Skip to main content

Njegova Svetost Mahatapasvi Shri Kumarswamiji rođen je 1909. godine u Indiji, država Karnataka, a napustio je ovaj svijet (mahasamadhi), 1995 . godine.
Još kao dječak pokazivao je urođenu sklonost yogi i duhovnosti. Meditacija i yoga bile su sastavni dio njegova života. Vodeće načelo njegove sadhane, duhovne prakse, bila je potreba za istinom i samoostvarenjem. Posvećenost yogi podarila mu je širinu pogleda i univerzalni stav, a iznad svega miran, sabran i dobro uravnotežen odnos prema stvarima i ljudima. Dinamičnu ličnost Shri Kumarsvamijija krasi obilje vrlina. On je veliki yogi, filozof, humanist, govornik, pisac i društveni reformator. Zabljesnuo je kao jedan od velikih voda svijeta, velikih Ljubitelja i gorljivih zagovornika svjetskog mira. Diplomirao je 1932.g., a zaredio se 1933. Putovao je diljem Indije i obišao mnoge njene gradove na čijim je vodećim sveučilištima održao mnoštvo nadahnutih govora propovijedajući znanost, misticizam i yogu te budeći duhovnu svijest masa. Na svoj vlastiti, intuitivan način napravio je rekonstrukciju ljudskog društva vjerujući da kulturno jedinstvo Indije i svijeta može stvoriti nove ljudske vrijednosti. Autor je deset knjiga na engleskom i dvanaest knjiga na kanarskom (kannada) jeziku. Mnogi uvaženi mislioci i znanstvenici Istoka i Zapada dive se i cijene

Svamijijeva majstorski pisana djela s područja religije, filozofije, psihologije, znanosti, obrazovanja te međunarodnog mira i demokracije. To su djela koja duboko prodiru u područje suvremene misli. Tapasvi Shri Kumarsvamiji također je lingvist i čaroban govornik, čiji se prelijepi stil odlikuje izuzetnom jasnoćom. Njegova ostvarenja na području yoge od jedinstvenog su značaja.

Svamiji je jedan od malog broja učenih svetaca Indije. Plemenitost njegove misli i miomirisan stil odišu svježinom cvijeta. Njegove govore krase obilježja pjesnika i proroka. Da, Svamiji posjeduje intuiciju proroka, osjećaje pjesnika i razmišljanje filozofa. On je prorok koji zna citati logiku događaja i filozof koji njeguje ljubav za mudrost.

Pod pokroviteljstvom Sveindijskog filozofskog kongresa, Svamiji je održao dva predavanja – prvo 1940. na Sveučilištu u Madrasu, i drugo 1941. na Sveučilištu u Aligarhu. Svamiji je bio pozvan da prisustvuje i predsjedava Svjetskim skupom o religijama koji je 1953. godine u Rishikeshu sazvala Njegova Svetost Shri Svami Shivananda Maharaj. U prosincu 1970. godine Svamiji je prisustvovao i sudjelovao u radu Svjetske konferencije o znanosti i yogi u New Delhiju.
Učeni je svetac četiri puta posjetio Europu u razdoblju od 1972. do 1977. godine. Na poziv Francuskog nacionalnog kongresa o yogi održao je predavanja u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, Engleskoj i Italiji. Predsjedavao je Međunarodnom konferencijom o yogi, koja je u svibnju 1972. godine održana u francuskom gradu Grenobleu, kao i Kongresu o svjetskim religijama održanom u studenom 1972. godine.
Te iste godine Shri Kumarsvamiji imao je prijem kod Njegove Svetosti pape Pavla u Vatikanskoj palači u Rimu. Tom je prilikom Svetom Ocu predstavio Ishtalingu, objasnivši mu značenje Shiva-yoge, tehnike izravnog otvaranja trećeg oka.

Kao znameniti filozof Shri Kumarsvamiji svečano je otvorio Medunarodni seminar o yogi koji je 1975. godine održan u Francuskoj, te bio glavni gost na VI. Medunarodnom festivalu yoge i ezoteričnih znanosti održanom u Londonu 1976. godine. 1977. godine francusko-indijski Centre de Relations Culturelles pozvao je Njegovu Svetost Svamijija da u Francuskoj i Belgiji održi predavanja o yogi, filozofiji i misticizmu.
Mnogi su na putu svog duhovnog razvoja zatražili i dobili vodstvo Svamijija koji je 1957. godine utemeljio Međunarodni krug Prayer Yoge, jedinstvene tehnike koja kroz predanost Bogu police osjećaje dužnosti, suradnje i uzajamne ljubavi medu ljudima. Dobrobit prayer-yoge sažimaju sljedeće Svamijijeve rijeci: “Danas u svijetu postoji raskorak između snage i mira. Na Zapadu postoji snaga, all ona je slijepa. Na Istoku postoji mir, ali on šepa. Prayer-yoga pomaže da se ukloni taj raskorak i ponovo zadobije mirna snaga i moćan mir.” Ova poruka otkriva kozmopolitski duh Shri Svamijija koji je svojim nesebičnim služenjem čovječanstvu postao građaninom svijeta.

Kao priznat i veliki filozof, yogin, pisac, mudrac podario je i obnovio drevnu tehniku Shiva-yoge čiji je cilj probuditi pinealnu žlijezdu. Tako i Prayer-yogu, tehniku usredotočenosti koja budi izvanredne životvorne snage u čovjeku i doziva božju milost. Probuđenjem, transformira čovjekovu nižu i manje vrijednu prirodu u božansku prirodu. Tehnike su lagane, jednostavne, znanstveno utemeljene i potpuno neškodljive.

Istina koju svi mudraci obznanjuju, poručuje vi niste ovo tijelo, vi niste ovaj um; vi ste duša. Spoznajte sami sebe. A kada to spoznate, vjerujte u to. Učite, radite, djelujte, ali ostavite rezultate vaših djela Bogu. On će se za njih pobrinuti. Postanite dobri, gradite svoj karakter, stječite duhovno znanje. Kad sve to ostvarite, djelujte, učite ljude, podignite ih, pomognite! Dajte ono što ste dobili. To je vaša dužnost.

Vježbajte Shiva-yogu, ona će vas učiniti savršenim. Vježbajte Prayer-yogu, ona je za vas od velike važnosti.” “Strast bez koje život nije moguće začeti treba transformirati u mir bez kojeg život ne smije završiti. Kad se strast pretvori u ljubav prema beskonačnom, navire mir nesputan bilo kakvim ograničenjima.

To je punoća života koji je harmonija bez nesklada, sloboda bez vezanosti, stvarnost bez iluzija, zadovoljstvo bez napora, ljubav bez žudnje.”

Video o životu Mahatapasvi Shri Kumarswamiji-a

 

Komentiraj