Isus: Čovjek ne može živjeti samo od kruha, nego treba svaku riječ koju Bog govori.
Sathya Sai: Čovjek ne živi samo od kruha. Živi od Atme. Pobožnost i predanost, a ne pohlepa i obmana, bi trebali činiti osnovu ljudskog života i voditi procvatu Duhovne Mudrosti u njegovom Srcu. Život ne bi smio biti posvećen samo jelu i piću, ili pukom podmirivanju osjetilnih potreba. Trebao bi biti posvećen postizanju Blaženstva koje jedino Bog sam može pružiti.

Isus
: Ne stavljajte Gospoda, vašeg Boga na iskušenje
Sathya Sai: Tko je toliko odvažan da može reći, „Gospod mora nositi ovu odjeću“, „Gospod se mora ponašati samo na ovaj način“? Tko može ograničiti Njegovu slavu ili postaviti Njegov put?

Isus:
Odlazi Sotono! Spisi govore, „Štuj Gospoda, svog Boga i služi samo Njemu!“
Sathya Sai: Ispunite svoj um željom da vidite Boga, da budete s Njim, molite se Njemu, slavite Ga i kušate Slavu Njegovog Veličanstva. Ne postoji blaženstvo veće od tog. Srž Spisa leži u jednom pravilu: „Ponavljajte ime Gospoda tako da Njegova slava bude uvijek ispred Uma.“

Isus: Sretni su oni koji tuguju; Bog će ih usrećiti!
Sathya Sai: Podnosite klevetu, gubitak, razočaranje, poraz odvažno i ravnodušno; tada vas psihička depresija neće preplaviti. Moram vam reći, da sam sretan kada je netko od vas podvrgnut patnji, jer to je šansa koja vam je dana da predstavite svoju inteligenciju i osjećaje za vrijednosti.

Isus: Sretni su oni koji su ponizni; oni će primiti što je Bog obećao.
Sathya Sai: Istinsko školovanje zahtjeva gajenje osjećaja poniznosti. Velika učenost nosi poniznost. Bez poniznosti nema školovanja. Istinsko školovanje vam daje poniznost; iz poniznosti dobivate zaslužnost; iz te zaslužnosti dobiti ćete bogatstvo; iz bogatstva Dharmu, i od tuda sreću u ovome vremenskome svijetu kao i duhovnome svijetu.

Isus: Sretni su oni kojima je najveća čežnja činiti što Bog traži. Bog će ih u potpunosti zadovoljiti!
Sathya Sai: Shvatite da je svrha života kroz Ljubav spoznati vrhovno utjelovljenje Ljubavi, Boga. I pokažite kroz vlastitu Ljubav da ste Ga upoznali.

Isus: Sretni su oni milosrdni prema drugima. Bog će biti milosrdan prema njima.
Sathya Sai: Živite ne mrzeći druge, osuđujući druge i tražeći greške u drugima. Duhovni put leži u samilosti, suosjećanju, međusobnom pomaganju i služenju. Sve je to poticano od Društva i treba se koristiti za Društvo.

Isus: Sretni su oni koji rade za mir, jer će ih Bog zvati svojom djecom!
Sathya Sai: Kada čovjek misli, govori i djeluje unutar granica kreposti, njegova će savjest biti čista i imati će unutarnji mir. Znanje je moć, rečeno je; ali je Vrlina, Mir. Stremite sreći zajednice i ljudske vrste. Molite da svaki čovjek, posvuda, bude sretan i zadovoljan. Čeznite za time da činite dobro, i uvijek budite dobri.

Isus: Sretni ste vi koje vas vrijeđaju i progone, te o vama šire svakojake laži, jer ste vi Moji sljedbenici. Budite sretni i zadovoljni, jer vas na nebu čeka velika nagrada. Tako su i proroci koji su živjeli prije vas bili progonjeni.
Sathya Sai: Susrećite mržnju prirođenom Ljubavlju; Susrećite tugu prirođenom srećom; Susrećite ljutnju štitom Shanti ili Unutarnjeg Mira. I pobjeda vam je zagarantirana.

Isus: Sretni su oni čistoga srca. Oni će gledati Boga.
Sathya Sai: Unutarnja čistoća je ta koja je važna, ne vanjsko micanje usnama. Smarana (pjevanje Imena), kao unutarnje djelovanje, potpomaže toj unutarnjoj preobrazbi.

Isus: Ne mislite da sam došao ukloniti Zakone Mojsijeve i učenja proroka. Nisam ih došao ukloniti, već učenja učiniti istinitima.
Sathya Sai: Ja nisam došao zagovarati bilo koju sektu, vjeru ili razlog; niti sam došao okupiti sljedbenike bilo koje doktrine. Nije mi namjera okupljati sljedbenike ili učenike u svoje stado ili bilo koje stado. Došao sam vam govoriti o ovoj univerzalnoj i jedinstvenoj vjeri, ovome atmičkome principu, ovom putu ljubavi. Ekam Sath Viprah Bahudha Vadanti (istina je jedna, ali je učeni nazivaju mnogim imenima). Nije ispravno reći da volite samo Ramu ili Krishnu, Sivu ili Sai Babu. Samo je jedan Bog i On je sveprisutan. Ne mrzite druge vjere. Hindu bi trebao postati bolji Hindu, Kršćanin bolji Kršćanin i Musliman bolji Musliman.


