Skip to main content

Kada kažete: “Ovo je moje tijelo”, tko ste vi? Izraz “moje tijelo” podrazumijeva da ste vi odvojeni od tijela. Kada kažete: “To je moj um”, znači da je vaš um odvojen od vas. Ako kažete: ” To je moj intelekt” – buddhi, znači da je vaš intelekt odvojen od vas. U svim tim izrazima, tko je taj koji kaže “moje”? To je ātman.

Da biste spoznali najviše Sebstvo – ātman , morate prerezati malo ” ja” svojega ega. To predstavlja sveti znak – Križ.
To je Isusovo učenje. Vezani ste dvjema sponama: “ja” i “moje”. Ako se oslobodite tih vezanosti, ono što ostaje vaše je istinsko Sebstvo. Sada ste u tijelu, ali sutra ćete ga morati napustiti. U tom slučaju, tko ste vi i gdje ste? Ne znate. Tijelo je kao odjeća. Tek kada se oslobodite te odjeće, postat će vidljiva vaša prava priroda.

Ovu istinu objašnjava izreka: “Vi niste jedna osoba već tri: vi ste ono što mislite da jeste, ono što drugi misle da jeste i ono što stvarno jeste.” To je prava priroda ljudskog bića. Kada vas netko pita: “Tko ste vi?”, odgovorit ćete: “Ja sam taj i taj.” Reći ćete svoje ime. A zapravo, ime su vam dali roditelji u vrijeme vašeg rođenja. To ime vam nije dao Bog.

Pretpostavite da pitate Boga: “Tko si ti?”, On će odgovoriti: “Ja sam brahman – aham brahmasmi.” “Zovem se brahman i nemam drugog imena.” Ako vas netko pita kako se vi zovete, odgovorite: “Zovem se brahman”. Kada dobro shvatite ovu istinu, spoznat ćete atmičko načelo. A kada se to dogodi, nema potrebe za bilo kojom drugom duhovnom praksom.

Kada sretnete prijatelja, pozdravljate ga riječju  “namaskar”. Ustvari, ne pozdravljate svog prijatelja, nego brahmana u njemu. Pozdravljate Boga koji se nalazi u toj osobi. Stoga, ne podržavajte osjećaj ” ja i moje”.


Sve na ovom svijetu je reakcija, odraz i odjek vas samih. Život je drama. Tijelo je kostim koji ste odjenuli u toj drami. Nemojte se vezati za kostim koji nosite. Stalno se podsjećajte da ste utjelovljenje najvišeg Sebstva – ātman. U tom trenutku Svami je upitao prisutne: “Imate li ikakvih dvojbi u vezi ovoga? Ako netko još uvijek sumnja, taj je stvarno neznalica”
Ukoliko ne znate tko ste vi, kako ćete znati tko je Bog? Zato, najprije spoznajte sebe. Stalno se pitajte: “Tko sam ja?”, “Tko sam ja?”, “Tko sam ja?” Shvatit ćete: “Ja sam Ja, ja sa ātman”, ” Ja sam Ja, ja sam ātman”.
Ako zaboravite da ste božansko Sebstvo, ostat će vam samo opijenost vanjskim svijetom – (igra riječi na engl. jeziku: divine – deep wine, op. prev.) Trebate znati da ste božanski. To je vaše pravo ime.

Pojedinoj osobi pridajemo više imena, ovisno o tome u kakvom je odnosu s drugima. Za istu osobu netko će reći: “To je moj nećak”, drugi kaže: “To je moj sin”, a treći: “To je moj brat”. Na taj se način zaplićete u klupko veza, ovisno o broju rodbinskih odnosa. Kako nastaje to klupko veza? Odakle dolazi? Ono je u vama. Vi ste ga sami stvorili.
Kada se oženite, kažete: “Ovo je moja žena”. No, prije vjenčanja, tko je ona bila? Ne znate. Prije vjenčanja ne znate tko je tko. Isto tako, ne znate što se događa kada netko napusti tijelo. Odnos muž – žena samo je privremen, to je veza “u sredini”, između ženidbe i odlaska iz tijela. Zato, ne brinite o prošlosti. Prošlost je prošla, a što vam donosi budućnost? To takođerr ne znate. Svjesni ste jedino sadašnjosti. Zato živite u sadašnjosti. To je jedina istina.
Bol je u umu u Sebstvu ste uvijek sretni . U umu postoji rođenje i smrt, zadovoljstvo i bol, svijet i Ego. Ako je um uništen , i sve to je uništeno. Smrt je među-stanje sna između dva rođenja. Ako netko počinje da misli u terminima Atme , onda uopće nema tuge.

Što se rada što umire? Spavanje je smrt, a buđenje je rođenje, / povodom smrti tuga su misli o nepostojanju tijela/. Sve je mentalna imaginacija. Zašto tugovati za umrlim ako su oslobođeni okova. Tuge nema ako je Ego mrtav, napuštanjem Ja – misli, tijelo. Otkrijte izvor, tada ostvarujete Apsolutnu Svijest. Otkrijte kome se pojavljuje iluzija, i ona će nestati. Nema razlike između materije i duha, i nauka to priznaje – sva materija je energija. Energija je šakti. Zato se svodi na Shivu i Shakti, tj. sebstvo i um. Tijela su samo prividi, u njima kao takvima nema stvarnosti. Um je jedan oblik ispoljavanje života. Lično ja je odraz Sebstva u umu. upitajte se Tko ste,? dali je taj ‘ja tijelo’, čula, funkcije,?

Istraživanjem otkrijete um i njegove funkcije nisu Ja. ” Tko je to Ja”? I svijet i ego su objektivni i moraju analizom da se odstrane, kad maknemo nestvarno ostane Stvarno.
Božansko iskustvo kozmičke svesti učitelj daje tek kada je učenik svoj duh toliko ojačao meditacijom da ga prostrani vidici ne mogu zgromiti.
To iskustvo se ne može steći pukom intelektualnom spremnošću ili otvorenošću. Samo stanje proširene svesti koje se postiže vježbanjem rada na sebi može  pripremiti duh kako bi podnio oslobodilački šok sveprisutnosti. Iskrenom sadaki to se neizbježno događa. Tko vidi da su saznanje i akcija jedno isto, ima pravilno gledište.

Komentiraj