Skip to main content

U ovome svijetu vidite i doživljavate puno toga. Poznata su vam i iskustva drugih. Svako dobro i zlo koje doživite dolazi iz vaših vlastitih misli i vašeg vlastitog ponašanja, a ne od drugih. Stoga, najprije pročistite svoje misli. Čim se u vašem umu pojavi misao, odmah provjerite jeli ona dobra ili loša. Je li ispravna ili pogrešna. Uzmite vremena i analizirajte.
Ako osjetite da misao nije dobra, odmah ju odmaknite od sebe. Ali, današnji čovjek nema strpljenja. Kakva god mu se misao pojavi u umu, odmah ju hoće ostvariti.
Da biste razumjeli prirodu uma, trebali biste imati nadzor nad svojim osjetilima. Kako možete nadzirati druge kada ne možete nadzirati ni svoja vlastita osjetila? Da biste postali dobar vođa trebali biste ovladati nadzorom nad osjetilima

Govor proizlazi iz uma, um izvire iz ja – aham, a aham  dolazi iz ātmana. Aham je zapravo odraz ātmana. Dakle, govor, um, aham i ātman  članovi su  iste obitelji. Čovjek se uzdiže do božanske razine uz pomoć govora, uma i ja – aham.  Usklađenost tog troje pomaže mu da postigne božanskost. Ako su govor, um i aham  neusklađeni, čovjek gubi mir i zadovoljstvo. Pretpostavite da u kući žive tri brata. Ako se sva trojica vole, pomažu jedan drugome, žive u jedinstvu i njeguju bratske osjećaje, u kući će biti mir. S druge strane, ako braća potiču međusobne razlike  ili se u njihovim umovima iz bilo kojih razloga pojavljuje mržnja, u kući će vladati nemir, zbrka i sukobi.
Jedinstvo je osnova mira i sreće. Gubitak jedinstva glavni je uzrok nezadovoljstva i nemira. Što simbolizira kuća? Što predstavljaju tri brata? Tijelo je hram u kojem boravi Bog – deha devālayam proktho jīva deva sanātana. Tijelo je kuća ili hram. U kući se nalaze tri brata. Njihova su imena: misli, riječi i djela. Ukoliko među braćom vladaju jedinstvo, sklad i dobri odnosi, moći ćete sva svoja nastojanja okruniti pobjedom. No, ako se vaše misli kreću u jednom smjeru, vaše riječi u drugom, a djela u trećem i ako među njima nema jedinstva, nećete uspjeti niti u jednom nastojanju.

Um je vrlo moćan. Bez razumijevanja njegove snage i moći, čovjek osjeća ponos zbog svojeg ograničenog znanja. To je izraz ludosti. On misli da sve zna. On usmjerava svoj um na beznačajne stvari i ne pokušavajući spoznati âtmana. Zbog toga je čovjek podložan poteškoćama i patnji. Vi ste odgovorni za vašu sreću ili patnju. Ne biste trebali okrivljavati druge za prilike u kojima se nalazite. Zato što niste u stanju spoznati svoje pravo Sebstvo, vi proživljavate dvojnost radosti i patnje. Kad jednom spoznate pravo Sebstvo, tada one na vas više neće djelovati. Grijeh je okrivljavati druge zbog patnje kroz koju prolazite. Vaša se sudbina temelji na vašem karakteru a ne na knjiškom znanju, to znanje je moč samo za igre uma…


Jedinstvo misli, riječi i djela naziva se trikāranā śuddha. Morate razviti potrebnu moć i snagu da biste postigli jedinstvo toga troje.

Što je najveća čovjekova slabost. On ne vjeruje onome što je istinito, nego onome što je prividno. Zbog toga je  podložan teškoćama, žalostima i brigama. Trebao bi vjerovati Božjim riječima i djelovati u skladu s njima. Tek tada bi se njegovo stanje moglo popraviti. Ali nažalost, današnji čovjek nema duhovnu snagu.

Zašto ne vjerujete u najviše objave Veda, kao što su: To si ti, tvoja istinska stvarnost je Bog – tat tvam asi, najuzvišenija mudrost je Bog – prajñānam brahmā, ovaj Atman je Bog – ayam ātma brahmā, ja sam Brahman – aham brahmāsmi?
Mudrac (jnànin) ne vidi mane u svim bićima, vidi sva bića kao atmà, kao jedno, ne vidi među njima razlike. Tako se spašava od dvojnosti. On je iskusio takvo viđenje svijeta i njega neće uznemiravati naleti sreće i nesreće ni zavodljivost osjetila. On sva bića vidi kao sebe samoga, zbog vlastite istovjetnosti sa svime.

Viđenje svog života  se razvija od trenutka do trenutka.  Ono što dođe, to dolazi i odlazi.  Ono što mislimo nije viđenje stvari kakve jesu, to je površno, vidjeti samo našim očima. No, viđenje stvari sa mudrošću unutar okvira našeg tjelesno/umnog ustrojstva bez predrasuda ili naklonosti koje proističu iz naše pohlepe, mržnje i iluzije je čisto viđenje. Obično kada gledamo djelovanje našeg tjelesno/umnog ustrojstva, mi težimo  prikriti ili ignorirati stvari koje nama nisu ugodne, a držati se stvari koje su ugodne.
Ovo je zbog toga jer su naši umovi općenito pod utjecajem naših, ogorčenja i iluzija. Naš ego, ja ili navika-stavovi nam se isprječe na putu i prožimlju naše procjenjivanje. Kada pažljivo promatramo naše tjelesne senzacije, ne bi ih smjeli miješati sa mentalnim oblikovanjem, jer tjelesne senzacije se mogu pojaviti bez da ičega ima sa umom.
Viđenje stvari direktno, neposredno bez ideja, predrasuda, suda omogučavaju vidjeti sve kakvo doista i jeste.

Dakle i vi trebate učiniti svoje viđenje svetim i usmjeriti ga prema Sebstvu (Bogu, JA). To se naziva sudarśana, a znači “pobožna vizija.” Da biste razvili takvu pobožnu viziju, kontemplirajte o najvišem principu (Bogu), molite mu se i preoblikujte svoje ljudske misli i osjećaje u božanske. Tako ćete dostići mir, sreću i božanskost.

Join the discussion 4 komentara

 • svatisa napisao:

  Imam zbrku oko jednog pitanja, ako mi netko ukaze da sam pogriješila, zasto se silno na to opirem?

 • girija napisao:

  Naše shvaćanje se tome opire i tako iskrivljuje našu svijest, naprosto zato što smo u polju negativne energije. Mi tada nismo u stanju vidjeti istinu pa ni kad nam je netko servira – jer nismo u stanju shvatiti, pa se neznanje i dalje nastavlja.

 • svatisa napisao:

  Koja su svojstva pozitivne energije, kako mogu vidjeti svoju istinu?

 • girija napisao:

  Jedno od osnovnih obilježja pozitivne energije je istinitost i iskrenost.Svoju istinu možemo vidjeti samo na energetskoj razini, a i to samo ako poznajemo osobine te energije, ako je razumijemo. Sve ostalo što mislimo bilo o sebi ili drugim ljudima su prividi. Zato je razumijevanje nečega jako važno. Tvoje je ime Istina. Ti (svi) ste Sebstvo koje je vječno.

Komentiraj