Isus: Ako vas desno oko tjera na grijeh, izvadite ga i bacite! Bolje je da izgubite dio vlastitog tijela nego da vam cijelo tijelo bude bačeno u pakao. Ako vas desna ruka tjera na grijeh, odrežite ju i bacite. Bolje je izgubiti jedan svoj ud, nego da vam cijelo tijelo bude bačeno u pakao.
Sathya Sai: Ne bi smjeli davati slobodu organima, već ih koristiti u potpunom skladu i kontroli unutar granica koje određuju nečiju zemlju, vrijeme i okolnosti.

Isus: Čuli ste da je rečeno, „Oko za oko, zub za zub“. Ali ja vam sada kažem; ne svetite se nekome koji vam učini nešto nažao. Ako vas netko udari po desnom obrazu, okrenite mu i lijevi. I ako vas netko odvede na sud zbog vaše košulje, dajte mu i svoju košulju također. I ako vas osvajač tjera da mu nosite teret jednu osminu milje, vi mu ga nosite dvije. Ako vas netko nešto zatraži, dajte mu to; ako netko nešto želi od vas posuditi, posudite mu to.
Sathya Sai: Zapovijedam vam: nikada ne mrzite druge, ne želite im zlo i ne govorite zlo o njima. Samo tako možete postići stanje Santhaswarupam [postati utjelovljenje Mira].

Isus: Volite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze, blagoslovite oni koji vas proklinju i molite za one koji vas ugnjetavaju.
Sathya Sai: Misliti da su neki vaši neprijatelji, a neki vaši prijatelji, neki vaša djeca, neki vaši sudružnici i razvijati naklonost ili nenaklonost prema njima je pogrešno. Ugledajte jednu Atmu u njima svima. Odreknite se privida i neznanja. Zamislite da je to svjetlo u vama sve jače i jače – i biti će tako. Neka sja posvuda oko vas, omatajući vas u blistavilo Ljubavi; neka se širi od vas, u beskonačnim krugovima, uzimajući pod svoje okrilje vaše bližnje i rodbinu, vaše voljenje, prijatelje, suradnike, strance, dušmane, rivale, neprijatelje – sve ljude svijeta, sva živa bića – sve Stvoreno.

Isus: Pobrinite se da ne provodite vaše vjerske dužnosti u javnosti kako bi svi vidjeli što radite. Ako činite te stvari javno nećete od svog Oca na nebu primiti nikakve nagrade.
Sathya Sai: Provodite Karmu, ali ne čeznite za plodovima. Ne žalite se da niste dobili javno priznanje za donacije koje ste dali u neku zakladu. Plodove, bili oni dobri ili loši, sami morate konzumirati; i zato je najbolji način oslobađanja sebe od posljedica, ignorirati plodove i provoditi Karmu, samo zbog nje same.

Isus: Nitko ne može služiti dva gospodara; voljet će jednoga a mrziti drugoga; jednome će biti vjeran dok će drugoga prezirati. Ne možete služiti oboje, i Boga i novac.
Sathya Sai: Treba shvatiti da je u srcu mjesta samo za jednu osobu. Ono se ne bi trebalo uspoređivati sa trosjedom ili stolicom muzičara. Bog sam bi trebao biti ustoličen u srcu. Tamo gdje se novac zbraja i prikuplja kako bi se prikazalo nečije dostignuće, Ja neću biti prisutan. Ja dolazim samo tamo gdje se vrednuju iskrenost, vjera i predanost.

Isus: Ne sudite drugima, kako Bog ne bi sudio vama. Jer Bog će suditi vama na isti način na koji vi sudite drugima i primijeniti ista pravila koja vi primjenjujete kod drugih. Zašto onda gledate na iver u oku brata, a ne vidite cjepanicu u vlastitom oku? Prvo izvadite cjepanicu iz vlastitog oka kako bi jasno mogli vidjeti i izvaditi iver iz bratovog oka.
Sathya Sai: Ne pokušavajte pronaći greške u drugima; radije tražite vaše vlastite. Upućujem vas da ugradite tri ideje u vaša srca: (1) Ne zaboravite Boga: (2) Ne polažite vjeru u svijet koji vidite oko vas; on se mijenja svakoga trenutka i nije trajan: (3) Nemajte straha. Vi ste neuništivi Atman koji ne pozna straha. Također želim protjerati dvije ideje iz vaših srca: (1) Zaboravite povredu koju vam je netko drugi nanio: (2) Zaboravite dobro koje ste učinili drugima.

Isus: Tražite i biti će vam pruženo; tražite i pronaći ćete; kucajte i vrata će vam biti otvorena. Jer svatko tko traži biti će mu dano, svatko tko traži pronaći će i vrata će biti otvorena onome tko kuca.
Sathya Sai: Osobni napor i Božanska Milost u međusobno ovisni; bez napora Milost neće biti udijeljena; bez Milosti svaki je napor bez okusa. Da bi zadobili tu Milost potrebni su vam samo vjera i vrlina.

Komentiraj