Skip to main content

Swit: Iako ego još uvijek postoji i ima tendencije prevladati, nastojim u svemu biti svjedok, bivajući u trenutku. Dugo duboko u sebi znam da Ego zna ako ga se obasja svjetlom istine, on je završio svoj dominiranje, i vezanosti za njega

Girija: Bilo bi pogrešno misliti da je Ego postojanje-pojavljivanje bez svrhe, jer on na kraju nestaje. On je na putu duše potreban i to kao stepenica u razvoju svijesti. Znamo iz naših učenja, da se ego vezuje za pogrešnu zamisao da je čovjek tijelo i to je uzrok velike zablude koja izobličava iskustvo. Spoznajom istine, ego biva potpuno uništen.

Swit: Najbolje sam razumio objašnjenje o egu i Sebstvu na primjeru ekrana, godinama sam to analizirao dok se samo sve složilo na način da sam dobio bistri vid, poput skidanja naočala.

Girija: Jako dobar primjer. Ti ste ekran, Sebstvo je stvorilo Ego. Ego ima svoje misli koje se prikazuju svijetu kao slike sa filma. Te misli su svijet. Ali u stvarnosti ne postoji ništa osim Sebstva. Sve su to projekcije Ega. Tko vidi drvo? — Opaža ga vaš um, dakle drvo se nalazi u vašem umu. Čiji je to um? Pitač mora sam otkriti. Kad bi bilo otkrito Sebstvo, ovo pitanje se ne bi postavljalo. Objekte vide različite osobe, u skladu sa svojim gledištem i sa teorijama koje u tome učestvuju. ali tko vidi?

Swit: Stvarno je čudo kako samo jedan posto duhovnih tragalaca može shvatiti igru ega. Svi odustaju bojeći se gubitka sebe i to lažnog sebe. U početku sam se mrštio kako sveci ponavljaju i naglašavaju, ulogu ega. A u stvari samo je on tada gospodar dok nas nema.

Girija: Ego ne može preživjeti Apsolutnu Istinu, koju mu pretpostavimo i kojom ga se obasja, iako će i tada u svojoj samoodbrani, kao umiruća zvijer nastojati upotrijebiti svoje najubojitije oružje, sugerirajući nam da „uništimo“ li njega, uništit ćemo i sve svoje snove i želje koje smo ikada mogli pomisliti da bi ih mogli ostvariti. Samo oni koji su se do sada već uvjerili u „istinitost“ sugestija koje nam dolaze od oca laži, željeti će jednom zauvijek okončati dramu „ego tripa“ i započeti živjeti slobodno, neovisno i ostvariti trajni duševni mir, tihu radost i sreću, raj u samima Sebi, a priča o egu i drama povezana s njim, ostat će još samo kao zaboravljeni san.

Swit: Došao sam u fazu potrebe za sugovornikom tko prihvaća kao ja da je ovo postajanje je privid. Slijedim direktan put. I uronjen sam u tu spoznaju bivajući u svojoj svijesti miran. Dugo mi je trebalo doseći stanje neuznemirenosti svijetom i to se dogodilo onog trena kad sam shvatio kao u bljesku da je veličanstveni ego nestvaran.

Girija: „Direktni Put“ je ime za najbržu i najjednostavniju metodu raskrinkavanja bez početne laži o prividnom postojanju tzv. entiteta koji se zove „ego“. Taj privid ili otac laži tiranizirao nas je životima, držeći nas u neznanju o njegovoj pravoj prirodi koja je privid. Služeći se najlukavijim strategijama i trikovima koje se uopće mogu zamisliti održavao se je na životu stvarajući svoj fantomski svijet privida u kojemu nam nikada nije davao pravu sreću, već smo za svaki mali užitak tjelesnih osjetila, morali plaćati visoku cijenu u vidu bezbrojnih problema, kompromisa, briga, strahova. sve Misli imaju jedan izvor, a on je u prvoj, početnoj misli, „ja sam ovo tijelo“, a to je po definiciji ego. Dakle uništenjem te prve, početne misli, na koju se nadovezuju beskrajne čete drugih misli, mi u stvari uništavamo „njegovo veličanstvo, ekscelenciju“, ego. Ispravnije bi bilo reći da ga u stvari ne uništavamo, jer on u stvarnosti i ne postoji kao takav entitet (fantom), kakvim nam se stalno prikazuje.

(Pitanje 23/4/2008)


Ostali članci u kategoriji: “Pitanja i Odgovori”

[showposts category=”7″ num=”99″]

Komentiraj