Skip to main content

Vasant Panchami je jedan od važnijih praznika u Indiji. To je festival posvećen Saraswati, zaštitnici učenja, znanja i mudrosti.

Vjeruje se da je taj dan ujedno i njen rođendan. Kaže se da je na taj dan Brahma stvorio Saraswati, unio vještinu govora u nju i dao joj vinu (indijski instrument) u ruke. Zato su njena imena još i Veena Vandini (sviračica vine) i Vani Dayyani (primateljica govora). Kao Brahmina pratilja Saraswati ima još mnogo imena, neka od njih su: Vinapani, Sharada, Vagisvari, Brahmi, Mahavidya itd. Žuta boja je vrlo važna za taj dan i simbolički predstavlja pupanje voćki i drugog bilja.

U Indiji, ljudi odjevaju žutu odjeću, rade se slatkiši i druga hrana žute boje (od šafrana) koja se dijeli rođacima i prijateljima, hramovi se ukrašavaju žutim cvijećem, slavi se i poštuje Saraswati u svim oblicima i kroz razne rituale. Pod njena se stopala (na slikama i kipovima) stavljaju knjige, muzički instrumenti i slično. Taj dan se smatra izuzetnim za započinjanje učenja, pa se posebno slavi i u školama, na fakultetima i među učenicima. Još je jedna priča vezana uz taj dan.

Na Vasant Panchami je Shiva svojim trećim okom spalio Kamdeva (boga strasti). Kamdev je bio poslan kako bi svojom strijelom pogodio Shivu da u njemu probudi strast radi začeća sina dovoljno moćnog da pobijedi demona Tarakasura. Shiva je bio u dubokom samadhiju i to ga je jako razbjesnilo pa je svojim trećim okom pretvorio Kamdeva u prah.

Vasant Panchami je praznik koji označava i smjenu godišnjih doba pa se na taj dan slavi i novi početak života. Bashant (duh proljeća) se na taj dan ponovno vraća na zemlju.

Komentiraj