Skip to main content

Tajna aikidoa je u našem usuglašavanju s procesima u univerzumu i s njim samim. Onaj koji je dosegao tajnu aikidoa nosi Univerzum u sebi i može reći:“Ja sam Univerzum“.

Svrha Aikida je nase uzdizanje od svijeta tvari (materije) do svijeta duha. Shvatite da je izvor Univerzuma i izvor vašeg vlastitog života isti i ne podcjenjujte koncept Masakatsu agatsu katsuhayabi (True victory is self-victory, a victory right here,right now).

Očistite svoje srce i oslobodite svoja osjetila. Tada možete djelovati slobodno, bez prepreka i duhovni put će postati čist. Vaša će osjetila isijavati svjetlo. Duhovno mora kontrolirati materjalno.Kada koristite tijelo morate upotrijebiti materjalnu dimenziju ali nikad ne zaboravite fokus na duhovno.

Aikido nema forme, oblika. Nema ih zato jer je to studij duha.
Pogrešno je biti uhvaćen u oblike Univerzum je nastao iz točke između postojanja i nepostojanja. Svijet prolazi kroz drastične promjene. Da bi se mogao s njima nositi ja vježbam Aikido. U našem treningu prisutna su 3 svijeta: Manifestirani, Skriveni i Božanski. Davno, učio sam budo od mnogih velikih majstora, ali 14.12.1940 oko 2h ujutro dok sam izvodio Misogi (ritual prociscenja) iznenada sam zaboravio sve borilačke vještine i tehnike koje sam naučio. Sve je postalo potpuno novo. To više nisu bile tehnike već vozila za kultiviranje života, znanja, vrlina i dobrog razuma. U starim spisima spominju se mač, ogledalo i dragulj – to se ne odnosi na fizičke objekte već vrline; hrabrost, mudrost i čovječnost.

Aikido trening nas uči kako da manifestiramo ta tri blaga u nama. To su 3 vrline koje svako ljudsko biće posjeduje u svom srcu. Aikido je utjelovljenje ljubavi (Embodiment of love). U životu imao sam iskustva u više od 30 različitih borilačkih vještina počevši od Yagyu ryu, Shinyo ryu, Kito ryu, Daito ryu, Shinkage ryu itd. Ipak, Aikido nije samo presjek (composite) različitih tehnika onoga što sam naučio. Potpuno se oslanja na Ki. Univerzum sadrži bezbrojne oblike ali oni su svi samo aspekti jedne realnosti. Sve stvari i ljudska bića također su samo različiti izrazi funkcije ljubavi.

Ljubav je animirajući izvor ovog svemira. Zato što vi postojite, univerzum postoji; u tom smislu vi ste univerzum. Vi ste dijete univerzuma. U religijskim terminima rečeno, vi ste dijete Boga i zato morate djelovati da sprječite nered u ovom svijetu. Trebali biste čuvati i brinuti se o svim oblicima života. Aikido je ekstenzija univerzalne životne sile. On je manifestacija velikog dizajna univerzuma od praznine prostora do najmanje biljke i životinje. Aikido je način koji pokazuje kako da cjenimo te istine.

Kada ste oslobođeni želja tada ste stvarno slobodni. Tri svijeta; Manifestirani, Skriveni i Božanski teku unutra i van iz Ueshibe . Moj Aikido surađuje sa svih 8 milijuna Bogova i Božica svijeta Aikido se nikada ne smije odvajati od nauka ljubavi Voda i vatra u interakciji stvaraju tvar Aikido nas povezuje sa svijetom iza oblika. Ako odgovaramo na fizički oblik već je ionako prekasno. U vašem je dahu stvarni fizički izraz vašeg tijela. Čovjeka treba uvjeriti u neispravnost njegove namjere, a ne pobijediti.

Budo (ratnički put) ne može biti tako plitak, tako relativan, tako nestalan kao što su pobjeda ili poraz. Budo je nešto mnogo vise, “Bu je ljubav”, izjavljuje učitelj Uesiba. To je prijelomni trenutak u njegovom duhovnom sazrijevanju, to je moment kada počinje da se rađa moderni aikido. Sam Uesiba označava 1925. godinu kao prijelomnu. Polazeći od osnovne pretpostavke “Borba je ljubav” pred njima je stajao mukotrpan posao oplemenjivanja krvoločnih tehnika kojima su ga naučili i stvaranje kvalitativno nove vještine koja ce biti otjelotvorenje tog principa. 1925.g. hodao sam u vrtu, zemlja se pomakla, zlatna para izvirala je iz zemlje i obavijala moje tijelo. Osjetio sam se transformiranim u zlatno biće. U isto vrijeme osjetio sam kako su um i tijelo ispunjeni svjetlom. Mogao sam razumjeti jezik ptica. Razumio sam značenje kreacije. U tom trenutku sam shvatio: Izvor „bu“ je božja ljubav- duh zaštite svih stvari. Suze radosnice potekle su niz moje obraze. Od tada gledao sam ovaj cijeli svijet kao moju obitelj: Sunce, Mjesec i zvijezde su također moji prijatelji. Slava, bogatstvo, status nisu mi više ništa značili.

Morihei Ueshiba – O’Sensei, osnivač Aikido-a Misli i izvadci iz predavanja. Iz knjige; „The secret teachings of Aikido“

 

Komentiraj