Skip to main content

Govoriti o zlu i bijedi je, besmisleno, jer oni ne postoje izvan nas samih. Sam svijet nije ni dobar ni loš. Sve razlike su tu kad se zaboravlja da smo očitovanje jedne Svijesti, (Apsoluta, Božanskog) Tko nam daje svjetlo? Mi sami sebi. Bilo kakvo žrtvovanje iz prošlosti danas više nisu istoznačni. Govoriti bilo kome o njegovoj božanstvenosti ima svrhu tek kod probuđenja koje se treba očitovati u svakom životnom pokretu. Religije svijeta postale su bez životne snage poput lakrdije.

Ono što je ljudski bitno je neograničena ljubav i istinsko milosrđe. Ono što svima treba je postojanost i karakter, goruća ljubav, nesebičnost. Život koji je svjestan sebe.. Ta će svjesnost od svake izgovorene riječi učiniti ljubav. Hrabre riječi i hrabra djela su ono što daje životnu snagu.
Kako netko može vidjeti zlo ukoliko se ono ne nalazi u njemu?
Kako možete vidjeti lopova, ako se ne nalazi tamo, u srcu vašeg srca? Kako možete vidjeti ubojicu, ako i sami niste ubojica? Budite dobri i zlo će za vas nestati. Čitav će univerzum na taj način biti promijenjen. Još nešto je važno shvatiti. Ne možemo pokoriti cjelokupnu objektivnu okolinu.

Shvatite čvrstom vjerom da su patnja i agonija ovog svijeta prividne i prolazne. Usmjerite svoj um na ovu veliku stvar i hrabro koračajte na putu Sadhane (duhovne vježbe), na neprekidnom putu predanosti Bogu.
Samo je glina stvarna. Kako glineni lonac može postojati bez gline? Kako može posljedica postojati odvojeno od svog uzroka? Za mudre, Božansko Sebstvo je to što prožima sve i svakoga. Kada takva mudrost osvane, tamne sjene triju vrsta karme i to: Agama Karme (posljedice našeg djelovanja koja tek dolaze), Prarabdha Karme (posljedice naših trenutnih djela) i Sanchitha Karme (posljedice cjelokupnug djelovanja u prošlosti) pobjeći će od vas, ostavljajući vas čiste i slobodne! To je zato što Božja volja nema ograničenja ni iznimaka. Odlučite kroz duhovnu praksu osvojiti Božju Milost. Nemojte se obeshrabriti bilo kojim rezultatom.U svijetu morate živjeti s osjećajem nevezanosti, “Udaseenabhava”, koji obilježava osobu koja je dosegla istinu. U ovom stadiju okusit ćete slatkoću Božanskog. Više vas neće mučiti sumnje ni smetnje, niti nevolje bilo koje vrste. Veliki sveci poput Suke, Sanake i Sanande živjeli su u toj vrsti blaženstva, s uvjerenjem u jednost s Bogom. Kao najviši instrument koristili su blistavi intelekt, očišćen od svake hrđe osjetilne privlačnosti. I vi to možete postići putem discipline i neprestanog napora.

Svaka promjena je samo u vama. Samo putem svjesnosti sebe, pronalazite da sve dolazi putem promjene subjekta. Na taj način jedinstvena svjesnost (budna svijest) kao što je i nedvojnost podiže čitavu svoju energiju i snagu – na subjektivnoj strani čovjeka. Ta svijest je sve što možete vidjeti i osjetiti. Ta budnost treba odjeknuti u svakom srcu. Zato toliko ponavljamo isti smisao riječi probudite se, budite odvažni!

Cjelokupna snaga i pomoć koju želite, nalazi se unutar vas samih, izgradite vlastitu svjesnost. U svim stvarima kao i u sebi treba odbaciti sve što vas slabi nemojte imati ništa s time. Sve lažnosti, poput predrasuda, navika, slijepih sljedbi, i ideja koje proizlaze iz promjenljivog i netrajnog um sistema je lažno slabi ljudsku snagu a time i čistoću svijesti. Nitko ne može dosegnuti uzvišenu istinu, sebe-spoznaju ako je njegov um zabavljen očitovanjima privida u promjenljivom svijetu uma. Ne krivite nikog zbog vlastitih pogrešaka, ne sudite drugih zbog osobnog neznanja, jer sve je posljedica vlastitog djelovanja.

Pustite neka mrtva prošlost pokopa svoje mrtve?

Ako je svet lažan, onda su i plan i njegov kreator takođe lažni (promjenljivi). Realno, istinito je ono koje stvara, kreira, težnju; unutarnje podstiče vanjsko, a vanjsko odgovara, odaziva se, u učešću, korisnosti i naporu, pokušaju.
Ali u konačnom, apsolutnom, ne postoji unutarnje, niti vanjsko, svjetlost svjesnosti je oboje, i kreator-stvoritelj, i stvoreno-kreirano, iskušenik i iskustvo, tijelo i utjelovljeno. Uvidite silu koja projecira sve ovo i vaši problemi će biti riješeni, bit će im kraj.

Svjetovna osoba zaražena je ljubavlju prema materijalnom. Dočim ista ta ljubav, usmjerena k Bogu, vodi Njemu samom. Uistinu, predanost Bogu tehnika je koja vodi ljudskom oslobođenju i predstavlja najviši oblik Sadhane. Poklonstvo će doprinijeti mudrosti. Ljubav prema Bogu (poklonstvo) i mržnja ne mogu stajati rame uz rame. Kada je osoba ispunjena ljubavlju prema Bogu, neznanje će nestati, korak po korak. Ljubav prema Bogu beskrajno je blagotvorna i donosi samo najviše dobro. Njegujte predanost i ljubav prema Bogu, svojem Stvarnom Ja..

Ohrabrite se pogledati u sebe i konačno krenuti putem probuđenja, spoznavši tko ustvari Jeste. Sve sam stvaraš, i sam sve možeš i poništiti, zato krenite i ustanite, budite odvažni, budite jaki. Preuzmite svu odgovornost na vlastita leđa i znajte da ste kreator svoje vlastite sudbine, i svoje svijesti o Sebi..

Komentiraj