Skip to main content

Život je mogućnost u vremenu, kojeg treba nadići. Treba stvoriti put ka vertikali.. Vrijeme se kreće horizontalno, linearno, u jednoj liniji. Transcendencija (nadilaženje) je vertikalno, kao stepenice, nije linearna, krećete se naviše ili naniže, što je u krajnjoj liniji isto. Ako se uzvisujete tada se i produbljujete. Ako se produbljujete tada se i uzvisujete, međutim krećete se u sasvim novoj dimenziji. Ne krećete se više horizontalno, nego se krećete vertikalno. To kretanje se dešava kroz meditaciju. Ona predstavlja stepenice. Ona vas odnosi izvan vremena i odjednom u vama eksplodira sjajan osjećaj lakoće. Taj osjećaj lakoće je dodir vječnosti. Tada saznate da ne postoji ni rođenje ni smrt i da pripadate vječnom. Iskustvo vječnosti je iskustvo Boga. Ovo su jedine dvije mogućnosti dostupne čovjeku. Ili se kreće u vremenu, tada se kreće horizontalno, linearno, što je put uma; ili se kreće vertikalno, što je put ne-uma. Put ne-uma je bezvremen.

Čovjek ne smije  razmišljati ograničeno, mora  se osloboditi svih ideja ograničenja. Saznanje da „ja nisam tijelo” je početak velikog hodočašća. Sljedeće saznanje „ja nisam um” je sljedeći korak, a napokon saznanje „ja nisam ni osjećaj” je posljednji korak. U ova tri koraka se završava putovanje, jer na četvrtom koraku otkrivate svoje biće koje je beskrajno, ogromno, beskrajno kao ocean, ogromno kao nebo. Iskusiti ovo znači iskusiti Boga, ono „iza“. Iskusiti ovo jeste prosvjetljenje, zanos. Ovo je jedino iskustvo vrijedno pokušaja da se ostvari. Sve ostalo je samo gubitak velike prilike u kojoj čovjek može pronaći istinsko blago. Čovjek stalno skuplja školjke i šarene kamenčiće na morskoj obali, dok je blago u njemu, kraljevstvo božje je u njegovoj unutrašnjosti. Zato prestanite  razmišljati ograničeno kako biste mogli  pronaći sve više i da približiti se neograničenom, beskrajnom biću, onom Iza svega, pojavnog i nepojavnog.

Ãtman je zajednička nit svih  riječi. Ãtman znači svijest, duša, duh, božanskost, božanska Svijest. Možete je nazvati bilo kojim od tih izraza.
Tijelo – deha plus svijest – ãtman jednako je dehãtman. To znači da tijelo funkcionira zbog ãtmana, duha. Nemojte misliti da tijelo djeluje. Ako nema božanskosti u ruci, ona se sama ne može pokrenuti. To je nemoguće. Ne može se govoriti bez božanskosti. Tijelo je djelotvorno, ono funkcionira i djeluje zbog ãtmana, to jest zbog duha.  Deha + ãtman = dehãtman.

Mislite da mudrost trebate tražiti negdje izvan vas. Ali ona nije negdje drugdje, ona je u vama. Ustvari, sve je u vama samima. Sva iskustva dolaze iz vašeg uma. Zato, kada se učvrstite u vjeri da ste vi Bog, postat ćete Bog i dosegnuti stanje vječnosti i nepromjenjivosti. No, ako mislite: ” Ja sam taj i taj”, bit ćete obmanuti različitošću.

Meditacija je samo umjetnost skoka iz uma u ne-um, iz horizontalnog u vertikalno. To je najkrupniji mogući korak, to je ključna pojava. Samo pogled na nju i bit ćete ispunjeni; samo pogled na nju i više niste isti i nikada nećete više biti isti. Živjet ćete u istom svijetu, ali ćete živjeti izvan njega. Vi ćete biti u svijetu, ali svijet više neće biti u vama.

Mi smo djelić vječnosti zatočen u prolazni mrtvački pokrov svjetovne iluzije. Ljudski život je poput svijeće. Ako postoji vjera, svjetlost i toplina svijeće ljudskog života bit će sjajni i žarki.

Potpuno nadilaženje svih objekata daje potpunu i neuslovljenu svijest o puruši – o onome što omogućava i objekte i subjekta koji ih je svjestan.

 

Komentiraj