I počet će  rasti zajedno. To donosi ispunjenje.
Život je  ispunjenje

Kako naći tu slobodu? Kako naći to suštinsko jezgro svoga bića? To se događa u meditaciji. Koja je “svjesnost”. A svjesnost treba  razviti; ona je u vama samo kao sjeme, a može postati lotosov cvijet. Pomaže ispitivanje, i razlučivanje.

Ispitivanje znači: nikada ne dozvolite bilo čemu da prođe kroz vaš um a da to pomno ne promatrate. Priča se da je Sokrat rekao da je život bezvrijedan ako niste živjeli ispitivajući se.  Ispitivanje (samoispitivanje) je prvi korak: postati oprezan prema onome što prolazi kroz vaš um. A tamo je neprestanA  buka – prepuno misli, želja, puno snova i sve to naizmjenično prolazi i odvlači vas sa sobom.  U tome treba biti pažljiv i ispitati sve što prolazi kroz um. Nijedna jedina misao ne bi trebalo da proći nesvjesno, jer to znači da ste spavali. Promatrajte sve više i više.

I drugi korak je razlučivanje. Prvo promatrajte, ispitajte, a onda počnite gledati u izvor. Zašto se određena stvari događaju, ponavljaju i preuzimaju vas, gdje ste vi tada vi svjesno biće? Samo promatrajte ponovo i ponovo: razlučivanje će vam jednostavno pokazati da svaki umni val dođe i ode. Razlučivanje će vam pokazati izvor bilo kojeg otrova , od ljutnje, do želja do ljubomore i ostalih neprijatelja ljudske svijesti. Vidjet čete odakle dolaze – jer  to može biti da se vaš ego osjeća povrijeđenim i vi se ljutite, ali ego se čuva skrivajući se iza. To je kao krojen.

Sve stvari su točne; kada se dogodi svjesnost, čuda počinju da se događaju. Svaki trenutak postaje takvo čudo, i počinjete se dizati visoko, počinjete da postižete nove vrhunce u svemu. Što god činite postaje takva radost, i gdje god da krenete, život izgleda tako božanski. I vi također možete vidjeti, da gdje god da krenete vi donosite određenu svetost tom mjestu. Nisu to laži; to se događa. Ali ako se počnete hvaliti, sve nestaje, jer tada je ego ušao na tako suptilan način, i vi niste mogli to ispitati i niste mogli to istražiti. Ego će zagospodariti na vašem duhovnom iskustvu. Čovjek treba biti vrlo oprezan

A transformacija je moguća samo kada vidite korijen ili izvor. Prvo ispitajte što je neprestano tu u vašem umu, što se ponavlja ponovo i ponovo. Vi nemate mnogo misli. Ako pomno ispitate, vidjet ćete da imate samo nekoliko misli koje se iznova javljaju, ponovo i ponovo – možda u novim oblicima, novim bojama, novoj opremi, novim maskama, ali imate samo nekoliko misli. I ako uđete pomno u to bit ćete iznenađeni: imate jednu osnovnu misao. Što je centar oko koga se kreću sve vaše misli i sva raspoloženja. Pronađite centar, našli ste korijen. I tu  nastaje čudo, jer, kada je izvor jednom pronađen, ne morate da ga tražiti sve nestaje samim pronalaženjem. To je unutrašnja tajna transformacije.

Ispitivanjem i razlučivanjem u vama će biti rođena osobina zvana svjesnost.
Kada je jednom svjesnost tu, vi imate mač koji može odsjeći sve korjene svih slabosti, bolesti i blokade. I kada je jednom svjesnost rođena, polako, polako izlazite iz prošlosti i budućnosti, i ulazite u sadašnjost. Postajete prisutniji u sadašnjosti. Dostižete do svjesnosti koja nikada nije bila; postajete svjetlosni. I u tom prisustvu, kada možete  osjetiti trenutak kako prolazi, sva vaša čula će postati tako čista, tako osjetljiva, tako čulna, tako oprezna i živa da će cio život dobiti novi intenzitet.  Svijet će biti isti, a opet neće biti isti.
Kada je svjesnost vrlo, vrlo duboko zasnovana, kada ste prisutni u sadašnjosti, postižete jasnu viziju života. Zato mudraci i ostvareni govore o tako velikoj ljepoti, sreći a vi je ne nalazite. Mistici govore o neizmjernom slavlju koje se odvija, a vi nigdje ne vidite nikakvo slavlje. Velika ljepota je svuda naokolo, cijela egzistencija slavi upravo ovaj trenutak,
Jer sve postojanje je blagodat, blagoslov.

Komentiraj