Skip to main content

Buđenje je svojstvo čiste svijesti. Većina ljudi, iako toga nije svjesna, spava. Rađaju se spavajući, žive spavajući, i nikada se ne probude. Nikada ne upoznaju draž i ljepotu te stvari koju zovemo svijesnim ljudskim bivstvovanjem. Emocije koje su duboko potisnute u podsvijest, angažiraju veliku količinu naše energije, da bi ostale tamo gdje nam najmanje smetaju. Nakupljeni bijes, tjeskoba, tuga ili kronično nezadovoljstvo nastali su zbog uobičajenog dualističkog gledanja na svijet; dobro-loše, korisno-štetno uzrokovano slabim intelektom i uzrokovanostima. Kod osoba koji slijede nekom praksom samoosviještenja duhovno uzdizanje, mozak se treba povezati u jednu cjelinu.

Sve što želimo u životu može se postići  kroz buđenje višeg uma. Ono čega smo svjesni unutar sebe je kombinacija materije i svijesti. Svjesni smo materije -materijalnog tijela i uma – ega, čula i objekata percepcije.  Kada svijest ovlada materijom, javlja se spiritualna vizija. Duhovno buđenje je prisutno u svima u svemu..Kada prepoznate nesvjesno u sebi, ono što omogućava spoznaju jeste svijest koja se izdiže, jeste sam čin buđenja. Ne možete se boriti protiv ega i pobijediti, isto kao što se ne možete boriti protiv tame. Svjetlost svijesti je sve što je potrebno. Vi ste ta Svjetlost.

Transformacija i novo rađanje naše svijesti dolazi bez uvjetovanosti koja sputava. Jer to je način da se oslobodi onu količinu energije koja je bila vezana uz lažnu sliku sebe i svijeta.. Zato se osjeća golemo olakšanje i porast svijesti svaki puta kada se oslobodimo neke duboko potisnute negativne emocije, stava ili podržavanja neispravnosti. Iz toga proizlazi da «emocije koje su zakopane žive ne umiru nikada». Mentalna vezanost je teško prepoznatljiva, jer se skriva iza nekih uobičajenih aktivnosti, i samoobmana, iza kojih leži nemoć, slabost i donesena karma ponovne patnje.

Energija koja se ne kanalizira kroz istinu i ispravnost cesto se manifestira kroz neumjerenu potrebu za hranom, bijesom, trošenjem, ljutnjom i nekim drugim oblicima ponašanja i odlukama koje u sebi sadrže začarani krug ponavljanja istog.. Zajednička osobina tim ponašanjima je negiranje stvari i događaja kakvi jesu u izvornom obliku iz kojih su potekli. Vi sami ste svoj svijet. I zato kad promijenite svoj stav mijenjate upravo onaj svijet u kojem postojite. Veliko je neznanje željeti da se drugi ili svijet promjeni. Potrebno je razumjeti da mi svi živimo ne živimo u istom svijetu i nismo svi suvremenici. Netko možda živi u prošlosti. kako onda može biti vaš suvremenik? Takvi nikad nisu tamo gdje jesu. karakterizira ih stalne brige. Netko drugi je možda u budućnosti, uvijek u onom što još nije bilo. kako on može biti vaš suvremenik.?

Opažanje vanjskog svijeta koje primamo putem osjetila je proces koji teče potpuno automatski, i mi smo nesvjesni svih pogrešaka koje u tom procesu nastaju. Zbog toga vjerujemo da svijet koji nas okružuje upravo onakav kakvim ga vidimo usprkos neizbježnom zaključku da drugi ljudi taj isti svijet vide nešto drugačije. Pitamo li se ikada zašto je to tako i čije je viđenje svijeta ispravno? Odgovor je samo jedan: ničije viđenje svijeta nije stvaran svijet. Pojedinci odlučni za preobrazbu svijesti shvaćaju da vrijeme ne igra nikakvu ulogu, jer odlučiti upravo “sada” je prvi korak započeti svoj duhovni rast. Sve informacije koje do nas dolaze prolaze kroz mentalne filtre koji brišu, iskrivljuju, sortiraju i uopćavaju ulazne podatke.

Najvažniji filter onaj koji preobražava, koji smo sami vlastitom voljom, ustrajnošću i odlukom usvojili primjenom duhovnih aspekta u sebi i svemu. Sustav duhovnih vrijednosti je najbitniji od tih filtara, jer ono što je na vrhu liste vrijednosti usmjerava naše aktivnosti, diktira prioritete, određuje uvjerenja, bira metode, briše vezanosti, utjecaje i nebitne informacije, ukratko, oblikuje naš standard ponašanja u svim dnevnim situacijama, ustrajno, nepokolebljivo i čvrsto.To su aspekti čišćenja svijesti.. Zbog toga slabi umovi ponavljaju iste inkarnacije jer nisu usvojili više standarde istine i ispravnosti utječući na svoje filtere koji su definirani upravo jasnom odlukom provoditi zadana načela, u život.

Otvorenost za istinu, bez obzira na posljedice, bez obzira na to kamo će vas to dovesti, čak i kada ne znate kamo bi vas to moglo dovesti. To je snaga odluke. Ne uvjerenje, nego snaga, koja donosi novo iskustvo.. Druga važna odluka je spremnost shvatiti, slušati, i ispitati cijeli svoj sustav razmišljanja. Obratite se! Prihvatite novi odlučan duh. Prihvatite novi način gledanja na stvari! Jer “kraljevstvo je među vama!” Rijetki su kršćani koji to shvaćaju ozbiljno. Znači ono prvo što trebate učiniti probuditi se, suočiti se sa činjenicom da je to svitanje puta ka slobodnom postojanju u sebi.
Shvatite da možda imate pogrešna mišljenja, i da prihvaćanjem viših vrijednosti konačno mišljenja utječete na sveprisutnu energiju svijesti i na taj način sudjelujete u stvaraju i buđenju ljubavi, slobode, sreće.

Tko želi biti potpuno slobodan, mora se odreći i posljednje konkretne stvari, osobne svijesti  o vlastitom JA. Ja-osjećanje se treba napustiti kako bi se vrata otvorila i svijest posvema utonula u Oca, te se s NJIME stopila, s APSOLUTNIM, VJEČNIM.
Ja je prva misao koja se rađa s nastankom čovjekove svijesti  , te ujedno i posljednja misao koja ga prati do vrata kroz koja ponire u stapanje.
“Ja sam početak, sredina i kraj svega”, kaže se u Bhagavad-giti.

Join the discussion 2 komentara

Komentiraj