Skip to main content

Hiljadama godina indijski rišiji, prosvijetljeni mudraci, svjedoče da su iskusili to Jedinstvo, to Samoostvarenje, taj spoj sa Apsolutom. Oni tvrde kako svi mi možemo to postići sljedeći uputstvo i tehnike koje nam daju

Suprotnosti ovog našeg relativnog sveta oduvijek su gurale čovjeka u traganje za Jedinstvom, Harmonijom, Slobodom. Veliki mudraci, profete i duhovni učitelji širom svijeta i u svim vremenima koja čovječanstvo pamti, nastojali su da čovjeku pokažu Put koji vodi razrješenju protivrječnosti i dihotomija života i svijeta. Ukazivali su da se čovjek treba okrenuti samom sebi i da u sebi potraži to iskonsko Jedinstvo koje je, kako uči većina religija, nekada davno imao, ali ga je izgubio i “zaboravio” . Oni su govorili da čovjek Boga mora otkriti u sebi samom, omogućujući svojoj Duši, svom sebstvu, božanskoj iskri u sebi, da se pokaže u svom punom sjaju. Učili su da je to Put ka Bogu, ka Apsolutu, ka Istini; tvrdili su da je to jedini put u Slobodu, van ove mreže, satkane od materije, prostora, vremena i uzročnosti, koja nas drži dolje, daleko od sveobuhvatne svjetlosti Apsoluta, čije smo iskre svi mi.

Treba razlikovati um koji je ego i stvarno sebstvo koje je svijest.
Onog trenutka kada počneš po prvi put promatrati Um, kada počneš razgovarati sa sobom, započinje put samospoznaje.
Postoji: Tijelo, Um i Svjesnost (Atma) Kada je Um okrenut ka tijelu i čulima, onda si u Maji. Patnja i bol ti sljeduju…Kada je Um okrenut ka Svjesnosti, Atmi, onda slijedi potpuna sloboda i blaženstvo.
Treba prestati Umu davati pogrešne informacije.

Disciplina je od najvećeg značaja. Odnosi se na sve što činimo na hranu koju jedemo, broj sati koje prespavamo…Kada postavljamo neko pitanje ono mora da bude iskreno. To je jako važno za odgovor.Kontrolom uma s vremenom obmane se smanjuju i mi krećemo ka Božanskoj svjesnosti.
Kada postanemo svjesni svoje savjesti, to će nas dovesti do svjesnosti. Savjest je glas svjesnosti. Postoje bar dva glasa. Jedan je glas Uma a drugi je glas svjesnosti. Kako ćemo prepoznati koji je koji? Za to je potrebno strpljenje. Um je kao poludjeli majmun, skače sa jednog mjesta na drugo. Glas savjesti se ne mijenja. Ako je odgovor DA ostat će Da. Ako je NE ostat će Ne.

Kako možeš provjeriti odgovor koji si dobio?
Prvo pitanje je: ”Da li će to nekoga povrijediti?”
”Da li je to dobro ili loše?”
”Da li je to dobro za moj duhovni razvoj?”
Posljednje pitanje treba biti: ”Što moja duša ima od toga?”

Um je vrlo lukav. On će počinjati pretvarati se da je savjest. Držat će se jednog odgovora kada primijeti da ti ne prihvaćaš one njegove savjete… Budi strpljiv – čekaj. Onda ćeš znati. Kada god nisi siguran što napraviti, budi strpljiv. Što kada primijetimo negativnu misao? Odmah je zamijenimo pozitivnom. Treba prizvati Boga u tu situaciju.
Kada nestaju želje, nestaje i Um. Promatraj želje, postani ih svjestan. Promatraj želje sve ostalo će uslijediti samo. Kada zatvorimo oči, misli počinju navirati kao slapovi brze vode. Um traži ”učini ovo” ”Učini ono”… Tada shvaćamo da Um odašilje više buke nego što bi to mogli kroz usta. Te misli su vibracije i uz to su još i štetne.

Važno pravilo

Nikada se ne bori sa umom. Što treba učiniti? Treba promatrati um, proučavati ga. Tada ćemo primijetiti da sve te misli dolaze od želja. Kada utvrdimo koja se želja krije iza određene misli treba odlučiti da li je ona dobra za sve. Ako jeste, ispunimo je. Ako nije, nemojmo. Ovdje počinju problemi! Pošto neispunjenja želja izaziva bijes potrebno je pregovarati sa umom. Pregovaranje sa umom je meditacija. Od svih želja, najbolja je želja za Bogom. Želeći Boga oslobađamo se svih ostalih svjetovnih želja.

Treba imati stalnu ljubav prema Bogu u svim vremenima i pod svim okolnostima. Bog je utjelovljenje slatkoće (Raso Vai Sah). Samo kada se osjeća takva naklonost prema Apsolutnome, srce je potpuno ispunjeno radošću. Čisto srce, traganje za Božanskim principima i predaja Božanskom Sebstvu bit će prirodni rezultati u ovoj fazi. Ta faza zove se Niyama, a karakterizira ju čistoća, stalna razdraganost i neprestano spominjanje Božjeg Imena ili obavljanje duhovne prakse

Istraživanje/traganje je uvijek usmjereno ka otkrivanju Prvog Principa, putem kojeg možemo spoznati i objasniti mnogostrukost univerzuma. Ukoliko je vaša želja dovoljno snažna i srce dovoljno čisto, sama Priroda će vas u čiti kako to treba biti.

Komentiraj